Q/A: om halv åtta hos mig, fiskätande & omega-3, lite om min "budget" samt ett eventuellt nytt bloggformat: trettonbikten.

Dags för ett gäng kommentarsfältsfrågor igen! Tack för ni läser, frågar och bryr er! <3 <3 <3 

VSCO Cam-3Q: Halv åtta alltså?! Jag antar att du tackat nej pga inte sett dig. Kan du inte berätta om tankarna kring varför du inte ville. Jag tror du hade gjort succé :*

A: Mjo eller såhär var det: en tjej som arbetade för castingen till programmet mailade mig via bloggen och frågade om jag var intresserad och om de fick intervjua mig till programmet. Jag blev såklart glad för förfrågan men var väl inte helt och hållet superpepp på idén, men sa ändå ja pga yolo. Vi bestämde en tid för intervju några dagar fram i tiden och under den här tiden kollade jag upp programmen lite. Visste såklart hur upplägget var och hur jargongen i serien är, men för att använda mina elevers termer så kände jag bara... herregud. CRINGE. (vuxenspråk: skämskudde) Ok att jag visste att det var bred underhållning och en komiker som var speaker, men att det var såhär "illa" mindes jag det inte som. Jag genomförde dock interjvun, men jag tror det lyste igenom rätt så väl att jag inte var så pepp. Hade inte förberett mig på några frågor eller ett var överdrivet taggad på frågorna så jag gick inte vidare. Förstår att det låter som en bortförklaring, men jag hade inte tackat ja om jag gjort det heller. Inte sugen på att bli utsatt för att "jaha Lovisa, du är ju musiklärare, ta gitarren och sätt dig och spela något här nu in i kameran". Sorry men sant. Inte för att det är något som helst fel på att göra det, jag har bara inte självdistans nog , göra det :-P

Q: Ja! Jag vill veta mer om dina band genom åren :)

A: Åh vad kul! Respons! Yey! Och positiv sådan!!! Kirrar ett inlägg! ♫

Q: De bruna skorna du visar, första för skorna, vart är de ifrån? så fina!

(gif) 

A: Tack! <3 De är från Nelly, men har ett gäng år på nacken! Tyvärr har de varit snäppet för stora sedan jag köpte dem och utseendemässigt gynnas de inte riktigt av att man trycker dit en extra sula. Hoppas, återigen, på att fötterna växt sedan förra sommaren...

Q: Varifrån är dina ursnygga svarta jeans?

A: Från Primark! Ångar att jag inte köpte minst ett par till, svarta eller i annan färg. På riktigt så får ni gärna säga till om ni har vägarna förbi Primark och vill göra mig en supertjänst!
 

Q: Bra inlägg överlag. Men försök att inte blanda vegetariskt med lakto eller ovo. Vegetariskt är uteslutande mat ifrån växtriket, alltså något både veganer och vegetarianer äter. Många tips här var laktoveg. Så länge det kommer ifrån animalier så är det inte vegetariskt.

A: Tack överlag. Men försök att inte vara så dryg med vedertagna begrepp :-)) Jag vet att du i teorin har rätt, men i praktiken så använder ca 99% av alla (veganer inkluderade) vegetariskt som just lakto/ovo jag gör det i detta fall, så det känns som en ganska onödig grej att vara paragrafryttare på om jag ska vara ärlig.

Q: Hur mycket lägget du på mat/sparande/shopping i månaden? Hur många gånger om dagen äter du?
 
IMG_0336 copy

A: Jag har ingen uttalad budget för olika kategorier, men veckohandlingarna brukar gå på 350-500kr för mig och Björn, och sen tillkommer äta ute-kostnader och liknande som varierar ganska kraftigt. På sistone har vi käkat rätt mycket ute, det blir så när värmen kommer tror jag. Man blir sugen på att komma ut. Plus att det (fortfarande) finns så himla restauranger jag/vi vill testa!

Sparande är rätt så flyktigt. Eller snarare såhär: jag sätter nästan alltid över hela min lön på mitt sparkonto, och sen hämtar jag därifrån pö om pö till mitt vanliga konto allt eftersom. Känns mest safe så, min mamma fick sitt kort kapat och då var det bara tur att hon körde samma system och inte hade så mycket på det. Shopping är sjukt blandat, men jag försökte att inte köpa så himla mycket billiga kläder utan mer ordentligt och kvalité. Primarkjeans undantaget. Hehe. Nä, men jag har svårt att uppskatta en summa ens eftersom det är så himla olika?! Men slår man ut det på ett år så blir det väl ett gäng hundra i månaden.

