Q/A: om kryddor, hur man använder bjäst, vad jag röstar på, läraryrket samt vårt boende.

Hej alla mina kompisar! Tack för era fråger i frågestunden! Kul att se att vi tillsammans bevisade att konceptet inte är utdött <3 Här kommer de första omgången svar.
 

Q: 1. Hur träffades du och Björn? 2. Läraryrket, berätta! Vad är det bästa respektive sämsta. Är lönen så dålig som det skrivs om eller är den påväg uppåt? Funderar på att plugga till gymnasielärare men vet inte om det är värt då det är så lång utbildning och låg? lön. Hur resonerade du kring ditt val när du började plugga? :)

A 1) Jag och Björn träffades i Växjö, som vi båda flyttat till som studentstad. Hamnade i samma klass, bodde på samma campus, gick på samma fester. På den vägen blev det. Förra sommaren skrev jag om vår historia, våra up's and down's. Det kan du läsa här.
 
2) Det allra bästa är att känna att man gör något vettigt. Ska inte sätta olika yrken mot varandra pga vet att de allra flesta behövs, men det är ändå en skön känsla att veta att man jobbar med något meningsfullt. Det sämsta... mja. Lönen kontra arbetsbelastningen. Det är sällan jag släpper jobbet helt en helg exempelvis. Man jobbar mycket utanför sin arbetstid, och en hel del av det går ju på förtroendetiden men det är svårt att dra gränsen när förtroendetiden är slut. Tid som läggs på musiklärarforum och pinterest för idéspåning är ju roligt, men också tidskrävande. Angående lönen så ser det väldigt olika ut, vad jag förstått. Jag själv kom ut innan den stora bristen, så jag har ingen särskilt bra lön, i synnerhet inte med tanke på hur länge jag pluggat. Men just nu skriker ju branschen efter folk och du kan lätt få en riktigt bra ingångslön - särskilt i bristämnen eller briststäder, men oavsett tycker jag absolut du ska läsa till lärare om det är det du vill. Vet ju inte vad du väljer mellan, men låt inte lönen avgöra allt för mycket. Det är ju hur eller hur en väldigt bra utbildning att ha/falla tillbaka till. Att ha läst pedagogik och ha lärarkompetens kan nog aldrig vara ett minus, särskilt inte i yrken som på något sätt har med människor att göra.
 

Q: Hur lyhört är det i ert hus mellan grannar? Tänker att ni har musikhobbys och många vänner över, funkar det bra?! Bor ni i bostadsrätt? Har ni husdrömmar/planer?

A: Vi bor i bostadsrätt, ett ganska gammalt hus så det är ganska lyhört. Hört både hundar, ligg, fest och bebbar de åren jag bott här men allt på en rimlig nivå. Det är ju vuxna människor som bor här så inget ovanstående har varit en längre plåga eller pågått märkliga tider liksom. Vi spelar och sjunger här absolut, men det är ju akustiskt så tror inte det är så hemskt för grannarna. Ingen har klagat iaf. Satt ju till och med och spelade och sjöng på innergården en gång. Repar gör vi i replokalen en kilometer bort. Fester/umgänge har vi ibland här, men väldigt sällan stora grejer eller något som håller på sent. Ända gången jag haft dåligt samvete mot grannarna är efter chipsbufféfesten, men man fyller ju bara 30 en gång i livee.. :-))) Inga husplaner! Är absolut inte redo för allt det jobbet.

Q: 1. Har aldrig riktigt hängt med på vad Björn jobbar med, är han också musiklärare? 2. Hade du kunnat tänka dig att göra mat-tv? Mat-videos till bloggen? 3. Hehe vad menas med wtmi?

A: 1. Han läste samma utbildning som mig, men hoppade av. Nu är han fast anställd som musikpedagog på en förskola här i Malmö. 

2. Ja! Absolut! Har ju gjort det ett par gånger, men det tar mycket tid: både i själva filmningen och i redigeringen om man jämför med foto+text. Nu kommer ju dessutom hösten och vintern med sitt dåliga fotoljus, så blir nog inget större projekt inom den närmsta tiden. Kanske dock en ny what i eat in a day-matdagbok igen dock? Eller har ni andra förslag?

3. Way To Much Information ;-))

Q: Vad röstar du på inför nästa års riksdagsval och varför?

A: Jag har alltid röstat röd/grön/rosa tidigare, men i kommande val är jag faktiskt inte helt säker. Sparkar in en vidöppen dörr med att ifrågasätta blockpolitiken, men det är ju faktiskt en himla konstig grej. Egentligen. Finns faktiskt ett parti i Alliansen där jag håller med om många sakfrågor, men jag har ju alltid varit för ett rött styre generellt. Så jag vet faktiskt inte! Det beror sig på om jag ska väga in hjärtefrågor i ett mindre parti i "fel" blocke eller rösta med en bredare syn. Hjälp mig gärna! Hur tänker ni?

