vegetarisk veckomatsedel #52: libanesisk gryta, krispig ingefärstofu, pastasallad med citronolja & fransk löksoppa.

IMG_9937 copyRutiner är till för att hållas eller hur? Därför kommer här söndagstraditionsenligt veckans käk i en snabb överblick ovan och en längre resumé nedan.
 
IMG_9757 copy
Måndag: FRANSK LÖKSOPPA OCH OST-TOAST. Varit nyfiken på hut gott det är egentligen är med löksoppa rätt så länge så när Willys hade extrapris på ekologisk gul lök var det dags att testa! Jag utgick från ett recept hos Alicia med lite småändringar så som vitt vin istället för rött (eftersom det var det jag hade hemma) samt mindre vatten (10 dl) och en extra buljongtärning. Hade dessutom lite brådis till repan så lät bara soppan koka 20 minuter, vilket var hennes minimumtid.
 
Var helt klart gott, men lite väl vattnigt i konsistensen (trots min minskade vattenmängd) så jag tror absolut på att låta soppan koka längre än 20 min så den börjar reduceras ned lite mer.
 
IMG_9786 copy
Tisdag: PASTA- OCH BÖNSALLAD MED FETA OCH CITRON- & PERSILJEOLJA.
 
IMG_9784 copy
På följande enkla och snabba vis:
 
Koka pasta i rikligt saltat vatten (du kan även ha lite vegetakrydda i kokningen, det hade jag). Strimla rödlök, tärna fetaost, skär valfri sallad och skölj en tetra kidneybönor i en skål.
 
Spara 1 dl av kokvattnet innan du häller av pastan. Häll tillbaka den avsköljda pastan (jag spolade lite med kallt vatten, vet att man kanske inte ”bör” det men äh) i kastrullen och blanda i kokvattnet + 2msk kallpressad rapsolja (eller olivolja), 1 msk fryst persilja samt zest och saft från en halv ekocitron. Blanda sedan pastan med det andra i skålen, peppra rikligt och servera med vitlöksyoghurt. Jag brukar smaksätta med min sambal olek.
 
IMG_9806 copyTill kvällssnacks: kanelade äppleklyftor doppade i jordnötssmör. Sen gammalt att det är livets snabbgoda för dagar man inte har chips hemma.
 
IMG_9841 copy
Onsdag: KRISPIG INGEFÄRSTOFU MED BULGUR OCH JAPANSK BROCCOLI. Lagades efter en hel del inspo från bloggläsaren Nellie som tipsade om att pressa ur vattnet ur tofun innan tillagning samt att maizena var the shit för krispig utsida och mjuk insida - tackar för detta. Såhär gjorde jag:
 
Pressa 250 gram tofu på en tallrik eller liknande med massa tyngd på. Skär sedan i tärningar och lägg i en skål. Häll över 1/2 dl majsstärkelse/maizena och minst 1 tumme riven ingefära och blanda runt. Salta och peppra. Stek i rikligt med olja tills tofun fått färg på alla sidor och låt rinna av på hushållspapper. Superenkelt knep för perf konsistens på tofun, tack Nellie! <3
 
Jag serverade med bulgur, yoghurtssås, ångkokt broccoli och sriracha. Såsen är min bästa grej: bara blanda turkisk yoghurt med något sött och något syrligt/surt. Jag körde citron och honung denna gången, men socker och limesaft kan man också köra. Broccolin blir svingod om du kokar upp några centimeter saltat vatten och låter frusna broccolibuketter hänga däri i typ fem minuter. Häll av allt vatten noga, ha på ett par msk japansk soja och servera med flingsalt. Mmmmmm.
 
IMG_9856 copy
Torsdag: VEGANSKA POTATIS- & ÄRTPLÄTTAR MED CHILIYOGHURT OCH KIKÄRTSSALLAD. Vi enades om att detta receptet var veckans bästa så jag återkommer under kommande vecka med det.
 
