måndag 18:22.

IMG_2368 copy
Det är måndag kväll och jag ska snart iväg mot sushi och bandrep. Utomhus känns det som eftermiddag, max. Jag har cyklat hem i den vanliga motvinden efter att ha jobbat över en timme. Som vanligt. Det är betyg, det är omdömen, det är ämnesmatriser, det är kallnat kaffe. Det är inspelningar, det är låtskrivande, det är träning, det är avslutningskvällar, det är brev hem och mailkontakt. Det är snart skolavslutning. Nedräkningen är här men det är bara att maxa. Ni kan tycka att offerkoftan verkar klia lite för mycket just nu men fasen vad lärare förtjänar sin semester. (Ni skulle bara veta). 
 
IMG_7721 copyEn månad till. Sedan är det sommar på riktigt. Och det är dags för mig att nolla, den här gången med en trea framför. Tänker göra det i Alicante. Sedan tänker jag bo i ett hus i Torreveija ett tag. Sedan tänker jag vara på landet, vid kusten och i stan. Spela musik, sitta på filt, spontanäventyra och planeringsäventyra. Snart. Snart snart snart.
border

vegetarisk veckomatsedel #65: potatis- & fetaostkaka, thailändskt jasminris i ugn, zucchinisoppa med pepparrot & pulled jackfruit-tacos.

IMG_3070 copy
Återigen söndag, återigen en veckas käk att pynta bloggen med! Enjoy!
 
IMG_2950 copy
Måndag: KOLSYRADE LINSBIFFAR MED THAILÄNDSKT JASMINRIS OCH MANGO CHUTNEY-MAJO
 
Blev nyfiken på det här med att laga ris i ugn på thailändskt och utgick från det här receptet. Blev jättebra och var väldigt smidigt så rekommenderas absolut. Dock blev det ju ca en miljon portioner, så värt att ha i åtanke. De kolsyrade linsbiffarna gjorde jag såhär, men stekte lite större än vad jag brukar. Om nom nom.
 
IMG_2964 copyTisdag: VEGANSK ZUCCHINISOPPA MED PEPPARROT OCH MAJSTOPPING
 
IMG_2955 copyMed inspiration härifrån lagade jag en snabb, vegansk och god soppa på följande vis: 
 
Hacka tre schalottenlökar och en stor vitlöksklyfta och stek glansigt i olja. Tillsätt en skvätt äppelcidervinäger och en nypa socker och låt bubbla in under minst 5 minuter. Mangolina skivor av en zucchini och riv den andra. Tillsätt i kastrullen tillsammans med en smulad grönsaksbuljongtärning och fräs under fem minuter. Häll på ett paket havregrädde tillsammans med ca 2-3 dl vatten och 2-3 tsk pepparrotspuré. Eller vad det nu heter (se bild). Tillsätt en näve röda linser (kan uteslutas, men är smart ur mättnads- & proteinsynpunkt) och låt koka 10-15 minuter. Servera sedan med t.ex. rostad lök, srirachamajo och vitlöksbröd
 
IMG_2980 copyOnsdag: TURKISK POTATISKAKA MED FETAOST OCH KRÄMIG BROCCOLI- & BÖNRÖRA

Till onsdagsmiddag blev det Patatesli kek, aka Zeinas turkiska potatiskaka som ni hittar recept på här! Jag dubblade dock mängden potatis och ersatte turkisk yoghurt med grekisk eftersom jag inte hittade någon turkisk med svenskt ursprung i affären (??). Tillsatte även den halva zucchinin jag hade kvar från gårdagens middag samt extra mycket gräslök och dill. Blev som en matig omelettpotatiskaka. 

IMG_2983 copyBrevé gjorde jag en krämig broccolisallad som jag gjorde efter att Fuego pratat om en god röra de alltid hade i matsalen på hans jobb. Baserade på färsk broccoli med majonäs och gräddfil och blandade sedan i finhackad rödlök, kidneybönor, citronsaft, dill och salt/peppar. Micket smakligt.

