sju frukostar & sju minidokumentärer.

Nu går jag in i min andra semestervecka, sjukt najs. Den här veckan fick Björn dessutom lite extrasemester pga massvis med komp att ta ut, så hur vi tillbringar denna bonusledighet kan ni se på min insta. Nu tänkte jag istället att vi skulle kika på hur jag startat dagarna min första semestervecka.
 
Först hade jag en tanke på att starta varje dag med en löptur. Sen tänkte jag vem försöker jag lura, det kommer aldrig ske mer än ca 1 gång. Jag övergick till att ett tag fundera på en daglig morgonpromenad men näfan, vid snart 30 barre känner jag mig själv - antalet gånger det kommer ske kan jag räkna på 1,5 hand. Jag behövde en skottsäker plan. Det blev podcasten Allt du velat veta på 5 minuter. 
 
Jag har ju tipsat om moderpoden Allt du velat veta, förut och jag gillar fortfarande serien; dock kan en timme kännas lång och det är lätt att man(/jag) zonar ut eftersom den klipps så sparsmakat. Mycket fakta med samma röster utan satsmelodi kan i vissa fall bli ett litet sömnpiller, så när jag hittade dessa 5 minuters-varianter på programmet kände jag YES. Kortfattat med det mest essentiella, liksom. Bestämde mig därför för att dessa program skulle vara min dagsstart till frukostfixet. Låt oss se hur det gick...
 
IMG_3513 copy
Måndag: Åt den fantastiska kombon rädisor och färskost på Konrads kalasknäcke ("Klass 7A, Kristinebergsskolan Oskarshamn tackar för ditt köp!"). Lyssnade på avsnittet om Dödsynderna. Bra uppdatering om vilka de var! Ok, ska se om jag kommer ihåg dem utan att googla: avund, vrede, girighet, lust... frosseri.... eh... fåfänga? Snålhet? Ok jag googlar. Just det, lättja och stolthet också! Måste nog skaffa mig en minnesregel för detta, man kommer ihåg saker så bra med minnesregler.
 
IMG_0223 copy
Tisdag: Godaste äggröran, grumlig äpplejuice (<3) och knäcken med halvdant pålägg. Samt kaffe. Lyssnade två gånger på avsnittet om De 7 underverken, men antingen var jag ofokuserad eller så var det väldigt opedagogiskt upplagt för jag hängde inte bra med alls. Kommer typ ihåg att underverken varierat med tiden, och det finns ingen lista som säger att det är exakt dessa underverk som åsyftas med begreppet. Babylons hängande trädgårdar var dock alltid med som alternativ typ. Mycket Babylon överlag på listan genom tiden.
 
IMG_3564 copy
Onsdag: avoknäcken med blandat uppepå: jalapenorostad lök/chiliflakes/hampafrön. Plus kaffe och apfelschorle. Dagens frukostlyssning avhandlade Koreakriget. Intressant med bakgrunden till Nord- och Sydkoreas nuvarande läge.
 
IMG_3639 copy
Torsdag: Samma drycker, utan havreskummet dårå. Gaffelmosade lite vita stora bönor och blandade med citron, salt och peppar och hade som knäckepålägg tillsammans med morotsslantar, rädisor och hoppsanodlad vitlöksstjälk (ska visa mer om detta snart). Denna dag startade med massvis Martin Luther-fakta! Stabil kille det där ändå.
 
IMG_2173 copy
Fredag: först sovmorgon, sedan bjäst på yoghurten och mjukost på mackerna. Senast sända avsnittet av poden, om Transibiriska järnvägen, stod på i bakgrunden och jag lärde mig faktiskt en hel del om denna bucket list-semester jag alltid haft nånstans i bakhuvudet. Frågan är ju bara hur kul det är med 7 dygn på ett tåg. Fast ja, man kan ju faktiskt hoppa av innan Stilla havet också.
 
IMG_3671 copy
Lördag: Det är inte ofta jag äter marmelad, men ska're va så ska're va på rostat bröd. Kinesiska muren-avsnittet fick sällskapa och jag lärde mig att det påstås att man använder klibbigt ris som murbruk (rasistiskt much??) och att själva byggandet var ett arbetsläge för politiska fångar vilket gör att murens skällsnamn är världens längsta kyrkogård. Ganska creepy.
 
IMG_3722 copySöndag: När jag kommit ur min smoothiefrulleperiod brukar den traditionsenligt glida in i en special k-röda bär-period. Oklart varför. Men gott är det! Gillar verkligen inte vanliga cornflakes, men dessa är asnajs. Fakta om den balla författaren Simone de Beauvoir. Mycket intressant. Jag borde verkligen ta tag i den där Det andra könet nu då rå.
 
