vegetarisk veckomatsedel #67: röd- & svartlinssoppa, sommarbulgursallad, marinerade sojastrimlor m.m.

IMG_3175 copy
Middag, käk, föda, anrättningar, tugg: kärt barn har många namn! Dags för ännu en matsedel. Får c hur många vi har kvar innan sommaren tar vid och man (vi) slutar planera matintagen. Antagligen går det hand i hand med semestern och då betyder det att vi kanske har 2-3 st kvar innan vi sommarpausar matsöndagarna på bloggen. Men den dagen den sorgen! Nu tittar vi på veckans mat! 
 
IMG_3139 copyMåndag: SYRLIG BULGURSALLAD MED MAJS OCH SVARTA BÖNOR 
 
IMG_3154 copyMed inspo härifrån lagade jag en snabb somrig sallad med det skafferiet erbjöd. Dressingen var dock rätt mild i sin syrlighet, så jag rekommenderar mer lime annars var det la helt ok. Ringlade över syrlig yoghurtsås till servering också, vad annars? Sås is life.

IMG_3170 copyTisdag: VEGANSK RÖD- & SVART LINSSOPPA MED NAJS TOPPINGS

Läste om en tricolore-linssoppa på en irakisk matblogg och blev sugen på att härma. Dock hade vi inte gröna linser hemma, och Björn i stort sett bönade och bad att få slippa dem då han käkar det i typ 50% av alla jobbluncher, så jag körde en variant på svarta och röda linser istället. Ser fint ut i början, ser ut som skit (bokstavligen, dessvärre) when färdigt. Blev iallafall helt ok gott om man serverade med mycket göttigheter som toppings. Ska jag vara helt ärlig tycker jag dock 40 min+ är i längsta laget för en linssoppa, särskilt eftersom man kan laga svingoda och enkla* på mindre än hälften av tiden. Men men. Såhär gjorde jag iaf:

IMG_3162 copyHacka en gul lök och två vitlöksklyftor i små bitar och stek i olja. Rör ned nån tesked var av spiskummin och koriander (malen) samt lite chiliflakes och ett litet stänk kanel. Låt fräsa runt någon minut, tillsätt mer olja vid behov. Tillsätt sedan 2 dl röda linser, 1 dl svarta belugalinser, två lagerblad och en grönsaksbuljongtärning.
 
Veva runt i kryddlöken så allt gojsar ihop’se och häll sedan på ca 6 dl vatten. Låt koka 25 min. Tillsätt 2 dl havregrädde och smaka av soppan med salt, peppar, socker och citronsaft. Kanske något mer om du vill. Låt koka lite till, gärna utan lock. Linserna ska bli al denne-mjuka. Soppan ser ju för jävlig ut, så gå nuts med toppings! Jag hade majs, hampafrö, gräddfil (ej vegansk dock), jalapenorostad lök och persilja.

*För enkla, snabba och goda varianter rekommenderas t.ex:

IMG_3177 copyOnsdag: MARINERADE SOJASTRIMLOR MED PASTA, AVOKADOSALSA OCH AJVARSÅS

Aka "när det enkla blir asnajs". Marinera sojastrimlor i nån god marinad, gör egen på typ soja, vitlök och örter eller köp en färdig. Jag använde denna från CajP som jag fått i en smaxbok för länge sen. Låt ligga minst en timme, gärna längre. Koka pasta (eller kanske ännu hellre ris, men vi var sugna på pasta). Blanda ihop en ajvarsås, aka hemmagjord kebabsås

IMG_3184 copy
Skär rädisor och avokado i bitar, blanda med majs, kidneybönor, rödlök, en skvätt citronsaft och s/p. Servera.
 
Torsdag: SUSHI OCH KYLSKÅPSPASTA
 
En märklig matdag då jag befann mig på resande fot mellan typ 15-21. Blev således en extra eftermiddaglurre bestående av vegansk makirulle från Miyagi (otippat bra!) på Malmö central och så sen middag vid 22:15 när jag landat i Osket. 
 
IMG_3192 copyFräste upp coctailtomater och paprika i massa svartpeppar, franska örter och vitvinsvinäger och blandade i tagliatelle och kalamata-oliver. Serverade med picklad rödlök medan mamma satt och ritade examenskort och hängde i säljgrupper på fb vid andra sidan bordet.
 
IMG_3201 copy Fredag: GREKISK SALLAD
 
Noll könstigheter. Bah blanda viktiga grejer som sallad, rödlök, feta och oliver och tillsätt saker du ändå har hemma. T.ex. paprika. Servera gärna med tsatte, har dunte det kan du ta valfri annan sås. T.ex. het tacosås. Funkar också. Bara du har nån form av sås, plus mycket svartpeppar. Hugg in.
Vegetariska veckomatsedlar | |

#1 Ljuva Julia

omnomnom <3 grekisk sallad är verkligen härligt, och på sommaren allra mest!

Svar: ja men verkligen! och så snabbt också.
polichinelle

#2 Ellen

grekisk sallad alltså. gott!

Svar: JA!
polichinelle

Kommentera här
Upp