 

IMG_3006 copyTorsdag: VEGANSKA SOLROS- & BÖNBOLLAR MED PASTA OCH CHIPOTLE- & ÖRTYOGHURT

Ett lyckat vegbollsexperiment med pasta, yoghurtsås och syrlig gurka blev middagen på veckans fjärde kväll. Blev såpass lyckat att det förtjänar ett eget inlägg *anser* Kommer i veckan!
 
IMG_3058 copyFredag: PULLED JACKFRIUT-TACOS MED GRÖNSAKER, AVOKADO OCH PICKLAD GURKA

I helgen hade vi besök av mina päron och jag bestämde mig för att äntligen öppna den där burken jackfruit som stått orörd i skafferiet alldeles för länge. Blandade lite olika recept jag hittade med grejer jag hade hemma och det fick alla tummar upp av alla inblandande :-D

IMG_3067 copyDen picklade gurkan gjorde jag redan på eftermiddagen. Blandade 1dl äppelcidervinäger, 1/2 dl vatten, 1/2 dl vitvinsvinäger, 4 msk socker, lite chili och sesamfrön. Mandolinade en gurka och lät stå ett gäng timmar. Resterande tillbehör förutom fooled pork och coconut- & pepper-tortilla* var avokado, rödlök, sallad, majs och limeyoghurt.
 
* - Går det bra om vi tar de här mögliga bröden först?
- Jadå.
1,5 portioner senare:
- Alltså du fattar att jag bara skojade med bröden förut va?
- Njä, nja, alltså jag är inte så kinkig med sånt.
 
pappa i ett nötskal <3
Vegetariska veckomatsedlar
4 kommentarer
border

månadens gröna maj: färsk sparrispasta med citron, mascarpone och svarta belugalinser.

IMG_2918 copy
Hej hej hallå dagboken! Idag tänkte jag passa på att inviga helgen med ett pastarecept, och inte vilket som helst utan ett baserat på Månadens Gröna*'s utmaning för maj! I det här inlägget hos Tina hittar du all info och i kommentarsfältet lämnar du ditt bidrag. Sista dagen att delta är den 25:e och under tiden kan du följa oss både på fejan och insta. Mycket nöje! Mot receptet. 
  
*Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning.  Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank!
 
IMG_2888 copyTemat för maj är alltså sparris. En grönsak jag har lite blandade känslor inför. Jag menar, på pappret älskar jag den. Det känns alltid lite extra lyxigt när man har sparris med som ingrediens i ett recept och om jag ser det i ingredienslistan när jag väljer mellan olika restaurangrätter blir jag alltid pepp. Men är det verkligen  gott? Alltså, massuppfitta mig inte. Det är gott. Men är det så uppemot-skyarna gott? Aja. Med månadens råvara valde jag iallafall att göra en...
 

FÄRSK CITRON- & SPARRISPASTA MED MASCARPONE OCH BELUGALINSER

Du behöver:

IMG_2885 copy
  • Ett paket färsk, bred pasta, t.ex. parapadelle.
  • 1 dl svarta belugalinser
  • 250 gram mascarponeost
  • 250 gram sparris 
  • 3 schalottenlökar
  • 1 ekocitron
  • 1 msk äpplecidervinäger
  • 1 msk agavesirap
  • Salt och peppar
 
Gör såhär:
 
IMG_2892 copyBörja med att koka upp en liten kastrull med saltat vatten. Släng i linserna och låt koka 20-25 minuter. Finhacka löken och skiva sparrisen i ca 3 cm långa bitar (bortsett från den träiga änden). Stek lök och sparris i hälften olja/hälften smör under några minuter utan att det tar färg. Tillsätt äpplecidervinägern och agavesirapen och låt småbubbla in under några minuter på ganska så låg värme. Koka upp pastavatten och koka den färska pastan enligt förpackningen. 
 
IMG_2902 copy
Avsluta med att tillsätta mascarponeosten med zest och saft från citronen. Smaka av med salt och peppar. Häll av pastan och linserna och tillsätt linserna i sparrissåsen. Blanda ihopa allt!
 
IMG_2926 copyToppa med flingsalt och lite extra citronzest. 1 2 3 klara färdiga gå klart för inhugg!
 
Månadens gröna, Äta
5 kommentarer
border
Upp