veckomatsedel #51: mozzarellabakade bönor, linssoppa med citronyoghurt och morotssoppa med rosmarin.

HEJ PÅ ER! Dags för årets första veckomatsedel! I dessa inlägg kommer det överlag att vara sig likt, men tack vare att ni var så sjukt snälla och svarade på min undersökning (TACK för alla snälla ord! Blev överjävligt glad när jag läste dem alla) så funderar jag över några små förändringar. Förhoppningsvis till det bättre. Många av er hade också mycket tips och idéer till veckomatsedlarna. Här kommer lite respons på dem:
 
IMG_9355 copy
 
MER VEGANSKT. Absolut! Jag äter faktiskt en hel del veganskt i nuläget, bara att jag mer äter det när det är "naturligt" veganskt (typ soppor, linsgrytor, bönbiffar, sallader etc) snarare än att jag byter ut produkter mot veganska alternativ (tänk creme fraiche vs havrefraiche) Brukar försöka märka ut de veganska recepten, och många är ju lätta att göra om när det bara handlar om produktbyten men tar absolut till mig idén eftersom det är något jag själv håller med om och gillar.
 
MER RAWFOOD. Tackar för idén, men just raw food är inget jag brinner för. Älskar liksom tillagade måltider (mitt värsta är att äta mackor till middag) och det går ju liksom exakt emot rawfood, haha. Sorry.
 
FLER RECEPT PÅ BÖN-/LINSBIFFAR. Absolut! Kika gärna här sålänge där jag samlat mina vegetariska biff-recept.
 
TYDLIGARE MÅTT. Har försökt tänka på detta, men problemet är att jag aldrig ens tar fram min måttsats annat än när jag bakar så det blir ju lite efterkonstruktioner med ögonmått liksom.... men tar till mig det! 
 
MER INSPIRERANDE BILDER. Problemet här är två grejer. Dels att ljuset just nu är piss så bilderna blir därefter... allt kommer bli snyggare i typ mars, lovar! Det andra problemet är att ca 100% av bilderna till detta inlägg tas mellan kl 17-19 och förutom ljuset vid den tidpunkten såhär års är man också oftast jävligt hungrig. Därför lägger jag bara upp käket, kanske pyntar med lite örter och frön och ställer på en plats där ljuset åtminstone inte är obefintligt - det är typ det jag pallar med innan jag blir hangry :-)))
 
MER VARIATION. Sorry, här kan jag nog inte göra mer än i nuläget. Vet att vissa recept återkommer då och då men det är så det ser ut i hushållet. Försöker variera och testa så mycket recept jag pallar/känner för, och ibland blir det enkla utvägar och repriser på grejer jag redan lagat. 
 
UTFÖRLIGA KOMMENTARER OM RÄTTEN. Bra idé! Precis som denna läsare skrev så kan det vara svårt att tyda vilka rätter som blev succé och vilka som blev mjä när alla får lika mycket utrymme så detta tips tar jag absolut med i framtiden, tackar!
 
TYDLIGARE TYPSNITT. Tolkar detta att ni anser att jag skriver som en kratta? :-))) För det är väl inte fonten i texten ni menar, utan i själva bilden på matsedeln? Ok, ska försöka tänka på min handstil och skriva lite tydligare. Annars så återkommer ju alltid maträttens namn i själva inlägget så har man svårt att läsa något ord så kan man scrolla dit :-)
 
UPPSTOLPADE RECEPT. Jag brukar ju skriva recepten i långa meningar, och jag förstår att det för vissa kan vara svårläst och att man hellre vill ha det i en punktlista. Anledningen att jag gjort detta är för att inläggen redan från början är väldigt långa, och skulle varje recept ha en punktlista skulle det bli en jäkla scrollfest. Men i mitt nya koncept tror jag mig råda bot mot lite av detta!
 

