vegetarisk veckomatsedel #79: salsa- & linsspagetti, bönlasagne med grönkål, getostpizza och grynpytt med bulgur.

I samarbete med Smakbox.
 
mat v.42Äntligen dags för en matsedel innehållandes ordentligt käk till skillnad för de senaste veckorna. Bara ett utekäk - resterande: ordentliga recept! Kan iofs berott på att jag fick en himla trevlig Smakbox, deras nya variant Balans, och således blev extra inspirerad att komma på middagar med innehållet <3
 
Om ni följer mig på insta så har ni redan sett rabattkoden och vill inte vara pushig, men 50% är ju ett himla bra prova-på-pris. Ange POLICHINELLE som kod som du vill testa någon av boxarna. Gäller hela oktober.
 
mat v.42Måndag: BULGUR- & GRYNPYTT MED NÖTTER & CITRONYOGHURT

En helt klart godare rätt än vad det ser ut som, lovar! Kokade denna bulgur- & grynblandning (som även innehåller gröna linser, rött ris, vildris, chili och pumpakärnor) och kryddade riktligt med vitlök och citron. Och salt och peppar såklart. Blandade ned gurka, rödlök, morot, soltorkade tomater och käkade med en citronmajo (denna färdiga jag fått i ett bud - tack!) utblandad med lite vanlig yoghurt och uppsmakad med de vanliga smakförtstärkarna. Så att sä.

mat v.42Tisdag: CITRONIG BÖNLASAGNE MED GRÖNKÅL & PAPRIKA

Jag är inget superfan av lasagne, men den här blev faktiskt himla god! Gjordes på lasagneplattor av gula bönor som jag också fick i boxen. Blev dock inte sköna efterbilder på tallriken, så jag tänker att jag drar receptet här och NU:

mat v.42Sätt ugnen på 200°. Ta fram grejer du behöver: lasagneplattor (du kan ju såklart använda vanliga om du vill), grönkål, mjukost (fick ett annat matbud enbart innehållandes mjukost så hade lite svårt att komma på vad jag skulle göra med allt; skänkte bort alla djuriska och använde en hel del av det andra i matlagning vilket ni kommer upptäcka), paprika, purjolök och vita bönor. Plus lite annat så som: vitlök, citron, olja, chili, grönsaksbuljong och majsstärkelse.
 
mat v.42
Fyllning: Stek purjolök, vitlök och chili i olja. Tillsätt en halv påse grönkål och fräs till varmt. Till saften från en halv citron, salta och peppra. Skölj ett paket stora vita bönor och häll på grönkålslöken. Fräs runt på eftervärme.

Sås: Koka upp ca 6-7 dl grönsaksbuljong. Tillsätt 200gram mjukost (med smak eller naturell) och vispa ut i vattnet. Låt småbubbla lite medan du tillsätter citronzest från en citron och saften från den andra halvan du hade kvar från fyllningen. Blanda ut 1 msk majsstärkelse i lite vatten och tillsätt i såsen. Låt koka några minuter så det krämar till sig lite granna.
 
mat v.42Lasagne: Varva bönplattorna med fyllning och sås efter vanligt lasagnevis. Toppa med lite ost och grädda i ugnen ca 25-30 minuter. Klart! Servera gärna med sallad eller något för att byta ut konsistenstugg och smakbild.
  
mat v.42Onsdag: PUMPASOPPA MED LINSER, MOROT & JALAPEÑO-OST
 
Ännu ett mjukostbaserat recept! Som faktiskt blev bra! Så recept kommer i veckan! 
 
mat v.42Torsdag: KRYDDIG SALSA- & LINSLINGUINE MED SYRLIGA GRÖNSAKER
 
Ibland blir det inte alls som man tänkt sig. Då får man tänka om. Det här blev inte alls klassikern kolsyrade linsbiffar pga när jag skulle steka biffarna var smeten alldeles geggig och blöt. Antagligen fel fördelning linser/vatten, kanske berodde det också på att jag inte lagt linserna i blöt över natten som vanligt utan tänkt kolla om det bara räckte att man gjorde på morgonen. Aja. Ibland är det ju kul när det går fel, för då får man vara kreativ och tänka om. 
 
Jag kryddade iaf den kolsyrade linssmeten med massa spiskummin, rökt paprika, vitlökspulver och en mexikansk kryddmix och vevade runt den i stekpannan. Tillsatte kokt linguine med några matskeder tacosås och en skvätt mjölk så det inte skulle vara så torrt. Funkade faktiskt över förväntan. Särskilt om man gjorde en syrlig gurksallad med morot,  purjo och vit balsamvinäger till.
 
mat v.42Fredag: CAFÉ ELEMENT-PIZZA
 
Det är så lurigt med restauranger, pizzerior och cafér som inte har någon hemsida. Man får gå in och scrolla mobiluppladdningarna på deras fb-sida för att till slut hitta en halvsuddig vy över något som man bara kan hoppas är en uppdaterad meny. Aja. Jag tog en med ruccola, getost, balsamico och valnötter. Sen kom jag på att jag inte gillar valnötter. Men men. Det kändes lyxigt och var gott så vem är jag att klaga.
 
Vad har ni ätit i veckan? Ge mig inspo till kvällens storhandling DANKE! <3 <3 <3 
 
Vegetariska veckomatsedlar | |

#1 Daniella

sous vide lax är det bästa jag har ätit denna veckan <3

#2 Ingrid

Portionen under tians grönkålspasta men med solrosfrön istället för valnötter. https://undertian.com/portfolio/gronkalspasta-med-valnotter/

Svar: GRÖNKÅL!! <3
polichinelle

#3 Isabelle

Vego-chorizosoppa med sriracha i (så god!), potatiskorgar (av filodeg och örtmos) med gorgonzolasås och oumph/basilika/soltorkade tomater/gorgonzola! Annars chili sin carne och broccoli/parmesanbullar med rotfrukter ☺️☺️

Svar: det här lät ju AMAZE! särskilt vegochoritzo & sriracha. man blir ändå sugen på starkt käk när hösten nalkar. gärna också i soppformat.
polichinelle

#4 Andrea

Testade dessa för att bli av med överblivna glöggmandlar, så goda! https://www.kungmarkatta.se/recept/visa-recept/vegetariska-julmandelbollar/
Improviserade även biffar med mixade bönor och svamp samt gjorde en stark tomatsås med linser som serverades med pasta!

Svar: åh men spännande! ändå bara 2 månader till jul, tack för tipset!
polichinelle

#5 Agnes

Älskar lasagne, älskar bönor och citron. Ska banne mig testa den där citroniga bönlasagnen snart.

Ätit annars: gulbetssoppa med stark knaprig sallad och egengjort siraps- fröknäcke.

Svar: åh men gör't! hoppas du gillar. soppa och sallad låter spännande! blev nu också påmind om att jag har ett paket fröknäckemix i skafferiet som jag borde använda snart. tack :-)
polichinelle

#6 Hanna

Vad inspirerande, ser väldigt gott ut

Svar: tack hanna!
polichinelle

Kommentera här
Upp