vitkålspaj med seekh-färs och grillad paprika-spread med vita bönor.

IMG_0250 copy
Hej! Idag tänkte jag berätta om ett recept jag har lagat. Jag ber dig att ha överseende med svinfula bilder här och var i inlägget, det blev bara så pga bristande 1) ork 2) ljus. Det är dock himla gott + ett väldigt bra "medan det här lagar sig självt gör du nästa steg"-recept. Håll till godo!
 
VITKÅLSPAJ MED SEEKH-QUORNFÄRS OCH GRILLADE PAPRIKASPREAD
 
Du behöver
 
Pajdeg
  • 75gram smör
  • 2,5 dl manitoba creme-mjöl (eller vanligt himla vetemjöl såklart)
  • 2 msk vatten (eller efter behov)
  • 1 tsk salt
Fyllning
  • 1 gul lök 
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Vitkål - ca 3 dl hackad
  • Quornfärs - ca 200 gram
  • Seekhkrydda* - kan göras egen av blandningen nedan eller bytas ut mot t.ex. tacokrydda
  • 2 msk paprikapulver
  • 1-2 dl creme fraiche
  • 2 dl riven ost
  • Salt och peppar

*seekkrydda = spiskummin, koriander, ingefära, chilipeppar, svartpeppar & gurkmeja.

Grillad paprika-spread
  • 1 paket stora vita bönor
  • 3 grillade paprikor (finns färdiga på burk)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 msk citronsaft
  • 1- 2 msk olja (använd gärna den paprikorna ligger i)
  • Salt och peppar
 
Gör såhär 

IMG_0234 copyKnåda ihop ingredinserna till pajdegen och tryck ut i en lämplig form. Nagga degen lite med en gaffel och förgrädda sedan i ca 10 min på 200°.

IMG_0238 copyMedan pajdegen sköter sig själv så kirrar du fyllningen.  Hacka en gul lök, finhacka vitlöken och stek i smör eller olja. Tillsätt vitkålen och stek till svettig look uppstår.

Häll då på färsen och låt tina under stekning. Häll över med seekhkryddan/tacokryddan/kryddorna och paprikapulver. Stek under omrörning ca 10 minuter och häll sedan över cf:en. Här kan du stänga av plattan och bara röra runt och smaka av med salt och peppar.

IMG_0242 copyNär gojset ser gojsigt ut så är det bara att häll över i ditt pajskal, riva över osten och sätta tillbaka in i ugnen ca 25 minuter. 

OBS! Blir det röra över? Bara bra! Använd till tex varma mackor, som bas i en gryta eller som sås till pasta!

IMG_0248 copyMedan pajen är i ugnen fixar du spreaden. Mixa bara ihop ingredienserna som jag listat ovan så är det klart! Hur enkelt som helst och kan användas som både sås, pålägg eller dip. 
 
IMG_0268 copyJag serverade såklart till pajen, allt annat vore ju totalt ologiskt i det här inlägget.
 
Äta | |

#1 Lise

hur najs?!

Kommentera här
Upp