 
Ok, med detta sagt.... vad är då det nya konceptet? Jo, egentligen ingen större skillnad som sagt men jag tänker såhär:
 
 
De flesta av er (typ 70%) ville ändå ha kvar blandningen i inläggen med recept, inspiration, äta ute, enkla rätter o.s.v. men en fjärdedel tyckte att inläggen blev för långa och ville hellre ha det uppdelat. Jag håller med bägge sidorna och kompromissar därför på följande sätt:
 
Inläggen behåller sitt grundformat med bilder från alla veckans måltider. Jag ska bli bättre på att kommentera själva receptet om jag hämtar det på internet nånstans och länkar såklart också för att ni ska hitta det. Skriver givetvis ned om jag förändrar receptet men annars räcker det nog med en länk, inte att jag skriver ned hela; vilket sparar inläggslängd.
 
Lagar jag något under veckan som är enkelt, kort och koncist eller kanske mer ett tips på en rätt än ett redigt klassiskt recept skriver jag ned infon direkt i veckomatsedelsinlägget men är det något extra lyckat och/eller något recept som kräver en längre beskrivning får det bara en kort presentation och sedan ett eget inlägg under kommande vecka. Hur låter det tror ni? Jag tror det kan bli bra. Vi testar redan nu så får ni komma med synpunkter. 
 

 
IMG_9682 copyHär har vi årets första veckokäk på hemmaplan! Hoppas det är TYDLIGT nog, ansträngde mig fan skitmycket.
 
röd linsgrytaMåndag: RÖD LINSSOPPA MED CITRONYOGHURT. 
  
IMG_9572 copy
Denna rätt skulle jag snarare kalla gryta än soppa, men men. Lagade från det här receptet på Tasteline och gjorde småändringar så som att jag hade två lagerblad istället för ett, lite mindre linser och tomatpuré och lite mer vatten. Jag adderade även citronsaft och socker samt serverade lite koriander och sriracha.
 
Grytan till var absolut god, men man måste typ servera med yoghurten - supergod!! Jag gjorde den med citronsaft och zest från 2/3-delars citron samt adderade lite socker och 2 tsk majonnäs. Lättlagat, billigt och gott!
 
VSCO Cam-1-1
Tisdag: PRINCE THAI. Denna kväll käkade jag ute med Therese och Jonas på ett ställe i närheten av oss på Amiralsgatan. Prisvärt och gott, jag käkade en vegetarisk kokosmjölksgryta men bytte mynta mot koriander - GIVETVIS. Dock väldigt starkt men jag har tänkt att jag ska börja gilla stark mat så det var väl kanske bra då. Munnen domnade ju bort efter ett tag och då blev det bara gott :-)
  
IMG_9594 copy
Onsdag: PIZZA MED KRONÄRTKOCKSKRÄM OCH MOROTSLAW. Detta blev faktiskt himla gott men jag sparar det här recpetet och återkommer med det i veckan, ok?
 
IMG_9626 copy
Torsdag: MOZZARELLABAKADE BÖNOR MED COUSCOUS OCH VITLÖKSFRÄSTA TOMATER. Det här receptet har jag visat en gång tidigare, men eftersom det var för 45 (!) veckomatsedlar sen + att detta är i en lite annan tappning så sker det nu igen (sorry du som hatade upprepning) Eftersom det är både billigt och enkelt så tycker jag lätt att du ska testa!
  
IMG_9650 copyHäll ned en burk vita bönor i tomatsås i en ugnsfast form. Skär en gul lök i tunna skivor och häll över tillsammans med rikligt med timjan och oregano och efter smaklökar chiliflakes. Salta och peppra. Nyp över en bit mozzarella, eller annan valfri ost. In i ugnen, 200° i ca 20 minuter eller tills det ser najs ut. 
 

IMG_9633 copyJag stekte på lite halverade små tomater i persilja, vitlök och massa olja...

IMG_9655 copy...och serverade till tillsammans med ett stekt ägg och couscous som du bara måttar efter förpackningen. Lika mycket couscous som vatten under tillagning, 1 dl torr couscous blir 3dl när den svällt färdigt! Supersnabbt, superlätt, gott och kan ätas på många olika sätt. På varm macka eller i ett pita (<--- som senast) funkar prima, likaså med ris eller bulgur till lika gärna. Eller pasta. Go nuts.

IMG_9692 copyFredag: MOROTSSOPPA MED ROSMARIN OCH VITT VIN. Eh ja alltså även vitt vin i tillagningen, inte bara i glaset brevid :-)) Jag lagade från det här tasteline-receptet.
 
