önskeinlägg: podcasttips!

Fick en förfrågan om jag kunde tipsa om lite podcasts, och självklart kan jag det! Här är det jag lyssnar på för tillfället.
 
Lilla drevet har jag lyssnat på "i andra hand" under flera år eftersom jag överhört Björns lyssning från vardagsrummet. Nu har jag dock tagit mig i kragen och börjat lyssna själv. Drivs av Aftonbladet kultur och ett gäng intressanta personer (Liv Strömquist, Nanna Johansson, Jonathan Unge m.fl) snackar om nyheter och politik och samhälle på ett roligt sätt.
 
Fördomspodden är en intervjupod som byggs på fördomar. Emil Perssons (nostalgiplus i kanten för växjöskan) intervjuar kändisar baserat på händelser, åsikter och tankar han har om personerna. Ofta väldigt roligt! Extra roligt med vissa intervjuobjekt som är med under ett helt avsnitt och ändå inte riktigt förstår upplägget. 
 
Allt du velat veta/Allt du velat veta på 5 minuter. Dessa podcasts har jag ju pratat om ett par gånger redan i bloggen och jag hyllar dem fortfarande! Välarbetade, gedigna och intressanta. Trots att jag prenumerar har jag dock varit en dålig lyssnare på sistone, bara lyssnat på ett fåtal är ämnena intresserat mig på förhand. Ska bättra mig.
 
Mordpodden. Två journaliststudenter pratar svenska mord. Har släppts i tre säsonger och bortser man från att de pratar väldigt långsamt (och ibland förklarar lite väl övertydligt) så är de riktigt bra. Avsnitten pendlar mellan mordhistorien och Amanda och Linnéas tankar och analyser kring händelsen, vilket man antingen gillar eller inte. Oftats tycker jag att det är rätt... mysigt, i brist på bättre ord. 
 
Alex & Sigges podcast. Det tog mig ganska många år, men nu är jag fast. Var anti ett tag pga pallade inte att lyssna på killduos men här är jag beredd att backa. En väldigt välarbetad pod med anekdotnyanser av både humor och allvar. Mest humor kanske iofs. 
 
P1 / P3 / P4 - dokumentär. Är väl att sparka in en öppen dörr att tipsa om dessa dokumentärer, men eftersom det är standardlyssning för mig så är det ju samtidigt en självklarhet att de ska in på listan. P3 dokumentär är väl den som håller högst klass, men finns riktigt många guldkorn i de andra kanalerna också. 
 
Institutet. Jag har redan lyssnat på alla avsnitt, men pga 4ever crush på Jeppe.R kör jag då och då ett avsnitt till. Vetenskapshumor på olika, ganska långsökta, teman. Gillar man Jeppes komikerstil gillar man institutet, och har man inte lyssnat ännu så bör man onekligen ge det en chans. Produceras inte längre, men alla avsnitt finns i de vanliga apparna.
 
Verkligheten i P3. Korta berättelser från människors liv. Lyssnar inte på alla, men har lyssnat på väldigt många genom åren och det finns otroligt mycket intressant i arkivet om man orkar bläddra lite granna.
 
 
Utöver dessa har jag podcast jag lyssnar mer sporadiskt på. T.ex:
  • Rättegångspodden
  • Spår
  • Framgångspodden
  • P3 Historia
  • Filip & Fredrik
  • En Mörk Historia
  • Vegopodden
  • En varg söker sin pod 
  • Tankar med
 
Lyssnar på en del jobbrelaterade podcasts också, men tänkte spara dem till ett separat tipsinlägg för lärare & lärarstudenter som jag håller på att sätta ihop. 
 
Vad lyssnar ni på? Tipsa gärna om guldkorn som man inte får missa <3
Böcker & podcasts | |

#1 Sara

alltså jeppe kommer alltid vara en av mina största crushes. man älskar honom verkligen bara!!

Svar: ja! <3 <3 <3
polichinelle

#2 Ljuva Julia

jag lyssnar nästan bara på Swords and scales och My dad wrote a porno :D

Svar: just det ja, den sistnämnda känner jag igen att du skrivit om. man bör lyssna kronologiskt gissar jag? ska kolla upp!
polichinelle

#3 Ronette

Missa inte Skäringer & Mannheimer!

