min nya besatthet: true crime.

Jag är verkligen ingen sucker för skräckfilmer. Är jättelättskrämd: hoppar högt i soffan när någon/något dyker upp snabbt i bild, kikar mellan fingerglipor eller bakom kuddar när någon med långsamma steg alltid jagar ifatt någon (blond, snygg tjej) som springer, tänker på varulvar varje gång jag ska sova ensam. Jag: tror inte på spöken och andar. Också jag: ändå rätt för dem. Lite så.
 
Med den här bakgrunden har jag faktiskt faschinerat mig själv med att bli nästintill besatt av true crime. Verkliga dokumentärer, händelser och historier borde ju vara mångt och mycket mer skrämmande än clowner på gnissliga små cyklar, men ändå är det något som gör att jag inte kan sluta titta. Eller lyssna för den delen. Här är tre true crime-dokumentärer jag sett på sistone och två jag sett för ett bra tag sedan samlade i ett tipsinlägg. Enjoy! Eller vad man nu bör kalla det.
 
PARADISE LOST. En dokumentärfilmserie i tre delar som berör ett fruktansvärt rättfall där tre åttaåriga pojkar blivit mördade i början på 90-talet i Arkansas. Filmarna följer rättegången och människorna inblandade i den på "bägge sidor": offrens familjer samt de tre åtalade tonårspojkarna (som fick benämningen West Memphis Three). 
 
Ett sånt fruktansvärt fall där man tydligt märker hur man själv vinklas i sina tankar och åsikter med tanke på hur de olika personerna porträtteras i dokumentären. Rekommenderar verkligen serien, men vill samtidigt verkligen varna för otroligt hemska scener med bilder från brottsplats. Alla delar finns på HBO Nordic.
 
THE CHESHIRE MURDERSEn dokumentär om ett inbrott som spårade ur totalt och slutade i trippelmord. Förövarna fälls och rättegången blir väldigt politiskt laddad eftersom dödsstraff är en möjlig utväg. Jag såg på HBO, men finns även Youtube.
 
BEWARE THE SLENDERMANHär snuddar vi det där övernaturligt läskiga som jag hatar, men som jag här ändå faschineras så extremt över så jag inte kan sluta titta. Den här dokumentären berör ett helt sjukt mordförsök som har sin grund i två vilsna 12-åriga flickors fantasi och vilja att känna tillhörighet att de knivhugger en gemensam kompis 19 gånger. På grund av Slendermen, ett internetfenomen som cirkulerar på creepypasta och liknande ställen på www. Dokumentär som pendlar mellan kuslighet och verklighet. Finns på HBO och Youtube.
 
MAKING A MURDER. En dokumentärserie i flera (tio tror jag) delar där man pendlar mellan alla möjliga känslor. Vad är sant? Vad är riggat? Vad är egentligen tidsförloppet, när hände vad? Serien filmades under 10 år (!) och handlar om huruvida Steven Avery mördade Penny Beerntsen eller inte. Finns på Netflix.
 
THE JINX. När en dokumentär är så bra så man tänker att det här måste vara fiktion, men det är verklighet - då är det bra teve. Här följer ett teveteam Robert Durst, en läskigt faschinerande man som trots sitt unikum är väldigt svåravläst, och vi hoppar mellan då- & nutid. Ni ska absolut se. Finns på HBO.
 
Tipsa gärna om era true crime-favoriter i kommentarerna. OBS: skriv gärna var de finns också, hehe. Hatar att bli tipsad om saker man inte kan se lagligt, det är liksom som att nån ställer fram en skål vinägerchips framför en och bara "sorry, inte till dig". Tack!
Film & teve | |

#1 Anna

The Confession Tapes på Netflix! Alltså om du gillar poddar har jag typ tusen stycken hehe :D Mvh också besatt av true crime

Svar: låter som en borde skaffa nettan igen alltså! absolut ja till poddar! lyssnar på en hel del redan: spår, rättegångspodden, mordpodden, en mörk historia... har du andra bra tips? :-D
polichinelle

#2 Cat

Dödsstraffets offer på SVT Play, intervjuer med dödsdömda fångar, deras barn och människor som jobbar runt den dömde.

Själv är jag besatt av Lock Up på Netflix. Finns i flera säsonger och genres, bl.a Maximum Security, First Timers och Women Behind Bars.

O.J Simpson: Made in America var skitbra. Den brukar dyka på på SVT Play då och då, men går tyvärr inte att se just nu. Men håll koll på om den dyker upp snart, man får följa O.J från barndom till stor sportstjärna, biljakten efter att hans exfru mördades, rättegång och hur han till sist hamnade i fängelse. Bisarr och fantastisk.

Svar: just det ja, den glömde jag ta upp här. såg ett avsnitt för ett bra tag sen (http://polichinelle.se/2017/march/fyra-frukostar-och-fyra-tevetips.html) men hade faktiskt glömt bort att det fanns. ska kolla upp de andra tipsen, låter väldigt intressant så stort tack!
polichinelle

#3 Anna María

Hehe, låter som att du beskriver mig. Mår dåligt av skräckfilmer men facineras otroligt av true crime. The Jinx är helt klart nåt som ALLA måste se. Vill typ kolla igen bara för att det var så bra. Annars har jag sett Making a murderer men de andra har jag inte sett, så stort tack för tipsen, ska kolla in dem på studs!

Svar: hoppas du gillar't!
polichinelle

#4 Anonym

Jag träffade Damien Echols i Stockholm 2013 när han var där och intervjuades och hans bok "Dödsdömd" (rekommenderas!) kom ut på svenska. Jag har aldrig någonsin träffat en sådan trevlig och genuin människa i hela mitt liv. Jag blev kär 😊 Jag hörde talas om fallet redan 1996 via min syster och blev så himla glad när de släpptes 2011. Damien Echols finns på Instagram, inspirerande att följa!

Svar: oj spännande att du träffade honom! han gav ett väldigt intellektuellt och klok intryck i dokumentären. ska kolla upp boken och insta! tack för tipsen.
polichinelle

#5 Amanda

Mommy dead and dearest på HBO, riktigt bra!

Svar: kollade upp, låter sjukt spännande! tack för tipset!
polichinelle

Kommentera här
Upp