ett års-jubileum för månadens gröna! mina tolv bidrag hittills och vad jag (ärligt) tyckte om dem.

 
Ett år har gått sedan Annie fick en idé om en grön matlagningsutmaning via sociala medier och sedan dess har bollen varit i rullning. Vi i värdgruppen har format och omformat detaljerna i projektet, byggt upp en instagram med 1k+ följare plus en facebooksida där vi postar våra medlemmars bidrag för att sprida den gröna matlagningen ännu mer. 
 
Har du varit sugen på att hoppa på? Gör det vettja, inget bidrag är för stort eller för litet utan skapandet, kreativiteten och matkärleken står i fokus. 
 
 
 
Som av en händelse är det faktiskt nytt temasläpp imorgon, så glöm inte att kika in hos Grönt varje dag-Tina den femte och se vad månadens råvara i maj är!
 
När jag själv skapar recept och käk inom Månadens Gröna vill jag se det som en kreativ skaparutmaning, något som får mig att använda en råvara utanför boxen (eller ja, min box åtminstone). Såklart är det inget måste, men jag tycker det är kul att använda månadens råvara/tema på ett annat sätt än just jag brukar. Jag tänkte att vi kunde titta igenom mina bidrag hittills. Hoppas ni hittar något som inspirerar!
 
☀ Månad: Maj
☀ Tema: Rabarber
Värd: Annie på Vegokäk
☀ Jag lagadeVeganska sommarrullar med picklade rabarber
☀ Kommentar: Eftersom jag inte är ett fan av varma frukter och bär så var en dessert med rabarber inte något jag var sugen på. Bestämde mig istället för att rikta in mig på något vårigt och asiatiskt och bestämde mig för att göra vietnamesiska vårrullar/sommarrullar (tror det är samma sak, någon som är säker?) För att spexa till råvaran lite extra så valde jag att pickla den först och det blev faktiskt bra! Kanske något trådigt om man ska vara petig, men äh. Jag tyckte ändå jag satte prägeln jag vill sätta på mina MG-recept med en rätt bra ribba från början. Enkelt men gott med lite spex.
 
☀ Månad: Juni
☀ Tema: Jordgubbar
☀ Värd: Jag!
☀ Jag lagade: Jordgubbspizza med halloumi, bladspenat & chili
☀ Kommentar: Ett riktigt lyckat expriment med en vit pizza där sälta och sötma blir en perfekt smakkombo med jordgubbarna och halloumin. Använde mig av lite chili också för styrka plus bladspenat för lite extra händelse i käften. Toppningen med creme fraiche blev pricken över i:et och jag kan med handen på hjärtat rekommendera detta recept till vårens picknickar, tapasbufféer och knytisar. Gör.
 
☀ Månad: Juli
☀ Tema: Tomat
☀ Värd: Ulrica på Krii's kitchen, som numer tyvärr hoppat av MG.
☀ Jag lagade: Tomat- & vattenmelonisglass
☀ Kommentar: Tomat är typ min sämsta grönsak. Inte tillagad, då älskar jag det, men rå. Jag ville dock inte laga någon mattigt tomatgryta mitt i sommaren, utan använda råvaran på ett lite mer säsongsanpassat sätt. Det fick bli glass! Kombinerade tomatsmaken med vattenmelon, och om jag ska vara ärlig så var det nog det som gjorde glassen så pass god som den blev. Enbart tomat hade kanske inte varit så kul, så på så sätt kanske inte det allra mest lyckade MG-receptet, men ändå en kul twist med råvaran tyckte jag.
 
☀ Månad: Augusti
☀ Tema: Björnbär
☀ Värd: Åsa
☀ Jag lagade: Syrlig björnbärskaka med smördeg och banan
☀ Kommentar: Som jag redan beskrivit så är varma frukter och bär verkligen ingen höjdare hos mig. Ändock införlivade jag exakt detta i augustis recept. Varför? Jag ska vara ärlig. Tidsbrist. Jag hittade inga färska björnbär i affären så fick till slut använda mig av frysta och styra ihop en väldigt enkel smördegskaka där björnbären fick sällskapa med banan. Verkligen inget bakverk i min egen smak, men jag överraskningslagade till Björn och han var himla nöjd - även om han droppade kommentaren "vem lagade du det här till egentligen? Mig eller bloggen? Hehe. Så mitt eget recept är ingen egen favvo, men jag är glad att jag fick ihop nånting. Plus att jag för en gångs skull blev nöjd med bilderna; björnbärssåsen rann så himla kameravänligt :-D
 
