lördag: från veganbuffé till ostbuffé, beerpong, födelsedagsfest och vanliga indiska matfunderingar.

lördag v.38Det är lördag. Jag vaknar runt halv tio. Dricker en kopp hipstrigt te.
 
lördag v.38Skippar kaffet eftersom jag har brunchdejt inplanerad klockan 12. Fixar håret och får en uppenbarelse av hur 1) långt det blir när man kammar det, 2) friskt det ser ut när man använder sig av hårolja i längderna.
 
lördag v.38Klär på mig och cyklar iväg.
 
kafe agnez malmö Min gamla studentvän Isabel från Växjötiden har bokat bord åt oss på Kafe Agnez innergård. Tyvärr sitter det några rökare runt hörnet, förutom det är livet denna stund rätt så klockrent.
 
kafe agnez malmöÄter vegansk ekobuffé med pastasallad, gula morötter, oliv-foccachia, scrambled tofu, kryddig potatis, paj m.m. m.m. Så himla värt.
 
kafe agnez malmöSitter kvar för efterrätt också: sojaglass, frukter och tryffel. Och en extra tsattemacka för mig. Plus mer kaffe. Behövligt. Pratar nuvarande och dåvarande livsval, vad man kan rå för och vad som faller sig slumpmässigt.
 
ost och vänner malmöEfter några timmar i skuggsol får vi en inbjudan av Jonas. "Är på Ost och vänner. Melissa jobbar. Kom hit!" 
 
ost och vänner malmöIsabel utmanar ett inledande skoskav och tur var väl det för titta så kul vi har. Kompenserar den tidigare veganbuffén med egenkomponerad ostbricka med knäcke, marmeland och blommig ipa. Snackar häxskratt och England. Isabel vågar prova en smakrik och vällagrad getost: klöks bara lite.
 
ost och vänner malmö
*är mysig*
 
lördag v.38"Ni kommer väl ikväll?" undrar Melissa innan vi går. Såklart! säger vi men kommer i samma stund på att vi inte fixat födelsedagspresent. En sväng in på TGR senare och vi har allt som behövs i ett partykit: fräcka solglasögon, sjävlysnade beerpong-set och "fest på dåse".
 
lördag v.38En snabb sväng hemom. Lite mer mascara och sjal inför kvällen får åka på.
  
indian haweli malmöMed presentkassen dinglande på styret möter jag upp Jonas för att återigen ge indiskt en chans. Försöker verkligen tycka om det, men det går trögt. Beställer en svampgryta som enligt menyn ska vara "medelstark" men redan efter första tuggan brinner det i munnen på mig. Och då har jag ändå frågat servitören innan hur starkt medelstarkt är, han har frågat "gillar du stark mat?" och jag har svarat "nja, lite starkt absolut men det kan ju inte bara vara starkt utan måste smaka annat också" varpå han sagt "då gör jag den lite under mellanstark så blir det perfekt". OMG? 
 
Inser sedan att Jonas tikka masala inte ens hade en styrkenivå beskriven, så att alla styrkenivåer utskrivna - t.o.m "extra mild" är ändå en markering för att det på något sätt är starkt. Extra mild styrka, liksom. Eller? Jag fattar fortfarande ingenting. Vad ska jag käka på en indisk restaurang för att bli övertygad om att det är ett bra kök? Eller ska man bara inse att det inte är något för mig? GUIDA MIG!
 
lördag v.38Efter jag gjort en perfekt tajming av toalettbesök/servitörens avdukning beger vi oss till Melissa. Där har de precis ätit pizza. Det bjuds på rödvin, jag får vara första vinylväljare och födelsedagsbarnet visar hur bra hon trivs i vår sommarpartypresent.
 
lördag v.38Såklart inviger vi beerpong-spelet också. Har spelat det mången gång förr, men bara hemma hos folk med normala matbord. Långbord blir en helt annan utmaning. Särskilt när man kör med block.
 
grand malmöEfter en hård match är klockan långt efter midnatt. Jag och Jonas studsar upp på cyklarna och tar oss bort mot Grand där vi upptäcker att det finns en klar ekonomisk fördel i att känna de som dj:ar.
 
grand malmöDär står de, stjärnsnurrarna, och vänder plattor på en flygel. Jag och sällskapet sitter några meter bort, dricker öl och försöker överrösta musiken nån timme innan vi ger upp och går och köper falafel. Orienterns kök är ändå ett man kan lita på. Alla dygnets timmar.
 