Q: Kan du ge mig tips på hur jag använder mig av bjäst i matlagning? :)

A: Pju, en fråga jag har lite bättre koll på! Bjäst är, för den oinvigde, näringsjäst som kan användas på en massa olika sätt för att öka sitt b-vitaminintag m.m. Jag har köpt denna och använder främst på två sätt:

1) För smakens skull: till/i pastarätter! Då kommer den ostiga, umamiga känslan fram och man får en parmesanfeeling på en rätt utan att käka kalvmage
 
2) För nyttigheternas skull: som strössel över frukostyoghurt. Här är jag inte ute efter smaken utan äter man flingorna "råa" försvinner inga vitaminer - vilket det finns risk för vid upphettning. Kombinerar gärna med spirulina och krossade chiafrön. Lite hokus pokus-livsmedel vilket kan provocera, men jag tycker det är najs. 
 
Och så tar vi sista frågan för denna måndagsmorgon...

Q: Om ni skulle flytta från Malmö, vart bär det av då? Bäst på Netflix just nu? Bästa och sämsta kryddan, måltidsdrycken, efterrätten.

A: Har väldigt svårt att se oss göra det om jag ska vara ärlig. Eftersom ingen av våra hemtrakter lockar (den andre, hehe) och heller inte Sthlm/Gbg så känns det märkligt att flytta till typ... Norrköping, bara för att? Skulle man ha ett ovanligt jobb förstår jag att man utgår från andra aspekter men som ett samboskap som lärare/förskollärare så funkar det väldigt bra i Malmö!

Har inte Netflix! Ska dra igång min gratismånad när som, och därefter försöka haffa tre personer som vill dela fyra skärms-konto med mig. Kan återkomma med vad jag tittar på där i ett inlägg då! På HBO tittar jag just nu mest på Walking Dead. Har precis ett färdigt Insecure samt plågar mig igenom slutet av Twin Peaks the return.

Krydda:
+ Salt och peppar är ju ändå orimligt viktiga, men annars: citron! vitlök! koriander!
- Mynta, sötbasilika, citrongräs. Hellre inget superduperfan av massa curry. Får kycklingbaguette-vibbar.

Måltidsdryck:
+ Vatten, kolsyrat vatten, havredryck, torr cider. Ljus öl kan gå, men då får det inte vara i kombo med stabbig rätt.
- Läsk?! Förstår inte folk som tycker det passar till mat?

Efterätt:
+ Citronkladdkaka <3 Även:  semlor med mycket mandelmassa, kardemummabullar, kokosbollar med citronzest.
- Gino är min mardröm. Allt innehållandes varm frukt. Äpplepaj, rabarberpaj, varmt och kallt i kombo. Rätter som DALLRAR??

Q/A:s och listor | |

#1 Anonym

Alltså håller med om nästa års val?! Jag är så sjukt besviken på sossarna/miljöpartiet som jag tidigare lagt min röst på och särskilt vad de gjort i skolfrågorna sedan 2014 (= inget vettigt?). Funderar på att rösta på vänsterpartiet bara för att de är principfasta till skillnad från hur jag upplever S och MP, där jag faktiskt blivit besviken och känner mig lite "lurad". Men ja, det "statementet" att rösta på V hjälper ju föga ;) Det tar emot att rösta på ett Alliansparti men kanske finns det sakfrågor som jag värnar om som skulle gå igenom bättre där. Svårt.

#2 Isabell

Men alltså angående valet, är i exakt samma sits. Är ganska så besviken på S/MP så är antingen typ vänstern eller ett Alliansparti? Känns ju inte helt hundra att rösta på alliansen eller men vad ska en göra. Tror det som kommer avgöra det för mig är hur Allianspartien kan tänka sig samarbeta, vet inte om jag vill rösta på ett parti som samarbetar med M som i sin tur är öppen för samarbete med SD..

#3 Anonym

Men snälla, rösta inte på ett alliansparti :-( tror inte det blir bättre, utan tvärtom sämre

#4 Anonym

Men snälla, rösta inte på ett alliansparti :-( tror inte det blir bättre, utan tvärtom sämre

#5 stina

Tror verkligen att rösta rött är en viktig ställning till nästa val oavsett att vissa andra partier kan ha "bra sakfrågor"
Vänsterpartiet är det mest självklara just nu för mig då de alltid står fast vid vad de står för och de vill inte se vinster i välfärden vilket är en sjukt bra början på ett bättre samhälle för alla människor.

