vegetarisk veckomatsedel #54: spenatpasta, nachotallrik, en supergod jordnötsdip samt mango chutney-tofu.

IMG_0140 copyVet ni, den här veckan blir det ingen veckomatsedel. Ni får bara mig. In foodie action.
 
vegetarisk veckomatsedelNä skoja. Fan så tråkigt skämt, förlåt. MEN till visst försvar har det knappt blivit matlagning denna vecka. Eller jo, men mycket knaper och enkel sådan. Ibland blir det så. Här är det som käkats!
 
För att slippa grabbiga superbowl-vrål till gryning på måndag tog jag mitt pick och pack och sov över hos Therese på söndagen. Framåt eftermiddagen fick jag ett sms från Björn. "Finns enorma mängder snacks och dipp här hemma. Kan vara värt att inkludera i veckans matsedel kanske?" När jag kom hem hittade jag fyra öppnade chipspåsar i skafferiet och inte mindre än sex (!) olika dipper i kylen. Därav:
 
IMG_0133 copy
Måndag: NACHOS OCH DIP-MIDDAG MED STEKTA GRÖNSAKER. 
 
Jag nöjde mig med fyra av de sex dipsåserna som fanns och två sorters nachos. För att göra tallriken lite mer middagsmatig stekte jag på sötpotatis, blomkål, rödlök i olja, persilja och pressad vitlök också.
 
IMG_0155 copy
Tisdag: STUVAD SPENAT-PASTA MED RÄDISOR OCH FETAOST.
 
Återigen knäppt enkelt, särskilt eftersom jag inte ens tyade stuva spenaten från grunden utan använde mig av den här färdiga. Kryddade bara upp lite extra med massa svartpeppar, salt, citron och en skvätt grädde. Serverade med fussili, en liten blockbit feta samt skivade rädisor.
 
IMG_0164 copy
Onsdag: DUMPLINGS MED SÖTSTARK JORDNÖTSSÅS OCH RÅ MOROT- & BLOMKