vegetarisk veckomatsedel #57: feta- & bladspenatmuffins, vegansk glasnudelsoppa och tikka masala med sojastrimlor.

IMG_1013 copyDen här veckan har bestått av ovanstående. Plus: sjukdom, låg energi och sämst fotograferande. Samt en hel del genvägar. Vill bah förvarna om det. Maten var god iaf så vi kör ändå.
 
IMG_0916 copy
Måndag: SWEET CHILI-WOK MED LINS- & KOKOSRIS
 
Den här kvällen lagade Björken middag eftersom jag låg feberdäckad största delen av dagen. Fick i mig en portion som fick agera både lunch och middag och det var gott! Wok baserad på denna flarra samt minimajs, morotsskivor, broccoli och svamp. Serverades med ris som fått koka med både lite röda linser och kokosflingor. Smart kille den där Björn.
 
IMG_0958 copy
Tisdag: TACO TUESDAY @ SCANIABAREN
 
Dagen efter fyllde den smarta killen år! Jag mådde fortfarande lite pyton men tog en för laget och hängde på födelsedagsmiddagen som skedde på Scaniabaren där varje tisdag equals tacos. Det finns två vegovarianter - en med oumph och en med tofu och svarta bönor. Förra gången jag var där testade jag en av varje, men den här gången körde jag två tofu eftersom jag tyckte oumphen blev allt för köttlik för att jag skulle uppskatta're. Serveras med guacca, koriander, rödlök, ostgochujansås, vårlök m.m. Starkt. Gott. Slut i skallen.
 
IMG_0971 copy
Onsdag: VEGANSK GLASNUDELSOPPA MED GRÖNSAKER OCH INGEFÄRA
 
Nu mådde jag lite bättre i kröppen men i ett försök att köra ut lite mer förkylning ur kroppen satsade jag på att laga utifrån ett recept jag la upp i min artonde (!) veckomatsedel. Gjorde nästan likadant med tillsatte mer vitlök, ingefära och chili samt kokade glasnudlarna bredvid istället för direkt i söppän. Plus använde de grönsaker jag hade hemmal palla köpa exakta utifrån recce när allt funkar lika bra. Detta recept kan jag rekommendera er att utgå ifrån om ni ändå har glasnudlar och kokosmjölk hemma!
 
IMG_0985 copy
Torsdag: TIKKA MASALA CURRY MED SOJASTRIMLOR, GRÖNSAKER, BULGUR OCH KROSSSADE NACHOCHIPS
 
Till torsdagsmiddag blev det en rätt som kanske inte ser så mycket ut för världen, men som smakade redigt bra och är hur enkel som helst att laga till. Särskilt om du använder en färdig grytbas...... 
 
....vilket jag gjorde. Du behöver också sojastrimlor, bulgur och lite goa grönsauker å så. Gör såhär:
 
Förväll sojastrimlor enligt förpackningen. Låt rinna av ordentligt. Stek sedan strimlorna länge tillsammans med rikligt med kryddor. Jag hade paprika, chiliflakes och grillkrydda samt pressad vitlök och japansk soja. När du tror de är färdiga: stek lite till. Pga: det ska bli ordentlig yta. Annars smakar de slaffs. Tillsätt sedan brett skuren rödlök, minimajs, champinjoner i skivor samt ett knippe haricot verts (fryst går bra) och stek runt lite till. Häll över en burk masala curry och låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.
 
IMG_0992 copy
Servera med bulgur, koriander, vitlöksmajo och lite krossade nachochips för najsig smakupplevelse.
 
IMG_1018 copy
Fredag: SMÖRDEGSMUFFINS MED BLADSPENAT & FETAOST
 
Återigen ett mycket enkelt recept där man använder sig av genvägar för ett najs resultat. I det här fallet: färdiga smördegsplattor. Smakar inte så mycket, men kostar 13 spänn och blir fluffigt, frasigt och fint. Gör såhär:
 
För 10 muffins. 

Sätt ugnen på 200° och tina fem smördegsark. Släng ned ca 10 bladspenatkuber i en kastrull och tina med lite vatten. Låt rinna av ordentligt i ett durkslag, pressa gärna ut vattnet. När spenaten svalnat: smula ned ett block feta, två pressade vitlöksklyftor, ett ägg, salt, vitpeppar och riktligt med citronsaft.

Halvera varje smördegsplatta och trööck ner'an i muffinsformen. Lägg dit nån msk av spenat- och fetaröran. Strö lite flingsalt på toppen om du vill. Nyp ihop ändarna och pensla med lite vatten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. När de är frasiga och fått färg så är de färdiga.

ps. har du ingen muffinsform kan du göra knyten eller piroger istället, lika gott det!.  

IMG_1032 copyJag serverade mina med edamamebönor som jag slungat i rökt olivolja, citronsaft och basilika samt en pestoyoghurt smaksatt med srirachamajo (låter kanske weird men kombon funkade utan problem, iaf tyckte mina smaklökar det). 
 
Veckomatsedlar | |

#1 Marinda

Blir alltid så stroke när du äter srirachamajo'n pga jag tipsade dig om den :')

Svar: haha, helt rätt! jag bugar och bockar för det ultimata tipset <3
polichinelle

#2 Sandra Leone

MÅSTE prova spenatmuffinsen, det låter så gott!

Svar: ja gör det! supergott och enkelt! <3
polichinelle

#3 Nastasja

Yum fucking yum på första och sista. Smördeg är bäst. Gjorde en rulle av en hel karta med spenat, svamp och turkisk yoghurt i fredags = dröm.

Svar: ååh bra grej! hur gjorde du med yoghurten? smäck in i ugnen bah? låter intressant!!
polichinelle

#4 Isabelle

Alltså muffinsen!! Provade dem idag och de kommer lätt bli en ny vardagsfavorit! Tack för inspiration :*

Svar: åh men vad kul att höra att du testat! och gillat! tack <3
polichinelle

#5 Julia

ààààh jag dööör av suktan (är det ett ord?) av att läsa detta!!! är i thailand och har varit magsjuk i 1,5 vecka nu och har inte ätit god europeisk mat sen i december. nog för att maten är god här och i indien där vi var innan med, men bara tanken pà att knapra inlagd minimajs fàr det att vattnas i munnen :)

Svar: åh men STACKARE!!! vaknade igår natt 03:19 av en magsjuk sambo, fyfan. inte kul alltså. KRYA PÅ DIG <3
polichinelle

Kommentera här
Upp