månadens gröna juni: munstergratinerade färskpotatispommes med chili & vitlök.

IMG_3686 copySåhär på slutspurten för Månadens Gröna i juni tänkte jag trilla in med ett bidrag som går att variera i nästintill all evighet. Du kan använda vilken ost du vill, vilka grönsaker du vill, vilken kryddning du vill eller vilken potatissort du vill. Temat för juni är ju dock färskpotatis så jag valde såklart att använda mig av den och tillsammans med svettluktig munsterost samt chili, vitlök och sockerärter blir detta mitt bidrag som jag lämnar här hos Annie - eftersom det är hon som är månadens värd. Gör det du också vettja, om du sitter inne på ett najs färskpotatisrecept - vi har ju hela sommaren på oss att testa det som dyker upp i hennes kommentarsfält. KUL! Här kommer mitt recce.
 
GRATINERADE FÄRSKPOTATISPOMMES
eller ja, pommes och pommes - välj form själv; jag gillar skivor
 
IMG_3675 copyDu behöver:
för 2 personer/en plåt/4 inte direkt skitstora portioner
  • 10-15 färskpotatis, beroende på storlek
  • 125 gram munsterost
  • Några vitlöksklyftor per person (kan uteslutas)
  • Sockerärter
  • Persilja
  • Röd chili (hackad) eller chiliflakes
  • Salt och peppar
  • Till servering t.ex. tofu, sojakorv, snitzel, burgare, grillat etc + sås och grönsaker såklart
IMG_3676 copy Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Tvätta potatisen och skär den sedan i tunna skivor.
 
IMG_3684 copyLägg skivorna i en stor bunke och häll över ca 1 dl rapsolja samt rejält med persilja. Salta och peppra och tillsätt hackad röd chili efter smak. Veva runt och sprid sedan ut potatisen på en bakplåtspapper klädd plåt och ställ in i ugnen. Blanda runt då och då under ca 30 minuter. Här är en lämplig tid att fixa sås, grönsaker och proteintillbehör.
 
IMG_3685 copyNär potatisklyftorna börjar få färg: ta ut plåten och nyp över osten i ganska så rejäla bitar. Skala vitlöksklyftorna, dela dem på hälften om de är stora, och lägg på potatisen. Stäng av ugnsvärmen och sätt ätt in plåten i ugnen igen, ca 10 minuter eller tills dess det ser gott ut :-) 
 IMG_3702 copyJag ville ha vitlöken rätt så skarp i smaken, men vill du ha den mildare så lägger du in den tidigare såklart!
 
IMG_3699 copyTa ut plåten, salta lite extra och strössla över lite wokade sockerärter. För att kompensera ostens fettighet och sälta körde jag på med lite mer chili också.
 
IMG_3705 copy
Jag serverade med min bästa tofu (som några av er kanske såg i min instastory) samt pepparrotsyoghurt med sriracha. Guten appetit! 
Månadens gröna | |

#1 Oscar

Har varit så sugen på färskpotatis ett tag nu. Köpte årets första här om dagen. Hajpen må ha varit för hög, för min besvikelse var stor. Smakade inte alls så mycket som jag hade hoppats.

Detta såg dock sexigt (ja rostad potatis är en av de snyggaste rätterna) och gott ut! Hade jag ätit ost hade jag swishat in en plåt med detsamma. Får nöja mig med att, vad det lider, testa tofun.

Svar: say what?! hemskt. godast att koka med dill tycker jag, och i massa salt. plus ev. smör till ätningen dårå.
polichinelle

#2 Ljuva Julia

det ser underbart ur, så duktig du är :D På ICA får vi tre kilo gratis om vi handlar för 200 kronor, vilken jag lätt kan göra på en kvart - men har inte vetat vad jag ska laga av den. Tack för tipsen :D

Svar: tusen tack! ja, färskpotatis är verkligen THE GREJ just nu. jag handlar alltid på willys, där kostade det typ 0,95:-/kg med willyskortet (Y) perfa!
polichinelle

#3 Wilda

ÅH vad mumsigt det här ser ut och så smart recept du hittat på! :D

Svar: åh tack wilda! om du testar så hoppas jag du gillar :-D
polichinelle

#4 Annie - lättlagat vegokäk

Så jääävla gott detta!! :D <3

Svar: ja! det var det faktiskt! :-D
polichinelle

Kommentera här
Upp