IMG_9693 copy
Betyget blir väl ett godkänt skulle jag säga. Det var absolut inget fel på soppan, men jag skulle rekommendera rejäla mängder peppar och en hel del salt i slutet istället för receptet "salta och peppra om så behövs". Det behövs alltid. Jag kan tillägga att jag även adderade citronsaft och en nypa socker (vilket jag typ alltid gör, lite syra och sötma höjer allt!) samt serverade med en klick kräm frejs men att vi ändå kände att det liksom saknades något. Jag funderade på om det kunde vara chili, eller någon annan hetta men efter att raring smaskat ett tag sa han "saknar det inte lite... kropp?" och jag höll med. Soppan är god, men som den är skulle jag nog satsa på att ha den som förrätt. Som huvudrätt skulle jag köra den med lite potatis i kokningen också, det skulle jorda te' att lite. Plus kanske lite chili också. 
 

Okej hörrni, det var det! Nu blev det ju ett världslångt inlägg ÄNDÅ pga allt babbel, men vad tror ni, kanske funkar det bättre såhär? Om ni ens märkte nån skillnad. OK NU RÄCKER'E PÖSS Å HEJ
Vegetariska veckomatsedlar | |

#1 Oscar

Tänkte dela med mig av mina tankar om de svar du gav på feedbacken.

Angående tydligare mått tycker jag att det i vissa fall är viktigare än andra, som exempelvis när man ska göra biffar. Höftar iofs själv en hel del, så det kanske är därför jag inte tycker det är SÅ viktigt med exakta mått alla gånger.

Mer inspirerande bilder förstår jag inte riktigt. Personligen tycker jag sättet du fotar och pyntar rätterna, omgivningen och matbordet är prima. Och lite grejen med din blogg tycker jag är att det känns vardagligt och inte så jävla tillrättalagt och pretto.

Variation är givetvis kul. Samtidigt är det som du skriver så där vardagen ser ut. Man återkommer till saker man gillar, låt det vara så då. Skulle du tvinga dig till att prova nytt hela tiden gissar jag att det inte skulle kännas så lustfyllt. Dessutom är det bara bra att recept dyker upp igen, så att man blir påmind. Och har du till råga på allt förfinat det, eller ändrat en smula är det väldigt berättigat att pubba det igen. Tycker jag.

Utförligare kommentarer håller jag med om! Mer flipp eller flopp vore kanon, eller som du gjorde nu vid morotssoppan; kommenterade eventuella förbättringar man skulle kunna göra för att göra den schystare.

Tydligare typsnitt KAN vara de gånger (väldigt få?) du publicerat ett recept som en bild där du på datorn använt ett typsnitt som liknar slarvig skrivstil. Men vad vet jag. Om det är det som menas håller jag med. Din handstil har iaf jag inga problem med att tyda.

Och till sist: stolpa INTE upp recepten! Det skulle kännas så stift. Visst, det är smidigt och kanske mer lättläst, men personligen gillar jag din stil där du istället bakar in ingredienserna i texten och fetar dem. Känns mer tillbakalutat.

PS. En grej som kanske vore kul att blogga om: hur ser din topp 5 ut över livsmedel som du tycker är överskattade?

Svar: men gud, tack för kommentaren, jätteglad att du tog dig tid att skriva ännu mer feedback <3 och så bra sådan också, vi tänker väldigt lika märker jag. ps. kul inläggsidé! skriver upp den! återigen tack!
polichinelle

#2 Jenny

Ojoj vilka krav folk har. Tycker du tar kanonbilder med tanke på årstid och att du faktiskt jobbar alla timmar på dygnet då det är ljust och som Oscar skrev så är ju halva grejen att det känns vardagligt. Letar en efter superuppstyra bilder i solljus, pyntat med blommor och rekvisita så finns det ju massvis med sådana bloggar. Du kör ju din grej! Sen måste jag säga att jag tycker du är grym på att variera, här hemma kanske vi testar en ny rätt i veckan och det tycker jag är mycket haha.

Svar: <3 <3 <3 tack!!!
polichinelle

#3 Marinda

Haha det där med mer veganskt och rawfood.... Du äter väl exakt vad du vill? Det är liksom inte svårt att byta ut (din) vispgrädde mot havregrädde om man vill äta veganskt.