☀ Månad: September
☀ Tema: Rotfrukter
☀ Värd: Vibrant Food Stories-Sylwia
☀ Jag lagade: Rotfruktspizzarullar med ädelostkräm
☀ Kommentar: Denna månad var första gången vi hade ett lite bredare tema än bara en råvara, och man kunde därför välja helt fritt mellan vilka rotfrukter man ville nyttja till sitt recept. Jag valde rödbetor, kålrot, morot och palsternacka och mandolinade dessa tunt och rullade in i en pizzadeg. Haha, herregud, vilket bestyr det var med den där rullningen. Jag hittade liksom på receptet lite granna allt eftersom jag lagade och det visade sig ganska tydligt just i det här steget. Jag använde nämligen alldeles för mycket innehåll. Rotfruktsflarnen låg uppanpå varandra och hann således inte bli genomklara, men hade jag väntat längre hade osten och pizzadegen bränts vid. Jag fick helt enkelt kompromissa. Tycker absolut idén var god, men hade jag gjort om receptet hade jag använt mycket mindre innehåll. Och kanske en annan deg också, en sådan här färdig blev inte så kul hel-rullad.
 
☀ Månad: Oktober
☀ Tema: Höstmys
☀ Värd: Annelie på Blomster & Bakverk
☀ Jag lagade: Vegansk gryta med kaffe, kakao & nachos
☀ Kommentar: Vi fortsatte nästkommande månad med ett ännu bredare tema: höstmys. Jag ville verkligen ta vara på höstkänslan i min rätt och valde därför att laga en riktigt rejäl gryta innehållandes typ allt jag hade hemma: bönor, linser, grönsaker och svamp. För att göra det hela till ett lite större expriment och för att, precis som jag sa i början av inlägget, gå lite utanför min vanliga box använde jag kaffe och kakao som smaksättningar i maten. Inte supermycket, så grytan smakar inte som en efterrättskombo, utan snarare för att höja smakpaletten eftersom både kaffe och kakao är rätt djupa smaker. Tycker det funkade fint, även det kanske är ett mer vanligt recept än ett spexigt.
 
☀ Månad: November
☀ Tema: Kål
☀ Värd: Grönt varje dag-Tina
☀ Jag lagade: Krämig broccolisallad med granatäpple och feta
☀ Kommentar: Heller inget direkt proudest moment of MG för mig utan det här är också mer ett vanligt recept istället för en kreativ skapargläde. Alltså det är absolut GOTT, goda smaker med avo+feta+granatäpple+broccoli, men det är inte direkt utanför min box utan det är bekanta smaker som jag använt tidigare och vet från början att de kommer passa ihop. Men säkra kort finns ju av en anledning: de funkar alltid! 
 
☀ Månad: December
☀ Tema: Julkryddor
☀ Värd: Nellie
☀ Jag lagade: Saffranspasta med fänkål och dill
☀ Kommentar: Nää hörrni, ingen direkt glansperiod såhär på vintern för mig i Månadens Gröna; mitt bidrag i december är även den mer vardag än ögonbrynshöjare. Till mitt försvar är jag inte särskilt förtjust i julmat och julkryddor, så därav valde jag att använda mig av ett (gratisprov, hehe) saffranspaket i en pastarätt och kombinera med grejer jag älskar: fänkål och dill. Och det blev faktiskt himla gott.
 
☀ Månad: Januari
☀ Tema: Billigt
☀ Värd: Tuvessonskan
☀ Jag lagade: Snabbnudelramen med det du har hemma
☀ Kommentar: Januaris tema stack ut lite, men det var onekligen ett passande och roligt tema för månaden tyckte jag! Som bidrag valde att delge er mina bästa knep för att piffa upp ett sådant där tre kronors-nudelpaket ni vet. Gick hem.
 
☀ Månad: Februari
☀ Tema: Baljväxter
☀ Värd: Annie
☀ Jag lagade: Kanelrostade kikärter med kokos och hyvlad houngsmelon
☀ Kommentar: Kanske berodde det på att vintern började sina något och att ljuset kom tillbaka lite granna för i februari kände jag att det började lossna igen i matlagningskreativiteten. Temat var baljväxter, vilket såklart är jättebrett, och för första gången lagade jag faktiskt ett recept som jag aldrig publicerade eftersom det inte kändes tillräckligt nyskapande. Jag gjorde om och gjorde rätt och kom upp med ett av mina favvobidrag i utmaningen hittills. Ett nyttigt och gott snacks som passar utmärkt till kaffet och som dessutom pyntades av honungsmelon som jag hyvlade med potatisskalaren. Lättare sagt än gjort, men så är det ju ibland med idéer man får när man halvt om halvt äntrat sömnen.
 