Jag äter när jag är hungrig! Blir såklart frukost, lunch och middag och såklart lite här och där emellanåt också. Kaffe, snacks, frukt, chips eller nån drickyoghurt brukar slinka ned under dagen. Håller inte räkningen, men totalt kanske 5 ggr? 6? Beror sig ju om hur man räknar. Jag tror dock det är bäst för väldigt många att inte räkna alls.

Q: Angående ditt fiskätande; hur ser du på ditt intag av omega 3? Man hör ju så ofta om hur viktigt det är med balansen mellan den och omega 6, men vem tusan vet?

A: Ja men lite så: vem tusan vet. Utöver en varierad och ganska så allsidig kost försöker jag komma ihåg att svälja ned ett kosttillskott till middagen (jag kör på Mitt val vegeterian, det har jag gjort i 15 år så känns safe) samt ökar på en massa andra nyttigheter i och med användande av bjäst, hampafrön, chiafrön, linfrön etc så jag tror och hoppas det räcker. Vet iofs inte vilka icke-animaliska produkter man hittar omega 3/6 i, men överlag tänker jag typ att om jag börjar må dåligt så gör jag något åt det då *yolo* Men upplys mig gärna, kan aldrig vara fel att förebygga brister heller såklart.

Q:  En tanke: Stina-Lee hade "bikten" ett tag; är det något du känner att du vore öppen inför? Kan vara så skönt att få skriva av sig till någon som inte känner en irl... <3 Tack för fin blogg. 

IMG_9320 copy
 
A: Alltså finaste frågan. SJÄLVKLART är jag öppen för detta om ni skulle tycka det var en fin idé. Älskar om det här skulle bli en plats för ett sådant forum, där man kan bikta sig om stort eller litet (självklart anonymt om man vill). Vad säger ni? En spontan tanke jag fick är att man skulle kunna ha trettonbikten, vilket bygger på att den trettonde varje månad kommer ett inlägg där du får skriva av dig om precis vad du vill. Och givetvis få respons. Frågan ställdes i ett inlägg jag testade förra veckan, där jag ville hålla dialog med er, och det är lite så jag tänker att en sådan här bikt skulle kunna fungera också. Men kanske även mer även mellan er. Yey/nay? Är månadsvis lagom, eller för sällan/för ofta? Ska ordet vara helt fritt eller ska det bygga på något tema varje gång? Andra idéer? Är det ens något ni tror skulle användas? Spåna med mig! <3
 
Q/A:s och listor | |

#1 Nastasja

Hahah alltså +1 cringe på Halv åtta hos mig. Jag har aldrig kunnat se på det, får ont i magen! Hade gjort ett undantag för dig dock ;)


Svar: eftersom jag vet hur rys(L)igt skämmigt det är emellanmåt så värmer det något oerhört att du skulle stå ut med detta för min skull!! <3
polichinelle

#2 Ellen

jag säger jaaaaa till trettonbikten! så fin idé!

Svar: <3 första kommer i juli!
polichinelle

#3 Daniella

vad heter jeansmodellen? kollar åt dej i morgon när jag går dit! x

#4 Beatrice

Får man bara säga ja till hela det här inlägget? Hehe.
Men: ja! till trettonbikten! Hänger inte riiiiktigt med på hur det ska funka, men tycker det låter himla spännande och roligt oavsett!
Ja! till cringe på halv åtta hos mig också, för den delen... och ja! på... jamen allt då!

Svar: ja ja ja! första bikten kommer 13/7! <3
polichinelle

#5 Sascha

Ville bara säga att jag har varit vegan i fem år och aldrig sagt "lakto-ovo" i hela mitt liv. Har alltid sagt vegetariskt när jag menar kött- och fiskfritt och veganskt när jag menar fritt från alla djurprodukter. Har aldrig hört någon som säger något annat heller, men sen bor jag ju inte i Sverige så det kanske är annorlunda.

