vegetarisk veckomatsedel #65: potatis- & fetaostkaka, thailändskt jasminris i ugn, zucchinisoppa med pepparrot & pulled jackfruit-tacos.

IMG_3070 copy
Återigen söndag, återigen en veckas käk att pynta bloggen med! Enjoy!
 
IMG_2950 copy
Måndag: KOLSYRADE LINSBIFFAR MED THAILÄNDSKT JASMINRIS OCH MANGO CHUTNEY-MAJO
 
Blev nyfiken på det här med att laga ris i ugn på thailändskt och utgick från det här receptet. Blev jättebra och var väldigt smidigt så rekommenderas absolut. Dock blev det ju ca en miljon portioner, så värt att ha i åtanke. De kolsyrade linsbiffarna gjorde jag såhär, men stekte lite större än vad jag brukar. Om nom nom.
 
IMG_2964 copyTisdag: VEGANSK ZUCCHINISOPPA MED PEPPARROT OCH MAJSTOPPING
 
IMG_2955 copyMed inspiration härifrån lagade jag en snabb, vegansk och god soppa på följande vis: 
 
Hacka tre schalottenlökar och en stor vitlöksklyfta och stek glansigt i olja. Tillsätt en skvätt äppelcidervinäger och en nypa socker och låt bubbla in under minst 5 minuter. Mangolina skivor av en zucchini och riv den andra. Tillsätt i kastrullen tillsammans med en smulad grönsaksbuljongtärning och fräs under fem minuter. Häll på ett paket havregrädde tillsammans med ca 2-3 dl vatten och 2-3 tsk pepparrotspuré. Eller vad det nu heter (se bild). Tillsätt en näve röda linser (kan uteslutas, men är smart ur mättnads- & proteinsynpunkt) och låt koka 10-15 minuter. Servera sedan med t.ex. rostad lök, srirachamajo och vitlöksbröd
 
IMG_2980 copyOnsdag: TURKISK POTATISKAKA MED FETAOST OCH KRÄMIG BROCCOLI- & BÖNRÖRA

Till onsdagsmiddag blev det Patatesli kek, aka Zeinas turkiska potatiskaka som ni hittar recept på här! Jag dubblade dock mängden potatis och ersatte turkisk yoghurt med grekisk eftersom jag inte hittade någon turkisk med svenskt ursprung i affären (??). Tillsatte även den halva zucchinin jag hade kvar från gårdagens middag samt extra mycket gräslök och dill. Blev som en matig omelettpotatiskaka. 

IMG_2983 copyBrevé gjorde jag en krämig broccolisallad som jag gjorde efter att Fuego pratat om en god röra de alltid hade i matsalen på hans jobb. Baserade på färsk broccoli med majonäs och gräddfil och blandade sedan i finhackad rödlök, kidneybönor, citronsaft, dill och salt/peppar. Micket smakligt.

 

IMG_3006 copyTorsdag: VEGANSKA SOLROS- & BÖNBOLLAR MED PASTA OCH CHIPOTLE- & ÖRTYOGHURT

Ett lyckat vegbollsexperiment med pasta, yoghurtsås och syrlig gurka blev middagen på veckans fjärde kväll. Blev såpass lyckat att det förtjänar ett eget inlägg *anser* Kommer i veckan!
 
IMG_3058 copyFredag: PULLED JACKFRIUT-TACOS MED GRÖNSAKER, AVOKADO OCH PICKLAD GURKA

I helgen hade vi besök av mina päron och jag bestämde mig för att äntligen öppna den där burken jackfruit som stått orörd i skafferiet alldeles för länge. Blandade lite olika recept jag hittade med grejer jag hade hemma och det fick alla tummar upp av alla inblandande :-D

IMG_3067 copyDen picklade gurkan gjorde jag redan på eftermiddagen. Blandade 1dl äppelcidervinäger, 1/2 dl vatten, 1/2 dl vitvinsvinäger, 4 msk socker, lite chili och sesamfrön. Mandolinade en gurka och lät stå ett gäng timmar. Resterande tillbehör förutom fooled pork och coconut- & pepper-tortilla* var avokado, rödlök, sallad, majs och limeyoghurt.
 
* - Går det bra om vi tar de här mögliga bröden först?
- Jadå.
1,5 portioner senare:
- Alltså du fattar att jag bara skojade med bröden förut va?
- Njä, nja, alltså jag är inte så kinkig med sånt.
 
pappa i ett nötskal <3
Vegetariska veckomatsedlar | |

#1 Wilda

Vilken helt fenomenal matsedel! Den här skulle jag lätt kunna kapa rakt av! <3

Svar: åh vad glad jag blir, tack wilda!
polichinelle

#2 Daniella Chanelle | 319lbs going 120lbs

hur gjorde du mango majon? eller är det så enkelt att du blandade de två färdiga sakerna med varandra? :D

Svar: haha, ja exakt så *ap-emojin som håller händerna för ögonen* lite extra salt och peppar bah!
polichinelle

#3 Daniella Chanelle | 319lbs going 120lbs

hmmm.. blogg esse verkar krångla igen. fick du precis min kommentar?

Svar: fick den, men gick in som spam? vet ej varför men publicerar manuellt nu!
polichinelle

#4 Ulrika

Ser fram emot solros- och bönbollarna, såg himla gott ut och också som något som kan passa i vår familj (mina barn är hyfsat okräsna men allt som är köttbullelikt går ned lite extra lätt ochbutan så mkt protester!

Svar: vad kul med pepp på inlägget! hoppas du (och knoddarna) kommer gilla dem! <3 tack för du läser ulrika!
polichinelle

Kommentera här
Upp