ganska mycket fredag, en del lördag, lite granna söndag.

VSCO Cam-7-1
Då var det dags för vardagsblogg igen! Här är mina storslagna planer jag skrev ned en torsdagsnatt inför den kommande fredagen så jag inte glömde vad jag skulle köpa, fixa och planera. 
 
IMG_3013 copyMen innan avbockningen började så skulle jag först sova, sedan vakna, sedan äta frukost. Det sistnämnda med bjäst på både mackor och yoghurt. B-vitamin-winwin.
 
Därpå givakt i sommarutstyrsel! Primarkshorts, adidasdojor från barnavdelningen och skulls-lurar med p4-doku i (eller ja, på) öronen. 
 
VSCO Cam-5-1Sedan cyklade jag iväg och betade av ärendena ett och ett, i tur och ordning. Favoritärendet var såklart Möllan där jag blev bjuden på två sorters melon medan jag shoppade middagsingredienser.
 
IMG_3048 copyTretti spänn senare.
 
IMG_3053 copyMandolinade upp två av de svensk-krokiga gurkera och snabbpicklade inför kvällen. Man behöver faktiskt inte hålla på att koka upp sockerlag och grejer, utan bara blanda med nån syra, nån sötma och lite vatten så löser'e sig. Jag hade även i lite sesamfrö och chili.
 
VSCO Cam-6-1
En minilunch ute i solen med lite krämig broccolisallad som blivit över. Direkt från burken. Smarr.
 
IMG_3052 copyVar så jävla varmt ute så kunde sedan inte göra annat än att slänga på mig en ca 10 år gammal *strandutstyrsel* och lägga mig på en filt med sällskap av hörlurar, djungelvrål och bubbelvatten.
 
IMG_3057 copyFramåt kvällen kom mampap hit! Det firade jag med att öppna den här konserven som stått i skafferiet typ ett halvår. Snäll dotter jag är ju.
 
IMG_3066 copyMen det blev iallafall för jäkla gott! Pulled jackfruit, aka fooled pork, serverades med kryddiga bröd, picklig gurka och grajjör från möllantorget. 
 
IMG_3068 copyFinlir <3
 
VSCO Cam-2-1Sedan var det hipp som happ lördag! Ut på promenad med detta fina gäng <3
 
VSCO Cam-3-1Vi tillbringade en sväng av dagen på Malmö moderna museum. Ddet var sådär, mvh konstkritikern.
 
VSCO Cam-4-1Och så käkade vi lurre på Misoteket. Ett mycket bättre nöje enligt mig! Man fick göra ca örti val innan man fick den färdigkomponerade skålen framför sig - älskar sådant! Trots viss beslutsångest. Tog iaf vit miso (såklart, för den var veggo), glasnudlar som nudelval och så tillbehören pak choi, friterad tofu, dumplings och färsk broccoli samt boostade med chili, ingefära och koriander. Vi var inte vrålis innan så alla tog barnportion* och var mäkta nöjda över beslutet. Lunch för fyra under 200-lappen (som man ju faktiskt kan säga på redigt nu) - inte pjåkigt. Mvh matkritikern.
 
*varför heter det ens det? Kan det inte bara heta liten och stor portion?
 
VSCO Cam-1-1Sedan knäppte jag inte en endaste bild - varken på drömmysigt Lilla Torg, familjärt soffhäng eller goda öl utan nästa gång kameran smäller av är det söndag och jag är ute på promenad med... wait for it... världens bästa människa. Lyllos mig. 
 
Allt det där som kallas livet
3 kommentarer
border

vegetarisk veckomatsedel #66: lime- & avokadopasta med bjäst, soja- och broccoliwok samt massa take away.

Näää alltså hörni, den här veckan har verkligen inte varit min bästa rent energimässigt. PALLADE ente ens sätta ihop en matsedel på söndagskvällen, så istället fick veckan bli som livet innan dessa 66 matsedlar, d.v.s. käka det man är spontansugen på när kvällen är kommen. Såhär blev det:
 
VSCO Cam-1Måndag: SUSHI PÅ YUKAI

Veckan startade med att jag, Jonas och Therese träffades på Yukai (ligger på Bergsgatan) för sushi och öl. Bra sätt att starta upp en seg vecka ändå. Vi såg att stället fått väldigt blandade recensioner (min guilty pleasure ni vet) och jag sällar mig väl till de lite mindre positiva. Lite för smaklöst ris och onödigt stora bitar. Dessutom fick jag veganskt trots att jag beställde vegetarisk, och visst: det är väl egentligen en fördel, men samtidigt: jag är redan relativt tradigt inställd till vegsushi för tillfället eftersom man mer tar bort grejer än adderar, och veganskt förstärker ju den känslan ännu mer. JA JAG VET JAG HADE JU KUNNAT SÄGA TILL SERVITÖREN men nu hade vi redan väntat typ en halvtimme så pallade inte. Energin etc. Dock prisvärt.
 