Så, hur gick projektet då? Jo men överlag gick det ju faktiskt vägen som ni ser. Jag har lyssnat på 7 avsnitt som tanken var, men jag vetetusan hur mycket mer allmänbildad jag känner mig. Minuterna går väldigt fort och det är trots att faktan är reducerad blir det ändå en ganska övermäktig mängd eftersom det blir väldigt kortfattad info trots fullproppade meningar. Är ni med på hur jag menar? Det blir liksom svårt att få ett sammanhang på så kort tid vilket gjorde att jag faktiskt var tvungen att lyssna två gånger på raken på ett och samma avsnitt för att hänga med i helhetsperspektivet. Jag vill dock inte klaga för mycket. Det är en ambitiös satsning och välgjord research, och jag kommer nog fortsätta lyssna. En kvart hade nog dock varit perfekt tidsram för mitt uppmärksamhetsfokus.
Böcker & podcasts, Äta | |

#1 Oscar

Det här med folk som kan äta OLIKA frukostar varje morgon. Hur bär ni er åt? Tycker det är helt sjukt (nåja). Alltid samma sak här.

Angående podcaster förstår jag inte hur de kan hinna med att få in faktan på fem ynka minuter. Bra koncept, men likt dig tror jag att jag också hade tyckt att det blivit lite FÖR komprimerat. Podcasts för mig är mer som sällskap. Sällan jag lyssnar på lärorika diton.

Vilket sug jag fick för apelsin- eller aprikosmarmelad, för övrigt! Inte ätit det på år och dar. Köper jag en burk lär den mest troligt bli stående.

Svar: alltså OBS OBS det här är mina lediga dagar! mina jobbdagar är riktigt standaliserade. har i stort sett tre perioder (smoothie, finn crisps/annat hårt bröd med keso, special k-röda bär med havredryck) á en månad (MINST) stycket så det här är verkligen inte vardagsverklighet. en jobbmorgon dricker jag inte ens kaffe eller te, hinner liksom inte få i mig varm dryck på morgonen - så tight med tid är det - haha.

angående podcasterna: japp, onekligen tight. men som sagt, de längre avsnitten känns väldigt mastiga ibland - försökte lyssna på ett om första världskriget där det kändes som att de tog väldigt mycket förgivet att man redan kunde (ok, kan väl LITE men mja, verkligen inte mycket visade det sig...... heheh) och då blir det svårlyssnat. rekommenderar dock de längre när man hittar ett ämne man är intresserad av och har mycket tid att slå ihjäl, te.x på resor eller liknande så man kan lyssna på hela i lugn och ro.
polichinelle

#2 Beatrice

Åh, men så smart grej! Jag är ju ledig hela sommaren, kanske kan jag göra något liknande... hm...
Men likt Oscar ovan förstår jag inte heller hur man kan äta olika grejer varje morgon?? Jag äter samma sak i två-tre veckor, sen byter jag och gör samma sak, haha. Så tråkigt med frukost ju....
MvH en som inte alls åt frukost majoriteten av sitt liv och nu ser det som nödvändigt ont

Svar: haha alltså måste jag verkligen understryka att det här är mina lediga dagar som förevigats. när jag jobbar äter jag typ tre finncrisp med keso varje dag. eller dricker en smoothie. eller äter special k röda bär med havredryck. dessa tre period á typ en månad stycket :-)
polichinelle

#3 Amanda

Ibland drabbas jag av akut allmänblidningskomplex. Det här var ju ett suveränt peppigt inlägg!!

Svar: samma här! en riktigt bra pod(dar) för det. tyvärr hamnar ju som sagt mitt uppmärksamhetsfokus lite däremellan men är man intresserad av ämnet och ska ta död på en resa eller liknande är de längre avsnitten att föredra tycker jag!
polichinelle

#4 Ida

Hittade din blogg av en slump på blogg.se & jag älskar den.
Du skriver på ett humoristisk sätt samt att den ger mig så mycket inspiration. Tack!

#5 Ida

Hittade din blogg av en slump på blogg.se & jag älskar den.
Du skriver på ett humoristisk sätt samt att den ger mig så mycket inspiration. Tack!

Svar: åh men vilka fina ord ida, TUSEN TACK! hoppas du hänger kvar <3 <3
polichinelle

#6 Jenny

Så du gick från att vilja jogga, till promenera till att lyssna på podder? Så... hjärngymnastik alltså ;) Tror jag är med på vad du menar med att det blir lite övermäktigt. Det saknas ju ett repetitionselement liksom, om en inte är nån typ av savant som minns allt den hör så kanske det krävs flera genomlyssningar? Kanske ta notiser? Själv kan jag bara inte med poddar. Lite trist nu när det blivit värsta grejen och var och varannan bloggare startar en egen. Jag tycker inte ens om att lyssna på pratradio, det är för lätt för mig att stänga ute informationen. Men musik kan jag lyssna på dagarna i ända.

Svar: haha, ja men exakt - tack för du pointade ut det! makar massa mer sense nu :-D jaså? jag älskar poddar!! lyssnar faktiskt mer på det än på musik, åtminstone i jobbtider. antar att det kanske har mycket att göra med mitt yrke eftersom jag får min dos (och lite till i och med bandet) musik i veckorna ändå. nu på semestern blir det mer 50/50.
polichinelle

#7 Oscar

Haha. Älskar att du kände att du behövde försvara dig. Det var inte alls menat som nån känga mot dig och dina frullar.

Svar: haha, nej jag förstod det. ser nu att det ser ut som ett försvarstal, men det var inte menat så. menade mer att förklara att det här verkligen inte är en egentlig sanning - folk kan ju få prestationsångest för mindre, så ville snarare ta ned mig själv på jorden lite :-P
polichinelle

Kommentera här
Upp