veganska potatis- & ärtplättar med basilika.

IMG_9864 copy
Hej på dig! Hoppas du har en bra dag! Här kommer ett recept som jag tycker att du ska testa om du är en sucker för rårakor och ärter, för det är nämligen en kombo av dessa smaker vi hittar i dessa veganska plättar.
 
DU BEHÖVER
två portioner/10 plättar
 
Plättarna
  • 5 dl gröna ärter (frysta)
  • 3-4 potatisar (beroende på storlek)
  • 1 chiaägg 
  • 2 msk fryst basilika
  • 2 msk citronjuice
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk iKaffe 
  • Salt och peppar

Extremt lätt "sallad"
  • Sallad
  • Rödlök
  • Kikärter
  • Äpplecidervinäger
 
IMG_9854 copy
GÖR SÅHÄR
 
Tina ärterna och grovmixa dem i en bunke. Preppa ett chiaägg (dvs blanda ut 1 msk chiafrön i 3 msk vatten, blanda runt och låt stå i 5-10 minuter). Skala och grovriv under tiden potatisarna rätt ned i bunken.
 
Blanda sedan ned basilikan och citronjuicen samt pressa ned en vitlöksklyfta. Rör ned fiberhusken, iKaffet och chiaägget. Veva ihop ordentligt och smaka av med salt och peppar. Rå potatis kräver rätt så rikligt med salt så fega inte med karet :-) Låt smeten stå under några minuter så fiberhusken och chiaägget binder ihop den ordentligt. Stek sedan plättarna i omgångar i olja. Stek på mellanvärme tills yta uppstår, men ca 7 minuter per sida nånting. 
 
IMG_9856 copy
Jag serverade med en icke-ihopblandad sallad av ingredienserna i listan ovan samt en chiliyoghurt (ej vegansk) som jag gjorde av turkisk yoghurt, sweet chilisås och sriracha. Om nom nom!
Äta
7 kommentarer
border

måndag till fredagskläder & + - =

IMG_9739 copyMÅNDAG.

+ Relativt bra lektioner och en grund på en ny inspelning på kvällens rep.
- Olidligt trött på morgonen och fick inte heller särskilt mycket gjort på min planeringstid.
= En helt okej dag förutom tröttheten.

IMG_9770 copyTISDAG.

+ Skjuts hem från jobbet resulterade i alltifrån tidig middag, kvällspromenad, en tvätt samt tidig kurrning.
- Lite knäppa grejer som låg över oss idag på jobbet.
= En smått ovanlig dag med nästan bara helklassundervisning (equals skriftliga uppgifter) SAMT läggdags innan 23.

IMG_9811 copyONSDAG.

+
Sex av sex möjliga bra lektioner. Blev liknad vid en advokat, en psykolog samt Harry Potter i denna outfit.
- Förutom (god) matlagning gjorde jag inte ett endaste knop på kvällen.
= En lugn och bra dag.

IMG_9847 copyTORSDAG.

+ Mycket! T.ex.: 9 timmars sömn. Bara bra lektioner. Årets första semla till mellanmål. Inspelning av både bas och rytmgitarr till en av bandets låtar på kvällen.
- Typ inget? 
= Superb dag i all sin enkelhet!

IMG_9876 copyFREDAG.

+ Träffade Elin Helga, en bekant från studenttiden, för aw (eller ja: after day off för min del dårå) och hade en överjäkligt bra aw där vi stängde stället en timme efter alla andra gäster. Drack äppleöl hemma hos henne, mötte upp Jonas för Möllan-öl och avslutade natten med en halloumitallrik på Jalla jalla. 
-
 Kom inte ut i dagsljuset alls under denna dag.
=
 Inget att klaga på i det stora hela. Städade till och med lägenheten.

border

vegetarisk veckomatsedel #52: libanesisk gryta, krispig ingefärstofu, pastasallad med citronolja & fransk löksoppa.

IMG_9937 copyRutiner är till för att hållas eller hur? Därför kommer här söndagstraditionsenligt veckans käk i en snabb överblick ovan och en längre resumé nedan.
 
IMG_9757 copy
Måndag: FRANSK LÖKSOPPA OCH OST-TOAST. Varit nyfiken på hut gott det är egentligen är med löksoppa rätt så länge så när Willys hade extrapris på ekologisk gul lök var det dags att testa! Jag utgick från ett recept hos Alicia med lite småändringar så som vitt vin istället för rött (eftersom det var det jag hade hemma) samt mindre vatten (10 dl) och en extra buljongtärning. Hade dessutom lite brådis till repan så lät bara soppan koka 20 minuter, vilket var hennes minimumtid.
 