IMG_9919 copy
Fredag: VEGANSK YAKHNET BATATA från Zeinas recept.
 IMG_9896 copy
Vet dock inte hur autentiskt libanesiskt det blev eftersom jag ändrade en del i receptet efter kylskåp och ork. Det blev en lite enklare version där jag liksom mer lagade allt på samma gång: stekte löken, vitlöken och koriandern men sedan tjoffade jag bara i tomatkross, tomatpuré, kryddorna, potatis (rå och oskalad i bitar), röda linser och ca 5-6 dl vatten. Saltade, pepprade och hade i en buljongtärning. Sedan fick det koka ca 25 minuter. Därpå hade jag i en halv tetra kikärter samt ett par dl korngryn som låg och såg ensamma ut i skafferiet. Kokade 10 minuter till och smakade av med salt, peppar, ketchup, persilja och chiliflakes. Serverade med turkisk yoghurt, så där försvann ju veganismen i rätten men grytan går ju att äta som den är också!
 
Ett helt klart bra avslut på vardagsveckans käk. Obs att sjukryddorna är ett måste. Vad har ni ätit i veckan? 
Veckomatsedlar | |

#1 LIL BABUSTYLE - Chronic pain warrior

åh ser ut att va mycket gott där! :)

Svar: tack!
polichinelle

#2 Helly

Oh ah, alla maträtter här lät ju yumyum! Krispig ingefärstofu är nog nästa sak att testa, en gillar ju krispiga saker. Samt sriracha då, men det är ju sedan gammalt.

Svar: jamen AMEN på det <3
polichinelle

#3 Karin

Så bra matvecka!!! Vill laga allt juuuu :) Längtar tills receptet på de ärtplättarna kommer också, lät super och kul med ett nytt "biff"-recept

Svar: vad kul med peppen! nu finns receptet uppe! tack för du läser karin <3
polichinelle

#4 Ellen

Löksoppa, så himla gott! När jag och Johan träffades såg jag nog ut så här: ???? när han gav förslaget löksoppa till middag en dag. Men attans alltså, det är så himla gott!

Svar: haha ja men exakt. kändes ju som något medeltida på namnet (*proffsig historieätare*) men var ju absolut gott!
polichinelle

#5 Oscar

Tänk om jag för en gång skull skulle ställa mig och göra biffar nästa vecka, sker alltför sällan. Blev taggad tack vare dessa ärtbiffar.

Löksoppa är för övrigt något jag velat prova länge, men har varit rädd för att den ska bli just för vattnig. Och tofu (som jag aldrig smakat) borde jag laga till snart. Kanske göra fuskpinnar av det.

Min vecka har bjudit på den beprövade potatis- och purjolökssoppan. Den är banne mig min favorit. Blir alltid så len och god. Löjligt simpel, så det känns rätt patetiskt att säga att man är bra på att göra den.

Mer experimenterande kände jag mig när jag testade din bönchili med kakao. Den blev mustig och het, men krävs lite finslipande.

För att överraska mig ytterligare gick jag lös och gjorde en vegetarisk Flygande Jakob. Hundra år sen jag åt klassikern med kyckling, men mindes smaken som god, och jag blev inte besviken. Många pissar på Jakob, men han kittlade mina smaklökar.

Utgick från dessa recept, om du är nyfiken (men du kanske HATAR frukt i mat, vad vet jag. Inbillar mig att du skrivit vad du tycker om det, men minns inte i vilket hörn du står).

http://www.vardag.nu/vegetarisk-flygande-jakob/

http://www.awesomevegandad.com/2017/01/11/flygande-jakob/

Tack för att du fortsätter slunga ut matsedlar!

Svar: jamen gör det!! jätteenkelt! potatis- och purjolöksoppa var fasen inte igår jag åt, det måste det bli bättring på. kanske till och med i nästa veckas matsedel? tack för inspo! har du något najs recept - langa gärna :-D flygande jakob var helt galet länge sedan jag åt. tror det var precis när jag blivit vegeterian (dvs ca 15 år sedan) och mina systrar skulle laga denna rätt. de la quornfiléer i halva formen och satte tandpetare längs med dem så man såg avgränsningen till kycklingen.... du har rätt - är inget fan av frukt i mat. ananas kan funka, men annars säger jag nästan alltid nej. tycker inte om konsistensen som värmda frukter får. (efterrätten gino är mitt värsta i livet. varma frukter OCH vit choklad *ryser*) tack för länkarna! kram!!!
polichinelle

#6 Loui

Galet sugen på de där ärt-plättarna! Findus hade liknande biffar förut som jag verkligen älskade men nu har de plötsligt tagit bort dem ur sortimentet?!



