vegansk veckomatsedel #76: majs- & currysoppa, bulgurgryta med örter & svamp, vegansk one pot-grönkålspasta & bjäststuvade makaroner.

1 rolig grej som hände denna vecka: maten blev vegansk utan att jag ansträngde mig! Bara av att köpa en sojagrädde istället för typ creme fraiche eller turkisk yoghurt blev det i stort sett djurvänligt på tallriken! Ett ägg slank in, men det är ju lätt att ta bort. Och nej, jag har inte superkoll på om pastan innehöll ägg eller andra mikroskopiska grejer så kanske inte 100% vegansk. Men alltid något.
 
1 tråkig grej som hände denna vecka: blev sjuk. Eller ja, jag kände mig egentligen sjuk hela veckan, men på onsdag kvällen ansåg jag att jag borde sluta jobba på panodil och var istället hemma från jobbet utan tablett i kroppen --> energinivån sjönk --> matveckan kanske inte avslutades på roligaste viset. Men gott var det. Hela vägen.
 
mat v.38
MEN MEN. Här kommer redogörelsen av ovanstående iaf!
 
mat v.38Måndag: VEGANSK MAJSSOPPA MED CURRY, BJÄST OCH SOJABÖNOR
En himla enkel och god soppa som passar perfekt i regnig sensommar pga inte jättehöstig men ändock: soppa.
 
Gör såhär

Hacka en gul lök och två vitlöksklyftor och fräs blanka i olja. Tillsätt ca 250-300 gram majskorn (jag använde frysta) och tina i fräset. Addera 1 tsk curry, 1 tsk gurkmeja, 1/2-1 tsk sambal olek samt en grönsaksbuljongtärning. Fräs några minuter till. Häll sedan över 3 dl sojagrädde + 3-4 dl vatten och låt koka upp. Låt härligheten koka ca 10 minuter, mixa sedan någorlunda slätt.

Sätt tillbaka på plattans eftervärme -  tillsätt en handfull frysta sojabönor samt 1,5 msk bjäst plus citronsaft, agavesirap/honung, salt och peppar efter smak. Toppa med lite mer majs, koriander och eventuellt lite sriracha eller annan chili. Jag käkade även vitlöksbröd till. 

mat v.38Tisdag: VEGANSK BULGURBLANDNING MED ÖRTGRYTA, SVAMP OCH SOLTORKADE TOMATER

En rätt som kanske inte ser så mycket ut för ögat, men det gör ju å andra sidan inte alltid en risotto heller tänker jag.
 
Jag testade Risentas nya bulgurblandningen som även innehöll bland annat gröna linser, rött ris och pumpakärnor. Samt lite spöns - tack Smakbox! Köpte även en konserv "örtgryta" som jag använde som smaksättning i rätten såhär:
 
Lagade bulgurblandningen efter anvisningar på förpackfningen och blandade sedan ned ett par msk av örtgrytan, soltorkade tomater, bjäst, slantad svamp och sojagrädde. Lät småbubbla och bli varmt och smakade sedan av med lite soja, citron, honung (ej 100% vegansk då jag vet sorry) samt peppar och vitlökspulver. Tackar det va gott!
 
mat v.38
Onsdag: VEGANSK ONE POT-GRÖNKÅLSPASTA MED SOLTORKADE TOMATER OCH SOLROSFRÖN
 
Titta så gott!! Älskar krämiga pastor, och särskilt goda sådana som genererar minimalt med disk. Gör ni också? Om: tur då att jag kommer ge er receptet NU.

Koka valfri pasta i rejält saltat vatten. Häll av när det är nån minut kvar av koktiden. Sätt tillbaka plattan på spisen och hetta upp olja som du fräser hackad lök och vitlök i. Tillsätt ett par nävar fryst grönkål tillsammans med ett par msk vatten och lite citronsaft. Fräs till tinat. Häll då tillbaka pastan tillsamman med soltorkade tomater, ett par msk bjäst och sojagrädde och låt allt bli varmt och krämigt tillsammans. 

mat v.38Jag serverade med avokado och stekt ägg, men är man vegan på riktigt struntar man ju såklart i det sistaämnda.
 
mat v.38
Torsdag: RESTER
 
När man är sjuk är det redigt skönt att det finns en gryta med supergod pasta att ta fram sedan gårdagen :-)) Kokade bara upp med lite extra sojagrädde (och peppar - krävs mycket nymalen svartpeppar när man äter krämiga/gräddiga rätter tycker jag!)
 
mat v.38Fredag: BJÄSTSTUVADE MAKARONER OCH VEGOBOLLAR
 
Koka makaroner (ätit enbart dessa sedan 2002) al dente. Tillsätt en skvätt sojagrädde och en näve bjäst. Låt bubbla in. Servera med veganska bollar, sriracha och ketchup.
 
mat v.38

Och lite koriander om du vill. Det ville jag.

Vegetariska veckomatsedlar | |

#1 Oscar

Ännu en gång SET dina mackisar med bollar och ketchupsträngar så himla gott ut! Det är nästan så att jag ska äta det idag. Förresten; är det köpebollar (vilka i sådana fall) eller är det hemmatrillade?

Tack för påminnelsen om hur gott majssoppa kan vara. Hade glömt av den. Tror den får kicka igång min vecka imorgon.

Ha en god vecka, hoppas du frisknar till helt så snart som mjöligt.

Svar: köpe! ingen energi fanns till annat :P dessa är från hälsans kök, supergoda!
polichinelle

#2 Hanna Karlsson

Så gott allt ser ut!

Svar: tack hanna!
polichinelle

Kommentera här
Upp