Svar: ja men precis; språket har ju kommit dit, att det är såhär vi definierar orden. tröttsamt att hålla fast vid något som ingen använder bara för att få sätta dit folk. tack sascha!
polichinelle

#6 JS

Jösses, får kanske gräva fram nåt avsnitt Halv Åtta och titta? :p

Känner igen mig något otroligt i det där med budgeterandet. (Men mat är ju så gott, hehe.)

Jag har inget emot att plocka på mig jeans från Primark om jag har vägarna förbi...

Svar: haha, mja, eller inte! eller ja, kanske om du vill ha lite sverigevibbar men å andra sidan finns det nog triljoner bättre sätt att få sverigevibbar av. åh, tror du att du har vägarna förbi då? en tjej var snäll och kollade åt mig i darlo men utan lycka. tänker att man kanske har större chans i samma butik som jag köpte dem. men å andra sidan var det ju ett gäng månader sen, och primark känns ju som en butik med ganska hetsig sorteringsförändring så lovar inte hoppas på för mycket. du behöver verkligen inte gå in bara för min skull, men ska du ändå dit så får du gärna säga till! <3 <3
polichinelle

#7 Emelie

Angående lakto-ovo-veggo-kommentaren: SLAM DUNK, LOVISA!

Svar: HELL YEAH!
polichinelle

#8 Clara

Lakto-ovo-diskussionen är så hiiiimla lame!!! Asså kan folk lägga av!!!!! Språket är levande osv!!!! Bra svar!!!

Svar: menar det! *LJUDLIG SUCK!!!!* <3 tack för du läser!
polichinelle

#9 K

Jaaaaa på vegetariangrejen. Är så himla leds på översittiga kommentarer som den, som personen ovan skrev: språket är levande och ord ändrar innebörd med tiden.

Svar: <3
polichinelle

#10 Amanda

Det där med näringsoron för veganer/vegetarianer, suck. Den som äter kött eller fisk (eller den som inte högt och ljudligt titulerat sig som vego) får sällan frågan: hur får Du i dig allt kroppen behöver? Hur obalanserad kost personen i fråga än har. Jag menar alla behöver väl vara lika noga, eller onoga, med näringen, plus att det nog är åtminstone lika om inte mer enkelt att få i sig det *kroppen behöver* som vegan.
ps. generell suck, förstår att omegafrågan i inlägget är lite mer genuint ställd o så...

Svar: håller helt med dig i sak, VERKLIGEN. sjukt tröttsamt när folk ska ifrågasätta andra istället för att se mer på sig själva. men med det sagt så är jag 110% säker på att frågan i inlägget verkligen inte hör till den kategorin utan den skrevs av en av mina mest frekventa "kommenterare" här, är helt säker på att hen inte menar något illa över huvud taget utan är helt och hållet intresserad och frågar av omtanke. <3 (men ja, förstår precis vad du menar i 99% av fallen!)
polichinelle

#11 Wilda

Trettonbikten låter ju bara så kul! Och haha ja håller helt med dig om Halv åtta hos mig. Bra att du undvek det ;)

Svar: haha! skönt att nån relaterar <3
polichinelle

#12 Oscar

@Amanda Det var jag som ställde frågan om Omega 3. Du tycks ha förstått att min fråga var genuin och ställd med nyfikenhet, men jag vill ändå säga det att jag håller med dig om att vem som helst, oavsett kosthållning, kan ha näringsbrist.

Det går nog dock inte sticka under stolen med att just Omega 3 är svårt att få i sig genom en vegetarisk kost. Men som Lovisa skriver; så länge man mår bra och inte har värden som är åt fanders så är det ju lugna gatan. Och vem vet ens om hetsen kring detta är berättigad.

Trettonbikten låter för övrigt som en kul tanke. Har dessvärre inga geniala tips som slänga in i spåningen, men kör på!

Svar: fining, jag förstod SJÄLVKLART att du inte menade något illa/översittande med din fråga och att du var intresserad istället för att försöka sätta dit. det är väldigt lätt att se och höra skillnad på hur frågan ställs <3
polichinelle

#13 Isabelle

Alltså jag är ju ganska partisk (i o med att det var jag som ställde frågan haha) men jag säger jaaaaa till bikten ;)

Svar: <3
polichinelle

Kommentera här
Upp