Allt det där som kallas livet | |

#1 Isabella

Älskar dina såna här inlägg, så himla mysiga!

Svar: åh men tack isabella <3
polichinelle

#2 Anonym

Det finns ju massa goda tillbehör som kalla såser, mjölkdrinkar, bröd etc som man beställer till indisk mat för att balansera det starka! Halva grejen tycker jag!

Svar: hmm. jo jag hade naan, men tyckte det hjälpte föga. tror liksom inte jag gillar konsistensen heller. så... mojsigt?
polichinelle

#3 Karin

Grejen med all autentisk indisk/thailändsk/annan utländsk god mat är väl att man inte ska köra på något som har ordet "stark" i sig. För det brukar ju vara skitstarkt, oavsett om det är medelstark, stark, eller ministark. Förstår vad du menar med indisk mat, det är ofta lite fattigt på grönsaker. Men om man vill ha mycket grönsaker så äter man typ thaimat tänker jag. Grejen med indisk mat är ju 1) KRÄMIGHETEN 2) kryddorna 3) alla goda bröd och tillbehör till. Mitt tips är: gå till Delhi på södra förstadsgatan och beställ palak paneer. Det är visserligen bara spenat och paneer, vilket är en slags indisk ost, men det är så jäääääääääää'la gott!!! Delhi har också den bästa indiska maten i Malmö (bekräftat av pakistansk vän, samt mina egna smaklökar) Om du inte gillar det så är det väl bara att acceptera att indisk mat inte är något för dig, man måste ju faktiskt inte gilla allt!

Svar: där satte du nog huvudet på spiken. jag gillar mycket olika samt krisp, brukar tendera att älska thai (och japanskt såklart) så det stämmer nog! mycket grönsaker och mycket krisp. indiskt är så... mojsgrötigt likosm. men ska testa ditt tips, tack! får se om det blir det som omvänder mig eller om det blir spiken i kistan :-D
polichinelle

#4 A

Jag tycker att det är svårt att hitta bra indiska restauranger i Sverige, men å andra sidan är jag bortskämd med en indisk gudmor som lagar fantastiskt god mat. Så mitt tips är att laga hemma istället – då kan du justera hettan lättare också! Testa att göra paratha – ojäst bröd med fyllning som äts med yoghurt och gärna med indiska pickles eller chutney och kryddigt te till (gärna kokat på indiskt vis): http://amyspieceofcake.blogspot.se/2012/01/aloo-paratha-smakrika-indiska.html

Svar: te till mat låter spännande, men knepigt. har svårt att tänka mig varm dryck till varm mat liksom? men tack för tipset! <3
polichinelle

#5 Helena

Säger bara Palaak Paneer!

#6 Korma-gryta brukar vara lagom! Och biryani :)

Emma

#7 Nea

Säger som flera ovan, PALAK PANEER! Samt testa Kontrast på Möllan, de lagar mat från Punjab (norra Indien) och jag har varit oerhört nöjd alla gånger jag ätit där och då är jag också en sån som är lite skeptisk till det indiska köket.

Svar: aha, smakerna kanske är tydligt uppdelat geografiskt så jag inte gillar södra delens kök? vore ju grymt om så var fallet. ska testa, tack!!
polichinelle

#8 Johanna

Jag håller med ovan, jag beställer aldrig indisk mat som har ordet 'stark' i sig, för heter det 'pytteynkastarkt' så är det ändå starkt. FÖR starkt för nån som bara gillar lite starkt, som jag. Så, jag håller mig till dom milda rätterna, och det funkar bra:)

Kommentera här
Upp