Svar: precis, det är lite så jag tänkt också. men sedan har jag varit sugen på att använda mig mer av veganska produkter, har t.ex. nästan aldrig mjölk hemma längre utan kör bara havredryck och ikaffe men mycket går ju på rutin. tack för pepp!
polichinelle

#4 Anonym

jag tror inte heller det var din handstil som avsågs, utan typsnittet à la skrivstil! keep on doing vad du gör, du är grym!

Svar: hmmm kanske var olika för olika personer som kommenterat, men en löd "har ibland svårt att läsa vad det står på veckomatsedeln"...
polichinelle

#5 Sara

Verkar super! Ser fram emot receptet senare, najs med en teaser liksom :) & bra med tydligt hur god rätten var!

Svar: yey, vad kul att formatet gillas! tack!
polichinelle

#6 Rebecca

mumsigt! Roligt med feedbacken :D

Svar: <3
polichinelle

#7 Elin

Hej och hurra för att veckomatsedeln är tillbaka! Saknat den som sjutton. Som jag tidigare kommenterat: en stor del av vad som lagas hemma hos mig kommer från dina inlägg <3

För någon vecka sedan tog min kille med mig till Sofielund och Özen allfrukt. Har du varit där? Shit pommes frites vad spännande saker man kunde hitta! Massor med billig frukt och olika grönsaker samt ett stort sortiment av orientaliska kryddor och andra livsmedel. Som de najsiga butikerna kring möllan fast i Willys Katrinelund-storlek! Tilläggas bör att de typiska tråkiga sakerna som ris, mejeriprodukter osv inte var billigare än andra kedjor. Tilläggas bör också att jag inte är världens bästa på att laga mat och/eller inspireras till egna recept MEN jag brast faktiskt ut i ett "omg det här hade Lovisa gillat" som om vi vore vänner hahaaa :(.

Svar: elin, stort tack för fina ord och vad kul att du testlagar en del här ifrån!! det gör mig ännu mer pepp på matbloggning <3 kul med tipset på affär! har aldrig varit där, men ringer nån klocka långt bak i huvudet när jag läste din beskrivning - känner dock inte igen namnet. blev skitsugen på att dra dit och kolla in det! har dock ingen bil så blir väl ingen superstor handling av'att, men kul ändå. och åååh <3 <3 <3 på utropet <3 <3 <3 bor du i malmö? hälsa om du ser mig nångång!!!!
polichinelle

#8 tokyoyo.se

Åh vilket fint inlägg! Och jäklar så kul med all feedback, även om du verkar fått en del (lite väl) orimliga "krav". Hallå liksom?!
Ville egentligen bara fråga om/kommentera att du serverar linsgryta/soppan MED koriander men tar Thai-maten UTAN koriander... är det jag som inte fattar grejen eller var det ett typo? (väldigt nyfiken!) kram

Svar: tack! "men bytte mynta mot koriander" alltså att det var mynta i rätten egentligen men jag bad om koriander istället. alltid kori! <3
polichinelle

#9 Frida

Jag har din kategori veckomatsedel som bokmärke :) Använder dina recept jättemycket när jag gör egna veckomatsedlar. Dina recept har även fått köttälskaren i huset att gilla mer vego. Yay för dig!

Svar: men guu, tack! vad glad jag blir, så himla fint <3 tack för du tog dig tid att skriva och för dessa fina ord. kollade in på din blogg nu, asmysig <3
polichinelle

#10 Malin

Oj, vilket gediget bemötande av vår feedback! Nu tillhörde jag de 70% så jag kände alltså väldigt nöjd från början. Men! Ville så klart skyffla in lite mer feedback på ditt nya sätt och det är kort och gott: jag gillar't! Ser fram emot det fristående matinlägget under veckan, tycker det var en perfekt utveckling. Heja heja!

Svar: men vad kul, tack! <3 hoppas formatet håller i längden också!
polichinelle

#11 Tapetsajten

Helt perfekt!

Svar: tackar tackar!
polichinelle

#12 Tokyoyo

Jaaaaaaau, ok nu läste jag igen. Såklart. Skönt, då kan jag pusta ut (>__<) Alltid koriander! <3

Svar: haha, menar det!! <3
polichinelle

Kommentera här
Upp