vegetarisk belugabolognese.

VSCO Cam-6
Jag vet inte om jag behöver berätta om våra söndagsrutiner en gång till, känns som jag återkommer till det titt som tätt men för er som inte läst det förr: våra söndagar ser i princip alltid likadana ut. Vi äter långsam frukost. Vi går på långpromenad. Vi (jag) skriver veckomatsedel och inköpslista. Vi veckohandlar. Vi äter spagetti och tomatsås. Vi ligger i varsitt rum med datorn i knäet. Jag kollar igenom måndagens lektioner, Björn städar köket och spelar fifa. Vi äter chips och dip till middag. Vi går och lägger oss alldeles för sent.
 
Det jag tänkte att vi skulle fokusera på i det här inlägget är punkt fem: spagetti och tomatsås.
 
IMG_2491 copyI söndags gjorde jag nämligen en ny variant som innehöll, för mig, två nya ingredienser: svarta belugalinser och rökt paprikapulver. Det förstnämda är nästan en skam att jag ännu inte använt. Det sistnämnda blev jag nyfiken på efter att ha läst att det var nån bloggares favoritkrydda just nu (kan det varit Matomspunnet? minns tyvärr inte, sorry!).
 
Jag bestämde mig för att använda dessa två för att skapa en tomatsåsvariant och exprimentet fick dubbla tummar upp hos både mig och Björn så jag tänkte dela med mig av tillvägagångssättet. Det blir som en matig tomatsås, eller snarare: en vegetarisk bolognese! Lätt att veganisera också. Innan jag säger varsågoda vill jag dock säga att måtten är uppskattade i efterhand, ta utefter dina smaklökar. 
 
BELUGABOLOGNESE MED RÖKT PAPRIKA
 
Du behöver:
  • En tetra tomatkross
  • ca 2 dl svarta belugalinser
  • 1 rödlök och 1 stor vitlöksklyfta
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 2 nypor strösocker
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1,5 msk ketchup
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk fryst persilja
  • 1 msk agavesirap (eller honung)
  • 2 msk smör (eller veganskt margarin)

  • salt och peppar
  • olja till stekning
  • valfri pastasort
 
IMG_2487 copy
Gör såhär:
 
Koka belugalinser i saltat vatten efter anvisning på paketet i en liten kastrull.

Finhacka röd- och vitlöken och stek glansigt i olja i en stekpanna. Stek lite längre än vad du tänker är lagom, och sedan lite till (utan att det tar färg). Gärna typ en kvarra. Skvätt sedan över rödvinsvinäger och strösocker och låt bubbla ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt sedan kryddorna, rör runt då och då under ca 5 minuters fräs.  

Dra i tomatkrossen tillsammans med lite grönsaksbuljong och vatten. Låt småputtra lite utan att hela köket blir rödprickigt. Koka pasta och låt tomatsåsen koka under samma tid som pastan nu har. Peppra tomatsåsen och tillsätt fryst persiljaagavesirap och smör. Blanda ihopa och låt smöret smälta ned i den varma såsen.

IMG_2501 copyHäll av vattnet från belugalinserna och skölj dem under rinnande vatten innan du häller över dem i tomatsåsen och serverar alltsammans med liten riven ost.

IMG_2496 copyKlart! Enjoy.
 
Äta | |

#1 Emelie

Haha! Måste varit någon annan för har typ aldrig använt rökt paprikapulver tror jag! haha! Men blev sugen på att prova nu! Blev sugen på pasta och färsås också! GOTT

#2 Jenny | Bitar av Berlin

Låter gott med rökt paprikapulver, ska testa nästa gång jag kör linsbolognese. Sen vill jag passa på att ge tummen upp för bilderna i det här inlägget, väldigt snygga!

Svar: åh tack jenny! <3
polichinelle

#3 Ellen

paaaasta!! alltså, gråter inombords när jag ser det här inlägget pga vet att jag inte kommer kunna äta pasta på så sjukt länge nu. pasta som är livet. fint att ha det som söndagstradition dock, bra grej!

Kommentera här
Upp