vegetarisk veckomatsedel #56: ärtomelett, tortillapizza med aubergine, kikärtsbollar och riktigt lyxig sushi.

Inlägget innehåller gåvor från Smakbox.
 
IMG_0899 copyHej hörrni! Här har ni veckans tugg! Lite på hemmaplan, lite på bortaplan men alltihopa väldigt smaskigt. Vi tar det dag för dag, as usual vetja. 
 
IMG_0704 copy
Måndag: ÄRTOMELETT MED DILL OCH GRÄSLÖK
 
ärtomelettKnäck tre ägg i en bunke. Häll i 1 msk citronsaft, 2 msk mjölk och minst 1 msk var av gräslök och dill. Salta och peppra (vit eller svart) rikligt och tillsätt några droppar sriracha (eller en nypa chiliflakes). Häll i en näve ärter, frysta går bra men pallar du tina så gör gärna det (är de frysta får du veva runt ordentligt så de inte hakar i varandra i ärtklumpar). Hetta upp olja i en stekpanna och häll ned smeten. Stek tills undersidan är färdig, rotera stekpannan då och då och stick små hål med en gaffel så går det snabbare. 
 
ärtomelettServera med t.ex. avokado och fröknäcke med olivspread
 
VSCO Cam-4
Tisdag: SUSHI PÅ SAIKÔ. I tisdags fyllde Jonas år så vi gick och åt sushi på restaurangen vid St. Knut som vunnit world cup sushi för några år sedan. En helhetsupplevelse! Vi tog av oss skorna, drack sake och delade på kimchi, edamame och 30 bitar sushi. Jag bröt min vegeterianism den här kvällen och åt fisk eftersom jag varit besviken på dyr vegosushi förut (och ska det vara nån gång ska det väl vara här, tänkte jag) men faktum är att de vegetariska bitarna var så himla goda!
 
Annars var det allt ifrån rödbetschips, marinerad svamp, tamago, tre sorters blomkål och salmalax vi serverades. Otroligt gott.
 
VSCO Cam-2
Onsdag: TACOKVÄLL. Den här kvällen samlades vi ett gäng kollegor hemma hos Mikaela i hennes nya lägga ute i Limhamn. Blev introducerad för ananassalsa, diverese olika vik-tekniker på tacos samt drack alholfritt rosé som smakade Halloj (minns ni den?).
 
IMG_0878 copy
Torsdag: AUBERGINEPIZZA MED VITLÖK OCH OLIVER. Ett micket enkelt, snabbt och gott recept som fick alla tummar upp från både mig och Björscha. Testa vettja, receptet haru här:
 
Värm ugnen till 250°. Skär en halv (eller en liten) aubergine i skivor, max 1/2cm i tjocklek. Värm upp olja i en stekpanna och lägg ned skivorna, helst ska de inte nudda varandra men lägg dem åtminstone så att alla har stekyta.
 
Krydda med salt, peppar och andra kryddor du gillar. Jag tog en kryddkvarn som heter medelhavsmix som innehåller tex koriander, tomat, lök, rosmarin och timjan så det kan ju vara en idé. Fräs skivorna på ena sidan. Vänd dem efter några minuter när de fått färg och stek vidare på nästa sida. Pressa då ned en stor vitlöksklyfta och kör runt lite för extra smak. Låt skivorna få ganska så ordentligt med färg. OBS: tillsätt olja vid behov (vid behov kommer finnas då aubergine är väldigt fettuppsugande <—— mmm gutt ord ju).
 
IMG_0847 copyLägg tortillabröden på en plåt (gärna uppvärmd för extra krispig botten!) och häll på tomatsås. Godast är ju såklart att göra egen, men jag hade fått en på tub i boxen som jag måste säga var väldigt smidig. Strössla över lite ost och lägg sedan på aubergineskivorna (se till att du får med den frästa vitlöken!) och oliver.
 
IMG_0853 copy
Efter ca 7 min i ugnen är pizzorna klara för att avnjutas! :-D
 
kikärtsbollar risenta
Fredag: KIKÄRTSBOLLAR MED KROKETTER, JAPANSK BROCCOLI OCH HEMMAGJORD KEBABSÅS. Till fredagens snabba middag testade vi att laga kikärtsbollar av en färdig mix från Risenta. Kände mig först ganska skeptisk, men efter en snabb blick på innehållet lugnande jag mig då det faktiskt inte vara något skit i utan bara eko-råvaror. Stort plus! Också plus för att de höll ihop klockrent. Det är väl inget som är supersvårt att göra själv plus att det är mycket billigare (tror en förpackning kostar runt 40kr i affär) men känner man sig lat så varför inte.
 
Gott att servera med japansk brolle (ångkoka broccoli [fryst eller färsk] och häll över lite japansk soja, servera med flingsalt!) och hemmagjord kebabsås iaf!
Vegetariska veckomatsedlar | |

#1 Marinda

Åhhh Saiko!!! Bästa sushin i Malmö!

Svar: verkligen! blir helveg nästa gång!
polichinelle

#2 Ingrid

Vad gott allt ser ut den här veckan!! Blir sugen på att testa tortillapizzan.

#3 Oscar

Omelett var bra länge sen jag stekte på. Tack för påminnelsen om dess godhet och enkelhet.

Vad är det för märke på tomatsåsen och spreaden?

Svar: you're welcome! oj, såg att jag länkat fel i inlägget. har uppdaterat bildlänken om gåvorna nu, så nu blir det tydligare (https://www.flickr.com/photos/129659214@N05/32713284790/in/dateposted-public/) märket är santa maria!
polichinelle

#4 sandra

Alltså åh, kan verkligen sakna en riktigt bra omelett <3

Svar: kan tänka mig det! men scrambled tofu är också najs!
polichinelle

#5 Oscar

Man tackar så hjärtligt för bilden.

Aldrig sett den där burken från Tartex. På tal om spreads var Pastejkökets ganska god (tydliga smak av svamp och kryddor), men konsistensen lämnade en del att önska. Den var lite för grynig.

Ska bli kul att läsa vad du tycker om Fazers gröt, för övrigt. För visst är det den jag skymtar där i vänstra hörnet?

Svar: inte jag heller! tror den är ny, fick den i ett utskick från smakbox och ibland är där med nyheter som ska testa marknaden. såg förresten pastejkökets på willys för några dagar sedan, så ska slå till på den nästa handling tror jag. svamp har jag inget emot! tvärtom! :-D angående gröten (fazers skördegröt) så var den absolut god, men/och otroligt mättande! kram!
polichinelle

#6 Oscar

@polichonelle Då får jag hålla ögonen öppna helt enkelt. Gött att du spottade den till slut. Tycker verkligen du ska norpa en vid nästa handling. Kryddig och svampig smak som sagt, men halvdan konsistens.

Mättande och god låter ju toppen. Inget jag kommer köpa själv (antar att priset är hutlöst) men tänkte utnyttja en möjlighet till gratisprov.

Kräm!

Kommentera här
Upp