IMG_3073 copyTisdag: LIMEPASTA MED AVOKADO, VITLÖK OCH SESAMNUGGETS
 
Den här rätten blev faktiskt himla god, trots minimal ansträngning. Blir ju ofta minimal ansträngning när man använder sig av halvfabrikat, och dessa är faktiskt riktigt goda (och veganska!). Ännu mindre energi krävs när man bara hettar upp en fryspåse överbliven spagetti sedan tidigare, så som i fjärde tipset här. Om du ännu inte brukar: börja! Såhär lagar du hela rätten: 
 
IMG_3076 copyKoka pasta och häll av when färdigt (eller använd färdiga rester). Sänk värmen på plattan. Fräs pressad vitlök och hackad röd chili i olja snabbt utan att det tar färg. Häll tillbaka pastan i kastrullen och pressa över en halv limefrukt tillsammans med fryst persilja och fryst koriander. Blanda runt väl. Häll på rikligt med bjäst och en liten skvätt iKaffe/mjölk för att nojsa ihop det lite extra. Skär gurka och avokado i bitar och tillsätt i pasta med salt och peppar. Servera med t.ex. vitlöks- & srirachasås, färskpressad lime och veganska sesamnuggets
 
Onsdag: INNERGÅRDSHÄNGKÄK
 
I onsdags bjöd vi över lite fölk till vår soliga innergård. Vi kunde dock inte komma överens om vad vi skulle käka, så alla fick helt enkelt köpa med sig det de var sugna på, och det dukades upp pad thai, pommes, burgare och falafel. Jag tog en falafelrulle som jag, med Bea spanandes från andra sidan huset :-D, beställde med blandad sås - det vill säga mild, vitlök och stark, men så glömde kocken ta på den starka. När jag lite försiktigt påpekade detta tror jag han tog det som en pik och ca dränkte därför rullen i stark sås. Lite surt, kunde typ bah käka halva utan att dö i munnen 😒  Aber aber. Fin kväll iaf.
  
IMG_3085 copy
Torsdag: TORNET-PIZZA
 
Den lediga torsdagen tillbringades utomhus, med långpromenad och häng. Lunchen blev på Tornet, en pizzeria som av onlinepizza blivit framröstad av kunderna som Malmös bästa. Jag tog en vegetale och den räckte både till lunch och middag. Perfekt. Och jag håller med betyget, i sin genre är det en redigt najs pizza. Det gör ju mycket om alla ingredienser är färska liksom.
 
IMG_3103 copyFredag: BROCCOLIWOK MED SOJASTRIMLOR OCH LIME

Med inspiration härifrån slängde jag ihop fredagens middag, och den blev faktiskt briljant! La till lite vitlökspaste och så hade jag en himla smidig hybrid mellan soja & balsamvinäger i kylen (flaskan på bilden) och det var en perfekt kombo i receptet. Serverade med ris, färskpressad lime och mango chutney-yoghurtsås med ett stänk srirachamajo i. Mumma.
 

Vad har ni ätit i veckan? Tipsa gärna om något lyckat expriment, någon snabb vardagsrätt eller råvarukombination som jag kan inspireras av till nästa veckas käk <3

Vegetariska veckomatsedlar
5 kommentarer
border

när jag och ett gift par tog en heldag över sundet.

VSCO Cam-8
En ganska så sen fredagskväll häromveckan stjärnade* damen på bilden om vi inte skulle ta och tillbringa nästkommande dag i Köpenhamn. Både jag och hennes make plussade** idén så framåt lunchtid sågs vi vid Triangeln och hoppade på tåget över sundet. Drack mimosas med ananastouch och åt jordgubbar en halvtimme, sen hoppade vi av i Nørreport.
 
*när någon säger STJÄRNA och ger ett förslag, t.ex. "Stjärna: åka till Köpenhamn imorgon?"
**och så får resterande i sällskap plussa eller minusa förslaget, dvs säga ja eller nej
 
känslan nu
.
.
.
.
eh... varför krånglar vi alltid saker så mkt, detta är ju EXAKT samma sak som att ställa en fråga inser jag nu :-----P
 
VSCO Cam-7Äsch, väl där tog det inte många minuter innan vi lagt ut ett påslakan på gräset i Botaniska trädgården och känt "här stannar vi nog ett bra jävla tag". 
 
IMG_2770 copy
IMG_2782 copy
IMG_2786 copy
IMG_2793 copy
IMG_2798 copy
IMG_2799 copy
Och det gjorde vi också. Svårt att låta bli när det är ca 48° varmt och man har både högtalare, vänner och bubble trouble man försökt sabrera med en sko.
 
VSCO Cam-9
Fick ju bocka av en sväng in i själva trädgården också såklart. Var som att gå in i en 100% luftfuktighetsvägg, men visst var'e ballt, absolut. 
 
VSCO Cam-5Magarna skrek dock alldeles för högt för en längre visit så vi begav oss från parken och mot maten.
 
IMG_2802 copyStannade för en färdöl längs med kanalen och plötsligt kändes de där fyra milen från Sverige väldigt tydlig.
 
IMG_2805 copyNåväl, mat blev're iaf, nere på Copenhagen street food-market. Lovisa köpte en, enligt utsagt vidrig, pulled pork-burgare medan jag och Fuego körde 50/50 på två vegorätter. Rullen var godast tycker jag. Burkchampinjoner i en bibimbap? Föfan 
 
IMG_2809 copyLovisa fixade lite drinkar till oss, och för första gången i livet tyckte jag om en GT. Kors i taket.
 
IMG_2815 copy
"Ställ er här och se ut som att ni är med i ett band"
 
IMG_2824 copy
Egentligen hade hela planen från början varit att köra någon form av dagsfest och sen åka hem framåt åtta, men när klockan väl var där var ingen av oss sugna på att ta oss mot tåget. Istället kände vi att fristaden skulle få sig ett ärofyllt besök. (Såklart inte med andra dumheter än ett gäng Tuborg, vet inte om jag behöver skriva det men ville vara på den säkra sidan).
 
IMG_2834 copyNär vi klunkat i oss lite maltdryck, pratat engelska med danskar och väntat på en viss persons tionde "jag måste bara kissa" (hur är det möjligt att ha en sådan liten blåsa?!) så var det dags att bege sig hem till Malmö igen.
 
IMG_2841 copyTack för denna gång Köpenhamn!
 
IMG_2842 copyDet är fint att du ligger så nära till hands och är så himla lik och olik på samma gång.
Allt det där som kallas livet
7 kommentarer
border
Upp