#6 A

För mig är det viktigt att rösta på ett liberalt, grönt och feministiskt parti som är för ett enat Europa, täcker in både storstäder och landsbygd och vägrar samarbeta med SD, vilket sammanvägt blir ett Alliansparti – Centerpartiet. Jag ser det också som en röst på en liberalare, mer humanistisk Allians vilket ökar avståndet mot SD. C har i mitt tycke också en av Sveriges bästa riksdagsledamöter i Johanna Jönsson som i många starka anföranden har kritiserat regeringens migrationspolitik: https://www.youtube.com/watch?v=lP6B_ZRovX4

#7 Jenna

Såhär tänker jag:
* Blockpolitiken känns (och har länge känts) förlegad, dum och som ett ineffektivt och kontraproduktivt sätt att utöva demokrati. (Och ja det är ju en vanlig åsikt, still true thoo amirite). Men nu är det ju så det ser ut, och Sverige kommer att fortsätta styras så ett tag till. Alliansen uppträder fortfarande som en allians, och inget av de mindre partierna kommer göra ett ärligt försök att bryta sig ur det blocket innan valet (cuz varför skulle de; det kommer bara försätta dem i en sämre position).
* Därför känner jag att man inte kan bortse från konsekvenserna av att rösta på ett alliansparti. (Eller ett i andra blocket för den delen). Naturligtvis kan man känna att det är ett enda parti som känns rätt, som överensstämmer med ens egna sakfrågor, hjärtefrågor, värderingar osv. Men innan man blint väljer att rösta på det får man sätta sig in vad det skulle innebära.
* Röstar man på C för att man tycker att de har den bästa politiken får man ju i ta i beaktande att C inte kommer att bli ett majoritetsparti, att de enda som Lööf och C sagt sig vilja och kunna samarbeta med är högerpartier inkl M, som i sin tur sagt sig villiga att samarbeta med SD osv osv. (Visst att detta kan ändras, vilket ju kräver att man håller sig relativt insatt). Och ja detta var en ganska förenklad rant, men du förstår hur jag tänker hoppas jag hehe. Hur mycket reell makt kommer C få? Kanske över just de frågor man röstar för, om det nu är stärkta förutsättningar för landsbyggden, bilanvändning och kvinnliga VD:s eller vad det nu är - och kanske innebär det att övriga partier (dvs mest M) kommer vara de som driver de största frågorna. Då har en röst på C, trots alla goda värderingar och intentioner - ändå i huvudsak gått till M.
* Jag kommer, som det ser ut nu, rösta på V. Förutom att jag i stort tycker att de har ett vettigt partiprogram och håller med i de flesta frågor, så är det för att jag vill se ett fortsatt rött/vänsterstyre. Jag hoppas att V kommer att få starkare stöd som innebär att S och V blir majoritet. MP känns ju borträknade vid det här laget. Med V i regeringsposition kommer det, tror jag, att bli en stabilare och starkare vänsterregering som kan driva riktig vänsterpolitik (och dessutom undvika att behöva göra så med en borgerlig budget (åh guuh detta haveri till fyraårsperiod) (blir ledsen))).

Detta blev en lång och osammanhängande redogörelse hehe, ber om ursäkt för att jag hijackat ditt kommentarsfält. Himla kul med frågestund!

PS. Älskar bjäst :-) DS

#8 T

Håller med om svårt att välja parti! Jag har alltid röstat på Miljöpartiet men har noll lust att göra det nästa år då de svikit så många av sina löften. Lutar mest åt Vänsterpartiet, bl.a. eftersom de är mot vinster i välfärden och att de står för vad de säger. Plus gillar Jonas Sjöstedt!

#9 Malin

Hej!
Jobbar som musiklärare på grundskola i Sthlm. Lärarna på min skola tjänar mellan 34-46 000 kr i månaden. Så lönerna är bra! Rekommenderar alla lågavlönade lärare att veta sitt värde och byta arbetsplats. Peace

Svar: hmm jo, förstår vad du menar men 1) lönerna är ju mycket högre generellt i sthlm, 2) inte jättelätt att bara byta arbetsplats för vem som, oavsett om man "vet sitt värde eller ej".
polichinelle

#10 Rebecca

Jag tänker personligen lite att även om blockpolitik bör ifrågasättas existerar fortfarande blocken. Så länge Alliansen inte går ut med att de inte kommer försöka bilda regering tillsammans innebär en röst på ett av dem att även stödja de andra fyra. Nu vet jag inte heller vilka sakfrågor du håller med om, men en viktig grej med sakfrågor är ju att de kan kompromissa i dem, särskilt om de inte är lika viktiga. Partiets generella värderingar är ju ännu viktigare.

#11 Vicky

så mkt roligt och intressant i denna inlägget såklart men främst: vilken fin mjukostsvans på finn crispen!!!

Svar: din observationsförmåga <3
polichinelle

#12 Anonym

Alltså jag förstår verkligen problematiken och håller med, det känns ovanligt svårt att rösta i kommande val. Men jag tror på att rösta ideologiskt snarare än utifrån sakfrågor. En mandatperiod på 4 år är ju lång tid, och tusentals nya sakfrågor kan dyka upp. Då gäller det att vi har politiker som vi kan lita på fattar så bra beslut som möjligt under förutsättningarna. ♡

Kommentera här
Upp