matprat med tips och receptförslag.

VSCO Cam-4
Medan jag eventuellt förhoppningvis ligger vid nån pool och lapar gratis drinkar (skoja) (skoja inte) så kommer här ett axplock opublicerade måltider från senaste tiden. Det blir inga recept eller så, utan mer bara en rensning eh jag menar ETT INSPIRATIONSINLÄGG! Ska försöka beskriva varje rätt så ni iallafall får med er något litet tips på vägen iaf. Hoppas allt är fint! Hajk!
 
IMG_6363 copyFör er som inte känner till familjen Hellfalks söndagstradition så består den av två saker: Planet Earth till frukost, spagetti och tomatsås till middag. På söndagar blir det ingen lunch för vår del så det gäller att lassa på ordentligt. Just den här ovanstående gången har vi Anna på besök och vi slår på stort med tagliatelle.
 
IMG_6529 copySöndagen därefter blev det en klassiker: tomatsås med röda linser. OBS viktiga frågor: ni steker väl alltid tomatpurén tillsammans med glansig lök och vitlök istället för att bara ha ned den i slutet? Gör svinstor skillnad! Och ni har väl alltid lite sötning (typ vanligt hederligt strösocker, eller honung, eller ketchup) i, i slutet av tillagningen? Om inte: GÖR'T.
 
IMG_7333 copyTredje söndagen. Pyntat med persilja (fryst, mitt bästa matfotolifehack genom tiderna - allt mat ser direkt minst 50% godare ut), parmesan och sesamfrön.
 
IMG_6463 copyFår det lov å va lite frukost? En sådan här termosmugg är förresten A och O för oss söliga kaffesörplare.
 
IMG_7399 copyOch den här veganska drycken var fasen en dröm att göra chiapudding på. Fick den i en smakbox, men har tyvärr inte sett röken av den i nån butik. Har ni?
 
IMG_9338 copyFrukosttips #3: färskostskvarg! Smakar typ som färskost, kanske något syrligare, men så får man i sig lite protte också. Äts bäst med en rejäl skopa majs som pålägg.
 
IMG_6484 copyJaha, vad har en ätit för annat gött på sistone? Jo, tex en currykrämig pastarätt med dill, persilja, spenat och kikärter.
 
IMG_7380 copySom jag dagen efter, när jag blivit sjuk och sängliggandes, bara värmde på med lite vatten och grädde och vips så var det en soppa istället. Spillde nästan ingenting. 
 
IMG_9245 copyJag har lagat kylskåpsrensarsallad baserat på allt jag hade en slatt av kvar i kylen tillsammans med couscous. Såsen gjorde jag genom att hälla ut en klick yoghurt direkt på tallriken, ha på lite malen vitlök och ringla över srirachamajo. Blandar gör man ju ändå i munnen. Denna skapelse tog på riktigt under tio minuter. Obs bara att aldrig nöja sig med bara salt i couscousvattnet om man har tex. buljong och citronsaft hemma. Använd det också isåfall.
 
IMG_9334 copy
Någon slags minestronevariant... eh, kanske? Någon hybrid mellan gryta och soppa iaf, det blir ju lätt så när man inte kokar pastan bredvid. Också detta en resträtt. Ha i alla trötta grönsaker du har hemma tillsammans med stekt lök och vitlök liksom, så är du hemma med ett paket krosstomater. Krydda järnet. Testa gärna en nypa kanel i slutet. Passar svinbra med chili, balsamvinäger och spiskummin. Fast bara lite, lova. Det får inte ta över utan bara skapa ett *DJUP* i smaken.
 
IMG_9454 copyEn dag var min lyckligaste för då åt jag avokado både till lunch och middag! Här är middagen.
 
Och här är lunchen. Har börjat anamma mer ensammåltider ute. Faktiskt najs. Bara sitta och glo på folk, inte läsa, inte lyssna på musik, inte hålla på med mobilen på något sätt efter fotot tagits. Freaky ju. 
 