Svar: åh, hatar när det händer :-/ nu finns receptet på ärtplättarna uppe iaf - kanske kan vara ett alternativ? kram!
polichinelle

#7 Sara

Ser ut som en jättebra meny! Älskar fransk löksoppa, det är så otroligt gott!
Hoppas du får en bra vecka! KRAM

Svar: håller med! får testa igen när jag har mer tid på mig. tack!
polichinelle

#8 Daniella Chanelle

Så roligt att du har gjort det här i ett helt år nu! Så mycket inspiration att se tillbaka på.

Svar: det tycker jag med! <3
polichinelle

#9 Wilda

Åh potatis- och ärtplättar låter ju bara SÅ gott! Vill ha recept!

Svar: receptet finns nu uppe! :-D
polichinelle

#10 Malin

Jag åt jättegod torsk med lätt lätt panering och smör plus potatis och ärter hos mina päron förra veckan. Ibland är verkligen det enkla det bästa! Och så ville jag säga att eftersom detta är matsedel nr 52 har du nu matsedlar för ett helt år i ditt arkiv. Och det tycker jag är coolt!

Svar: wow! just i fasen. inte tänkt på det. blev orimligt pepp av denna fakta nu såhär på kvällskvisten, haha.
polichinelle

#11 Sanna

Åhhh! Dina veckomatsedlar gör att jag vill flytta hemifrån ännu mer! Jag vill ha full kontroll över min matlagning (inte kompromissa så mycket med min mamma, haha) och bara laga massor med god veggo-mat!
Skriver ner de recept jag bara MÅSTE prova i en liten bok :)

Svar: åh men vad fint! jag sparar också ned recept, i ett långt anteckningsdokument sparar jag massa länkar att scrolla igenom för inspo. perfa!
polichinelle

#12 Oscar

@polichinelle Har väl egentligen inget dunderrecept till potatis- och purjolökssoppan jag slänger ihop. Höftar ihop allt. Så svårt att ange mängd purjolök och potatis då de kan variera så i storlek.

Men grunden är ju enkel (den KAN du givetvis); fräs på purjolök på låg värme så den får glänsa till sig och börjar dofta. Hiva i tärnad potatis, på med vatten så att det täcker och buljongtärning (brukar köra en halv), sen är det bara att låta puttra i 10-15 minuter. Därefter mixar du kalaset och hoppas på det bästa. Antagligen får mer vätska tillföras.

Krydda sen med peppar och kanske lite timjan. Brukar även stänka i lite Trocomare eller Herbamare. Självklart kan man ha i grädde också, men det har jag nästan aldrig. Tycker den blir krämig ändå.

PS. ibland stekar/rostar (ska bli krispig) jag på gul lök och toppar med.

Ah, jag förstår. Frukt i mat kan vara knepigt. Kan väl inte påstå att jag använder det i varmrätter speciellt ofta heller egentligen. Hehe, håller med dig angående gino. Vad ÄR det för dravel egentligen?!

Svar: haha, typiskt: jag glömde köpa purjolök!!! men köpte desto mer gul lök (fortfarande nedsatt eko på willan, wuhu) så får bli potatis- och gul löksoppa istället :-D tack för receptet!
polichinelle

#13 Oscar

Aj, aj, aj. Men destor roligare för mig som får ett nytt recept att testa.

Aldrig gjort den typen av löksoppa. De enda jag gjort är just potatis- och purjolökssoppa och ramslöksoppa. Sistnämnda bara MÅSTE du göra om du hittar ramslök. Gudomligt gott. Gjort det varje sommar de senaste åren, då det växer som ogräs runt knuten där min far bor. Egentligen ska man väl inte plocka, men det kan väl bli en hemlis.

Kommentera här
Upp