rostad grönkål med kikärter, bulgur och tzatsiki.

IMG_1737 copy
Idag tänkte jag bjussa på ett enkelt men ändå mycket välsmakade plåtrecept från förra veckans matsedel, nämligen:
 
GRÖNKÅLSPLÅT MED BULGUR OCH ROSTADE KIKÄRTER
  
IMG_1700 copyTill det behöver du:
  • ca 8-10 grönkålsblad - skär i strimlor och ta bort stammen 
  • 1 paket kilärter
  • 1 dl rapsolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • chiliflakes, salt och peppar
  • Till servering: tzatsiki (valfri yoghurt, vitlök, salt och peppar) och srirachamajo

IMG_1713 copy
Gör såhär:
Värm ugnen till 225° och grovriv en halv gurka. Låt gurkstrimlorna rinna av i ett kaffefilter.
 
Skär bort den grova stammen i mitten av varje grönkålsblad och skär resterande i breda strimlor lite slarvigt. Blanda ihop rapsoljan med pressade vitlöksklyftor samt nån tesked persilja samt chiliflakes efter smaklökarnas djärvhet. Salta och peppra oljan och blanda runt. Häll av spadet från kikärterna och skölj dem väl. Lägg i en bunke tillsammans med grönkålsstrimlorna och häll över den smaksatta oljan.
 
IMG_1732 copy
Blanda runt väl, häll ut på en bakplåtspapperklädd plåt och sätt in i ugnen i ca 10-15 min eller tills grönkålen fått lite färg på toppen. Rör runt i bland.
 
Koka bulgur under tider i saltat och citronsaftat vatten. Blanda sedan ihop gurkan med yoghurt, pressad vitlök, salt, peppar och en nypa sötning - strösocker, eller kanske honung om du äter det. Låt stå kallt tills förtäring!! 
 
Blanda ut bulgurn på plåten och toppa med srirachamajo och sesamfrön.
 
IMG_1758 copyServera med tsatziki och KÄKA.
Äta | |

#1 Rebecca

Gott!!! Älskar dina mattips Lovisa <3 är bara så väldigt dålig på att berätta det för dig!

Svar: åh men vad fint rebecca, TACK!! <3
polichinelle

#2 Citroncest

Men GOTT! Älskar kål i alla former!

Svar: samma här! lite bränd på toppen är bara gott!
polichinelle

#3 Wilda

Åh det här receptet vattnades verkligen i munnen! Tack!

Svar: varsågod! hoppas det smakar!
polichinelle

#4 Oscar

Verkar ju busenkelt. Och busgott! Riktigt längtar efter krispigheten och smaken från rostad grönkål. Var ett bra tag sen jag åt det sist.

#5 Vicky

asså! grönkål. jag e inte ett fan alltså, men detta ser ju ändå gott ut rostat?! färsk är lame ju.

Svar: exakt så! rostad är grejen!!
polichinelle

Kommentera här
Upp