vegetarisk veckomatsedel #69: tofustroganoff / tofunoff, svampwok med äggnudlar, morot- & halloumibiffar samt lite ugnsrostat som alltid funkar.

Den är här hörrni. Den sista veckomatsedeln...
 
...för det här terminen, för imorgon börjar min semester! Så sju söndagar i rad får vi klara oss utan planerat käk och bara äta det vars magskrik hörs tydligast, men i höst är matlistorna tillbaka igen. Åtminstone i mitt liv, det revolutionerade mitt matintag och mina inköp rätt så rejält när jag började, och kanske även här på bloggen? Jo, jag tror nog det. Ni får ju såklart säga ert, men jag tänker att vad har man en blogg för om man inte får fota det man äter????  
 
IMG_3561 copyHär, i förgrunden av Sveriges mysigaste småstad i blurr, skådar ni veckans rätter, men innan vi går över till specifiktationerna vill jag bara tipsa om att Annie släppt det nya temat för Månadens Gröna som varar fram till den 25:e juni. In och kika! Och laga!
 

Måndag: AVSLUTNINGSMIDDAG PÅ SURFSHACK

I måndags mötte högstadielärarna upp åk9 för avslutningsmiddag på Surfschacks nya beach diner vid Ribban. En himla trevlig kväll, trots att det var väldigt synd att vi satt i bås och att man på så sätt inte hann prata med alla ordentligt samt att det var en väldigt tidsbredd på när man fick sitt käk. Jag åt iaf vegoburgare med garlic fries och det var najs. 

IMG_3424 copyTisdag: MOROT- & HALLOUMIBIFFAR MED PÄRLCOUSCOUS OCH ÖRTYOGURT
 
Det finns hur många recept på dessa som helst på den vida webben (här är ett t.ex.) och det handlar bara om att riva ned ett paket halloumi och ett gäng morötter, blanda ned ett par ägg, ströbröd och smaksätta. Jag tog sambal olek, lime och lite spiskummin. Till biffarna serverade jag pärlcouscous med ärter, lök, edamamebönor och spetspaprika samt örtig majosås. Mycket snabbfixat och gott.
 
IMG_3443 copy

Onsdag: SVAMPWOK MED ÄGGNUDLAR OCH GRÖNSAKER

Också inom kategorin snabbfixat och gott. Tips är att använda mer grönsaker än nudlar, så det blir massa olika konsistenser och krisp. Mmm. Jag började med att klyfta ett paket färska champinjoner i typ fjärdedelar/halvor och stekte dem i en hybrid av balsamicojapansk soja (denna) samt koriander och peppar, länge. Kokade äggnudlar och wokade sockerärter, paprika, rödlök och edamamebönor tillsammans med svampen. Svepte i nudlarna och smaksatte med citron och lime. Typ så.

IMG_3468 copyTorsdag: TOFUSTROGANOFF MED PAPRIKA OCH PASTA
 
Hela denna vecka har varit himla enkla och goda (aka vardagsvänliga) rätter så även denna tofustroganoff, eller tofunoff som man vill kalla det om man vill va gulli, ingår i kategorin. Här har du förresten mitt bästa knep för att steka tofu - krispig utsida och mjuk insida <3 <3 <3
 
IMG_3465 copySåhär gjorde jag:
 
Tärna ett block tofu och stek i rikligt med olja tills färg uppstår, minst 10 minuter. Häll på 3-4 msk japansk soja och stek ca 5 minuter till. Koka upp pastavatten under tiden. Häll av tofun från stekpannan på ett hushållspapper och gör en god tomatsås i samma stekpanna, du vet lök+vitlök+tomatpuré+god tomatkross+örter+sötma+sälta+peppar=klart. Jag hade även paprika i, men det gör man som man vill. Man kan ju palla göra en sallad bredvid också. Fast näe. När pastan kokat klart: tillsätt tofun i tomatsåsen och käka alltsammans med lite bjäst.
  
IMG_3496 copyFredag: UGNSROSTADE ROTSAKER MED HALLOUMI
 
I fredags cyklade jag hem från sista jobbdagen detta läsår. Tog mig in på Ica mellan skyfallen och köpte smörig delikatesspotatis, snacksmorötter och palsternacka. När jag kom hem bjöd jag in Therese på middag och rostade allt ovanstående + varsin rödlökshalva och lite vitlöksklyftor i ugnen i ca 30 minuter. Serverade med stekt halloumi och srirachamajo-/limesås och så var det med den saken.
 
IMG_3497 copyTherese sugna rödvinsnäve får alldeles strax avsluta detta inlägg, men först vill jag bara säga: tack Tack och åter TACK för alla gött matpepp ni ger mig! För tips på recept och matinspiration. För att ni testar recepten ibland och låter mig veta det. Och för alla fina ord! Tack! Vi hörs mer om mat snart igen såklart, men nästa veckomatsedel kommer om ett par månader. Om ni vill förstås? Haj!
 
 
ps. Vad tror ni om kombon jordnötssmör, sambal olek, fikonmarmelad och flingsalt på riskakor? Jag blev iallafall himla nyfiken, vilket gjorde att Paulina blev vinnaren av smakboxen jag tävlade ut här <--- kan VERKLIGEN rekommendera kommentarsfältet om ni vill ha tips på mellanmål, fy tusan så bra många tips som kom in! Hade jag kunnat hade jag velat dela ut både fem tio och femton smakboxar men det får bli nästa gång. Tack till alla som deltog och grattis Paulina, hoppas du kommer gilla boxen! <3
Vegetariska veckomatsedlar | |

#1 Ljuva Julia

Det kommer vara so sad att inte få se dina sedlar i sju veckor. Även om sju veckor går snabbt!

Svar: <3 <3 <3
polichinelle

#2 Daniella

fan vad najs och skönt att ha sju veckors sammanhängande sommarlov. ska ni till manchester nåt i sommar? hojta om du vill fika!

Svar: tyvärr blir det nog inte manchester i sommar, möjligtvis england men då blir det nog av bocka av en ny stad kan jag tänka mig. tack för inbjudan ändå gullo <3
polichinelle

#3 Linda - The pink grapefruit

Vad sugen jag blir på tofustroganoff nu! Jag har läst din blogg sporadiskt i några år, och OJ vad du inspirerar mig! Dina bilder ger mig ett slags välbehag och får mig att vilja kreera mer. Receptet på kolsyrade linsbiffar gjorde för övrigt min övergång till vegansk mat mycket lättare. Tack för en fin blogg!

Svar: åh men oj TACK för dessa fina ord linda! vad glad jag blir att du tog dig tid att skriva och ännu gladare för att du gillade mitt recept. jag håller helt med dig angående linsbiffarna, det har typ revoultionerat mitt vegbiffkäkande. du kör på övernattade också va? tack för du läser!! kram <3 <3 <3
polichinelle

#4 malin

jag ser också fram emot mot veckomatsedlarnas återkomst, men kanske allra mest mot sommar och semester! så, tack själv, nu kan vi allt hålla sommar med gott samvete. och på återseende!

Svar: håller med dig, de bästa av två världar fast en i taget: semester ---> rutiner. kram! ha en fantastisk semester malin och tack för du läser! <3
polichinelle

Kommentera här
Upp