Var helt klart gott, men lite väl vattnigt i konsistensen (trots min minskade vattenmängd) så jag tror absolut på att låta soppan koka längre än 20 min så den börjar reduceras ned lite mer.
 
IMG_9786 copy
Tisdag: PASTA- OCH BÖNSALLAD MED FETA OCH CITRON- & PERSILJEOLJA.
 
IMG_9784 copy
På följande enkla och snabba vis:
 
Koka pasta i rikligt saltat vatten (du kan även ha lite vegetakrydda i kokningen, det hade jag). Strimla rödlök, tärna fetaost, skär valfri sallad och skölj en tetra kidneybönor i en skål.
 
Spara 1 dl av kokvattnet innan du häller av pastan. Häll tillbaka den avsköljda pastan (jag spolade lite med kallt vatten, vet att man kanske inte ”bör” det men äh) i kastrullen och blanda i kokvattnet + 2msk kallpressad rapsolja (eller olivolja), 1 msk fryst persilja samt zest och saft från en halv ekocitron. Blanda sedan pastan med det andra i skålen, peppra rikligt och servera med vitlöksyoghurt. Jag brukar smaksätta med min sambal olek.
 
IMG_9806 copyTill kvällssnacks: kanelade äppleklyftor doppade i jordnötssmör. Sen gammalt att det är livets snabbgoda för dagar man inte har chips hemma.
 
IMG_9841 copy
Onsdag: KRISPIG INGEFÄRSTOFU MED BULGUR OCH JAPANSK BROCCOLI. Lagades efter en hel del inspo från bloggläsaren Nellie som tipsade om att pressa ur vattnet ur tofun innan tillagning samt att maizena var the shit för krispig utsida och mjuk insida - tackar för detta. Såhär gjorde jag:
 
Pressa 250 gram tofu på en tallrik eller liknande med massa tyngd på. Skär sedan i tärningar och lägg i en skål. Häll över 1/2 dl majsstärkelse/maizena och minst 1 tumme riven ingefära och blanda runt. Salta och peppra. Stek i rikligt med olja tills tofun fått färg på alla sidor och låt rinna av på hushållspapper. Superenkelt knep för perf konsistens på tofun, tack Nellie! <3
 
Jag serverade med bulgur, yoghurtssås, ångkokt broccoli och sriracha. Såsen är min bästa grej: bara blanda turkisk yoghurt med något sött och något syrligt/surt. Jag körde citron och honung denna gången, men socker och limesaft kan man också köra. Broccolin blir svingod om du kokar upp några centimeter saltat vatten och låter frusna broccolibuketter hänga däri i typ fem minuter. Häll av allt vatten noga, ha på ett par msk japansk soja och servera med flingsalt. Mmmmmm.
 
IMG_9856 copy
Torsdag: VEGANSKA POTATIS- & ÄRTPLÄTTAR MED CHILIYOGHURT OCH KIKÄRTSSALLAD. Vi enades om att detta receptet var veckans bästa så jag återkommer under kommande vecka med det.
 
IMG_9919 copy
Fredag: VEGANSK YAKHNET BATATA från Zeinas recept.
 IMG_9896 copy
Vet dock inte hur autentiskt libanesiskt det blev eftersom jag ändrade en del i receptet efter kylskåp och ork. Det blev en lite enklare version där jag liksom mer lagade allt på samma gång: stekte löken, vitlöken och koriandern men sedan tjoffade jag bara i tomatkross, tomatpuré, kryddorna, potatis (rå och oskalad i bitar), röda linser och ca 5-6 dl vatten. Saltade, pepprade och hade i en buljongtärning. Sedan fick det koka ca 25 minuter. Därpå hade jag i en halv tetra kikärter samt ett par dl korngryn som låg och såg ensamma ut i skafferiet. Kokade 10 minuter till och smakade av med salt, peppar, ketchup, persilja och chiliflakes. Serverade med turkisk yoghurt, så där försvann ju veganismen i rätten men grytan går ju att äta som den är också!
 
Ett helt klart bra avslut på vardagsveckans käk. Obs att sjukryddorna är ett måste. Vad har ni ätit i veckan? 
Vegetariska veckomatsedlar
13 kommentarer
border
Upp