månadens gröna maj: färsk sparrispasta med citron, mascarpone och svarta belugalinser.

IMG_2918 copy
Hej hej hallå dagboken! Idag tänkte jag passa på att inviga helgen med ett pastarecept, och inte vilket som helst utan ett baserat på Månadens Gröna*'s utmaning för maj! I det här inlägget hos Tina hittar du all info och i kommentarsfältet lämnar du ditt bidrag. Sista dagen att delta är den 25:e och under tiden kan du följa oss både på fejan och insta. Mycket nöje! Mot receptet. 
  
*Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning.  Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank!
 
IMG_2888 copyTemat för maj är alltså sparris. En grönsak jag har lite blandade känslor inför. Jag menar, på pappret älskar jag den. Det känns alltid lite extra lyxigt när man har sparris med som ingrediens i ett recept och om jag ser det i ingredienslistan när jag väljer mellan olika restaurangrätter blir jag alltid pepp. Men är det verkligen  gott? Alltså, massuppfitta mig inte. Det är gott. Men är det så uppemot-skyarna gott? Aja. Med månadens råvara valde jag iallafall att göra en...
 

FÄRSK CITRON- & SPARRISPASTA MED MASCARPONE OCH BELUGALINSER

Du behöver:

IMG_2885 copy
  • Ett paket färsk, bred pasta, t.ex. parapadelle.
  • 1 dl svarta belugalinser
  • 250 gram mascarponeost
  • 250 gram sparris 
  • 3 schalottenlökar
  • 1 ekocitron
  • 1 msk äpplecidervinäger
  • 1 msk agavesirap
  • Salt och peppar
 
Gör såhär:
 
IMG_2892 copyBörja med att koka upp en liten kastrull med saltat vatten. Släng i linserna och låt koka 20-25 minuter. Finhacka löken och skiva sparrisen i ca 3 cm långa bitar (bortsett från den träiga änden). Stek lök och sparris i hälften olja/hälften smör under några minuter utan att det tar färg. Tillsätt äpplecidervinägern och agavesirapen och låt småbubbla in under några minuter på ganska så låg värme. Koka upp pastavatten och koka den färska pastan enligt förpackningen. 
 
IMG_2902 copy
Avsluta med att tillsätta mascarponeosten med zest och saft från citronen. Smaka av med salt och peppar. Häll av pastan och linserna och tillsätt linserna i sparrissåsen. Blanda ihopa allt!
 
IMG_2926 copyToppa med flingsalt och lite extra citronzest. 1 2 3 klara färdiga gå klart för inhugg!
 
Månadens gröna, Äta | |

#1 Daniella Chanelle | 319lbs going 120lbs

Åh, det låter så gott! Jag hoppar på från och med nästa månad :)

Svar: åh men vad kul daniella! <3 välkommen!
polichinelle

#2 Tina

Vilket härligt bidrag & recept!
Pasta & sparris är grymt!

Trevlig helg
kram// Tina

Svar: verkligen, superkombo!
polichinelle

#3 Ljuva Julia

Herregud, I LOVE IT!!!

Svar: yey! tack! <3
polichinelle

#4 Jenny

Men gu vad gott det ser ut! Och HUR har jag lyckats missa att det är tema sparris den här månaden?! Följer ju alltid månadens gröna. Och jag som ätit sparris i diverse former hela veckan utan att fota någonting, haha.

Svar: nä men åh, så dumt! men ännu har du ett gäng dagar på dig om du skulle käka sparris en gång till innan den 25:e :-D
polichinelle

#5 Wilda

ÅH!!! Mums mums!

Svar: <3
polichinelle

#6 Isflingan

Åh vad krämigt och gott det blev att laga mat med mascarpone. Varför har jag inte tänkt på det tidigare? Stort tack för tips!

Svar: varsågod! och tack för du läser!
polichinelle

Kommentera här
Upp