IMG_9537 copyDen mest nyliga måltiden i inlägget skådas här. Lite på samma tänk och ingredienser som i soppgrytshybriden ovan, men här har jag istället kryddat med timjan, rosmarin och worcestershiresås. Gott! Men tänk på att den sistnämna innehåller fisk. Jag äter ju inte fisk längre, men i kryddor och sånt är jag inte petnoga än sålänge. Så ni vet. Feel free att döma.
 
IMG_7526 copyJag vill avsluta detta matbabbliga inlägg med att återigen höja srirachan till skyarna! Det passar liksom till ca allt? Är du vek-käftad kan du nöja dig med den mildare, oranga varianten som är en majovariant av srirachan - originalet är den röda flaskan. Jag gillar att blanda. Eller att använda båda. Blir så fint att ha några prickar av varje.
 
IMG_7533 copy
Den här gången räckte det med majon - som fick ringlas över en baguettebit med brie. 
 
IMG_7531 copy
Mmmm.
Äta | |

#1 Rebecca

mumma!

Svar: jappa!
polichinelle

#2 Elli

Jag gillar att du skriver om allt som du gjort bara för att du hade det hemma eller som är gjort av rester, för det är så jag oftast lagar mat :) Så då gillar jag att du utan krusiduller skriver om "vardagsmat" på ett inspirerande sätt, för chansen att jag testar något då är 100 gånger högre att än att jag testar något fancy nyårsrecept :)

Svar: vad glad jag blev för detta, är precis detta jag gillar och strävar efter att förmedla <3
polichinelle

#3 Emelie

Alltså, jag vet att du sade att detta är något sorts *REST*inlägg, men på riktigt uppskattade jag det här mer än många andra??? Blev liksom så äkta. Och du är så rolig när du skriver spontant och oplanerat. Blir så mycket Lovi då.

Och håller med Elli ovan, att jag också lagar mat av det som finns i kylen. Intressant att höra hur du gör får att leka tetris med kylskåpsvarorna, liksom. OCH OCH OCH kanel har jag i typ allt jag lagar. Älskar att maten smakar *LÄNGRE* då....

Svar: men åh, gulleeee TACK! sådana här restinlägg blir ju ofta rätt babbliga, men kul att det uppskattas och funkar! <3 ja men exakt, smakar LÄNGRE - bra uttryck!
polichinelle

#4 Oscar

Så schysta bilder och rätter! Kikärtstjofräset och linsfärssås får det bli i helgen. Så passande att BÅDE kikärtor och krossade tomater är på extrapris den här veckan.

För att bolla tillbaka på lite av varje:

- Att fräsa på tomatpurén är ju givet!

- Gud vad jag saknar Garants havredryck! Hoppas innerligt att de löser felet i produktionen så den återvänder till butik. Din smakar inte pyton?Hur kan det skilja så mycket mellan märken, för övrigt? Garants piskar ju stjärt med alla andra.

- Åh, ja. Sriracha. Måste erkänna att det var de ständigt återkommande bilderna på den där flaskan som fick mig att köpa en här om dagen. Smått beroendeframkallande att stänka på... på typ allt.

- Ser att ni sörplar på ett av de godare svarta teerna (som inte kostar skjortan). Minns aldrig blandningen, men lingonvarianten är fin den.

- Dina tomatsåser/fejkfärssåser/tomatgrytor ser alltid så förbaskat snygga och goda ut!

Det var allt för mig. Sorry för vägg av text.

Svar: ÄLSKAR vägg av text, never ursäkta det! kul att det kunde inspirera, både käket och srirachan, och hoppas kikärtstjofärs och linssås smakade! tack för komplimang och JAPP, detta är lingonvarianten på teet. åkerbär, lingon och hjorton tror jag det är... orkar inte resa mig och gå ut i köket och kolla... hehe :-D
polichinelle

#5 Oscar

Håller för övrigt med de två föregående talarna!

Svar: <3
polichinelle

#6 Elin

Tycker SÅ mycket om dessa inlägg! Blir liksom sugen att slänga ihop mina egna rester här hemma :)

Svar: vad glad jag blir att det uppskattas, tack!
polichinelle

#7 Jenny

Fint att höra att den där dryck-grejen från smakboxen var bra till något, haha! Själv stuvade jag vitkål med den vilket funkade fint samma dag men i matlådan hade det förvandlats till brunt vatten med lite simmande kålbitar i. Inte så jädra fancy :))))
För övrigt blir jag alltid så SJUKT nyfiken på sriracha (ja jag fick scrolla upp för att kolla stavning...) när jag är inne på din blogg. Aldrig smakat men det verkar ju rätt fantastiskt ändå?!

