vegetarisk veckomatsedel #74: quornkorma, tomat- & ingefärasoppa med shiratakinudlar, svampwok och salviabakad fetaost med lime & chili.

 
mat v.36Morsning alla små löss! Precis som förväntat kommer här veckans matsedel! Lite mer nudelbaserat än vanligt, men små blir det ibland när man är 1) sugen 2) lat. Håll till godo!
 
mat v.36Måndag: SALVIA- CHILI- & LIMEBAKAD FETA MED UGNSROSTAD BLOMKÅL, MORÖTTER OCH MANGOYOHURT
 
En väldigt bildskön rätt såhär långt in i processen. Och god också! Men både jag och Björn upptäckte att det faktiskt kan bli för mycket (??!) fetaost, trot eller ej. För dig som vill testa kommer ett hum-recept om hur jag gjorde under nästa bild. Rekommenderar att servera med ytterligare en komponent (kanske bulgur eller liknande?) och minimera andel feta per skalle.
 
mat v.36Skölj morötter och färsk blomkål och skär/bryt i trevliga bitar. Sätt ugnen på 225° och förväll grönsakerna i saltat vatten knappt 10 minuter. Häll av, skölj med kallt vatten, låt svalna.
 
Gör under tiden foliepaket med fetaost på följande sätt: lite olivolja i botten, en avrunnen fetakub, lite chili, salvia, svartpeppar och limeskivor. Ringla över lite olja igen. Stäng paketet och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt tillsammans med blomkålen och morötterna. Jag halverade även lite cocktail-tomater och lade på. Krydda grönsakerna (rökt paprikapulver, grillkrydda, salt och peppar exempelvis) och häll över lite olja. Sätt in i ugnen ca 25 minuter. Servera med t.e.x mangosås (denna + yoghurt + citronpeppar och salt)
 
mat v.36Tisdag: SVAMPWOK MED SVAMPNUDLAR
 
Svampbonanza på enklaste vis! Kokade snabbnudlar med svampsmak i svampfond i tre minuter, hällde av och tillsatte svampkryddpåsen och japansk soja. Sesamoljestekte champinjoner och purjolök i svampfond och pressad vitlök, tillsatte quornbitar med rökt paprika-pulver och ingefärskrydda. Wokade en färdig grönsaksblandning. Rörde ihopa alltsammans och skvätte på limesaft, sriracha och yoghurt vid servering.
 
mat v.36Onsdag: TOMATSOPPA MED SHIRATAKINUDLAR, INGEFÄRA OCH EDAMAMEBÖNOR
 
Eftersom vi mellanmålade kaffe och rostmackor vid 15:45 blev det en sen middag, men vad gör väl det när dessa nudlar står på menyn. Blev jättegott! På enklast möjliga vis! Gör såhär:

Fräs hackad gul lök, pressad vitlöksklyfta och finfinhackad ingefära i olja. Tillsätt äppleskvättvinäger och socker, blanda runt rejält och låt bubbla några minuter. Tillsätt fyra stora cocktailtomater (halverade eller delade i fyra delar typ) och låt marineras i kastrullen. Häll sedan på en tetra tomatkross, typ 3dl vatten och grönsaksbuljong. På med locket och låt koka sålänge du orkar. Men minst 15 minuter. Tillsätt sedan frysta sojabönor och shiratakinudlar i slutet av koktiden och låt allt bli varmt. Klicka i 1-2 msk kräm fräs och lite persilja och smaka av med limesaft, salt och peppar. 
 
mat v.36Torsdag: QUORNKORMA MED MOROT, TOMAT OCH BASMATIRIS
 
I torsdags skulle jag recensionslaga den här färdiga grytbasen efter som jag fått i utskick från Smakbox. Ni vet ju redan min ställning till indiskt så jag hade inte allt för höga förhoppningar. 
 
mat v.36
På burken stod det att man kunde laga grytbasen antingen med kött (kyckling) eller vegetariskt med blomkål och linser, men jag alternerade lite och använde mig av quornbitar tillsammans med tomat, morot och gullök. Plus kryddade lite extra med soja och koriander plus toppade med rå purjo.
 
mat v.36Och det var faktiskt gott! Väldigt milt, så tryckte på lite sriracha efter fotot, men goda smaker. 
 
mat v.36Fredag: AW PÅ PRINCE THAI
 
Efter drygt två år i Malmö har det inte varit svårt att runda den vegetariska menyn på vårt närmsta thai-ställe flertalet gånger, men eftersom det både är gott och prisvärt så har jag inte haft några problem med att bara ha 4-5 rätter att välja på. Jag tog upp samtalet med en annan veggo som sa "men hallå, du kan ju ta vilken rätt på menyn som helst, fast med tofu istället?". En ny värld öppnade sig framför mig när jag slog upp menyn. Det blev en pad kan na som enligt uppgift skulle innehålla "thailändska grönsaker och ostronsås*". Vet inte vad det var för specifikt thailändskt med brolle, blomkål, morot, lök och paprika men gott vare iaf.
 
*jag är inte skitpetig med buljong och smakessenser som är fisk-/skaldjursbaserade
 
Vegetariska veckomatsedlar | |

#1 Maria

Fetaosten har stått på min matlagningslista ett tag. Men jag har sett andra recept när man panerar i ägg och sesamfrön som jag ska testa. Då kan man kanske försöka skära i kuber, lite som med tofu :) Älskar feta/salladsost! Har det som standard i kylen sen flera veckor tillbaka.

Allt såg gott ut på din vecka. Kändes väldigt höstigt på nåt sätt, lite mustigt och varmt:)

Svar: tack! sesamfrön är aldrig fel, blir himla fotovänligt av det också - särskilt svarta. kuber kan nog vara en smart idé. återkom gärna med recension! tack för du läser <3
polichinelle

#2 JS

Jösses, två år redan...

Ögnade igenom Prince Thais meny - mumma!

Kommentera här
Upp