Svar: tack för tipset! är det sådär att det går att hoppa in varstans eller bör man börja från början?
polichinelle

#4 Agnes

Institutet och Verkligheten, mycket god lyssning. Brukar även lyssna på:

The Allusionist
Memory Palace

Svar: håller med! får kolla upp dina tips, vi verkar ha liknande smak :-)
polichinelle

#5 Johanna

No Such Thing As A Fish. Den enda podden jag liksom FÖLJER, sitter som på nålar om fredagarna och ba väntar på att nästa briljanta avsnitt ska släppas. Upplägg: fyra britters favoritfakta som de hittat under veckan.

Svar: ah! spännade! får kolla upp, tack för tipset <3
polichinelle

#6 Amanda

Lyssnar bara på en podcast just nu och det är Spöktimmen. Love it!

Svar: får kolla upp den! är dock väldigt lättskrämd, så vet inte om det är något för mig... .hehe.
polichinelle

#7 Daniella

detta inlägget är mer efterlängtat än skattåterbäring!!

jag har lyssnat sönder på welcome to night vale, dödsfin men konstig.

Svar: åh, kul att det levde upp till förväntningarna! ska kolla upp ditt tips!
polichinelle

#8 ida

hanapees otroliga podcast!!!

Svar: aaaahhh nej nej. jag klarar inte av den. lyssnade för några år sedan, men sedan det började poppa upp massvis med välarbetade och -planerade poddar så började jag jämföra, och hur mycket jag än älskar hanna så kan jag inte sitta och lyssna på två människor vars samtal knappt klipps alls. jag låter det gå kanske 4 månader, sen försöker jag igen och då hamnar jag direkt i ett 15 minuters-intro om att skype strular eller om vad det är för märke på hyrbilen. droppen kom när jag kämpade mig igenom nästan ett avsnitt och de i slutet pratade om hur poden var så bra och skön när de inte planerade något utan bara satte sig framför micken och pratade?? kändes lite nedvärderande mot lyssnarnas tid tyckte jag,
polichinelle

#9 Oscar

Har aldrig förstått mig på P3 Dokumentär. Lilla Drevet och Allt du velat veta är två jag borde lägga tid på, då jag har svårt för att ta in nyheter och fakta på riktigt. I övrigt vill jag tipsa om en nyfunnen podcast kallad Misslyckade brott. En underhållande take på kriminalfall. Annat än de (ofta överdramatiserade) krimpoddarna där ute.

Som KBT borde du för övrigt lyssna på 80 Väldigt Goda Mackor. En utmaning för dig vore att veganisera en av mackorna de lagar.

Du som musikintresserad skulle nog uppskatta Singelfesten, Festivalpodden, Hemma hos Strage och Rolling Stone Now.

Svar: oj, det måste vara en väldigt unik åsikt! det finns ju dokumentärer om så himla mycket olika händelser så svårt att dra alla över en kam tycker jag - men gissar att det är formatet du har problem med på något sätt? misslyckade brott såg jag faktiskt när jag skulle söka upp en annan pod, kanske ska ge den en chans då! tack för musikpodtipsen också, måste kolla upp <3
polichinelle

#10 Ronette

Jag har inte själv lyssnat från början, så absolut att det går att hoppa in bara. Dock himla roliga så en skulle ju vilja starta från början just därför. Kan tipsa särskilt om avsnittet "kvinnohimmelen" som kom nyligen där de pratar mycket om feminism och invandring.

Svar: åh men bra med specifikt tips, tack. ska ladda hem inför morgondagens jobbcykeltur!
polichinelle

#11 Amanda

Är också sjukt lättskrämd men dom diskuterar och berättar om massa annat än bara övernaturliga saker :) och lyssnar man på dagen så hinner man typ glömma tills man går och lägger sig, haha!

Svar: haha, får hoppas på det! ska ge den ett försök. tack!
polichinelle

#12 Sofia

I nöd och lyft - himla bra och avslappnad träningsinspiration + lite annat då :)

Svar: tack för tipset! träningsinpo kan behövas!
polichinelle

Kommentera här
Upp