Svar: haha, uääää. låter ju inte alltför najs. tycker verkligen du ska testa sriracha. kan tycka lite pricy men flaskan räcker aslänge eftersom man inte behöver så mycket i och med styrkan :-D
polichinelle

#8 Helly

sriracha sriracha sriracha! Alltså finns det något bättre? Har det till och på typ allt!

Svar: exactly mr pactly!
polichinelle

#9 Lova

Alltså srirachamayon, funkar till ALLT. Så jäkla bra, tack för tipet jag hittade här!!!

Svar: <3 vasse! tack för du läser! <3
polichinelle

#10 Jenny

Nu blir jag hungrig. Förresten, lagade din gryta med kaffe och kakao (med nachochips till såklart) och gudars vad fasans god den blev!

Har inte testat den färdiga mayosrirachan, däremot gjort en egen aquafaba-baserad variant som var vegansk och kan verkligen rekommendera! Funkar ju till det mesta liksom.

Svar: mmm, gott med egenblandad också! inte helt likt, den färdiga är sötare på något vis tycker jag. vad kul att du testade grytan och ännu roligare att den också uppskattades <3
polichinelle

#11 Vicky

äta ensam är soft ändå. jag gör det SÅ HIMLA mkt?! *4ever alone* lol. och haaaha på spillde nästan ingenting, story of my new york life när jag BARA äter i sängen. eheee smulor ... guilty

Svar: SÅ värt att äta i sängen. SÅ jobbigt med typ knäckebröd...eh who am i kiddin chipssmulor i sängen när man ska sova :-////
polichinelle

#12 malin

allt i det här inlägget låter ju så gott! jag gillar att du först snackar ner det och sen levererar finfina tips hur en inte slänger någon mat :) :) :)

Svar: haha, det blev ju lite babbligt så det var inget genomtänkt inlägg därav "nedsnackningen" men kul att det gillades!
polichinelle

#13 madeleine dufva

du e sån inspo!!!
hoppas ni hade en grym resa förresten, såg superhärligt ut på din instagramstory 😍
ps på tal om mat så har du nog gjort mig till en som också vill ha sriracha på ALLT nu! tack för det 🙆🏼🙆🏼

Svar: ååhh tack <3 <3 <3 för alla fina ord <3 <3 <3
polichinelle

#14 Jenny

hmm... sölig kaffedrickare som i att det går så långsamt så kaffet hinner kallna och därför behövs en termos att hålla det varmt ELLER sölig som i spiller och därför behöver något slags lock? OAVSETT så känner jag stark relate. Kaffefläckar på skjorta och halvkallt kaffe är story of my life.

Svar: haha, tänkte inte alls på dubbelbetydelsen. är ganska spillig av mig också men den här gången syftade jag på mitt långsamma kaffedrickande :-D
polichinelle

#15 Frida

TACK för ökad inspiration till lätta maträtter. har pga att hela 2016 var ett skitår haft väldigt dålig aptit och kan gå en hel dag utan att äta nåt för all mat känns blä.
ps får jag fråga, brukar du handla i Asien-affärerna här på Möllan? och om du gör det kan du rekommendera nåt man borde ha hemma och som passar till lite av varje? gillar soja och sesamolja men vågar liksom inte testa nåt annat..
KRAM

Svar: åh men stort tack för du läser!! åh jag har mest handlat där inför sushilagande. men kan tipsa om att färska örter är bra och billigt, iallafall på den ena... glömmer alltid vilken som är vilken men tror att den jag upplever som lite billigare heter kina livs? har även köpt norichips, alltså chips som är gjorda av noriblad du vet det svarta sjögräsbladet kring sushi. svingott! både att äta som det är eller typ strössla över nån gryta. sedan finns det ju mängder av roliga SÅSER och sånt att gå nuts på! åh måste dit snart igen jänner jag <3
polichinelle

Kommentera här
Upp