☀ Månad: Mars
☀ Tema: Morot
☀ Värd: Jag!
☀ Jag lagade: Vegansk nicecrem med morot och mango 
☀ Kommentar: Återigen min tur att vara värd för utmaningen och den här gången på temat morötter. Jag fortsatte som i föregående tema med en nyttig efterrätt och det blev en nicecream - dvs en vegansk glass gjord på fryst banan. Smaksatte förutom morot även med mango, vilket precis som i mitt tidigare glassbidrag (julis tomat + vattenmelon) verkligen lyfte slutresultatet. Jag vet dock inte riktigt vad som hände den här månaden med medlemsbidragen, det kändes som att MG gick lite på sparlåga och jag fick endast in 14 bidrag totalt vilket kändes ganska tråkigt. Kanske berodde det på att vi haft lite mer öppna råvaror och teman flera månader i rad och nu enbart fokuserade på en råvara igen? 
 
☀ Månad: April
☀ Tema: P - potatis, purjolök, palsternacka
☀ Värd: Annelie
☀ Jag lagade: Misoglaserad och bjästgratinerad purjolök
☀ Kommentar: Efter en liten dipp förra månaden tog Annelie över rodret på ett alldeles lysande sätt och med ett tema som verkade gå hem hos våra medlemmar. Jag är dock tråkmånsen som tycker att det är roligare med råvaru-utmaningar än de mer bredare teman, vet inte riktigt varför. Men äh, jag valde iaf ett av p:na som råvara och glaserade och gratinerade för allt jag var värd. Jag hade en tanke med receptet när jag funderade ut det, men allt funkar inte lika bra i praktiken som i teorin. Jag hade velat ha en tjockare glace som legat kvar på purjon, men istället blev den rätt så rinnig och gled av så löken mer badade i den. Det funkade ju ändå, men det blev inte helt som jag tänkt mig. Nästa gång jag glaserar med miso ska jag använda betydligt mindre vatten, så blir det mer koncentrerad misosmak och en tydligare glacekonsistens.
 

 
Pju, det var det det, tack för du läste (/scrollade, hehe) igenom! Är det något recept du blev särskilt sugen på att testa? Något tema du gillade extra mycket? Berätta gärna - alltid kul att veta vad som går hem hos er. Har du själv något bidrag till MG du varit nöjd med så länka jättegärna i kommentarsfältet! Grön inspiration kan man aldrig få för mycket av <3 
Månadens gröna, Äta | |

#1 Mikaela

Åh måste testa jordgubbspizzan, har tänkt göra det sedan jag först såg den förra året ju! SER SÅ GOD UT

Svar: åh men tack! testa gärna, hoppas du gillar <3
polichinelle

#2 Maria

Absolut jordgubbspizzan! Det mesta ser lockande ut, förutom pastan (avskyr verkligen fänkål och dill) och jag tycker tomatglass låter suspekt.. Björnbärsdesserten prickar in allt och låter som en redig sommarefterrätt tycker jag!:)

Svar: VA?! avskyr?! blir nästan kränkt här, det är ju svajngott!!! men eftersom du var mest lockad av det jag tyckte minst om verkar vi ha motsatta smaklökar. haha. kram! <3
polichinelle

#3 Emelie

Ska försöka hoppa på nästa tema! Så kul ju!

Svar: vad kul! nya temat finns upplagt idag, 5/5, grontvarjedag.se :-D in och spana!
polichinelle

#4 Tokyoyo

Åh kul! Fint med så tydlig genomgång och dina ärliga kommentarer. Är sugen på purjon (men min känsliga mage säger "Neej, gör det inte" ), så får se.. Safranspastan ser fin ut men kanske får vänta till jul ^__^)

Svar: tack! <3 sant, men testa pastan på ett liknande sätt fast utan saffran vettja, typ såhär: http://polichinelle.se/2016/august/en-hel-matdag-choklad-jordnotsgrot-fankalspasta-med-dill-och-ayran.html svingott!
polichinelle

#5 anneliesblomsterochbakverk

Vilket fint och inspirerande inlägg! Tänk vad vi åstadkommit ändå <3

Svar: håller med! tack för fin gemenskap och fint jobb <3
polichinelle

#6 malin

du har verkligen sålt in jordgubbspizzan, så den ska jag försöka mig på framöver :) jag längtar så efter svenska jordgubbar att jag typer håller på att gå av!

Svar: åh vad kul! hoppas du kommer gilla!
polichinelle

#7 Wilda

Så mycket gott ni skapat! Ska in och kolla på de andra bloggarna nu tänkte jag. Det är så galet att jag har tänkt vara med varje månad sen ni startade och ändå inte fått tummen ur. Tiden räcker ju inte till! Men snart, snart.

Svar: jo men en gång var du väl med, champinjonsoppan? eller var det i något annat sammanhang?
polichinelle

Kommentera här
Upp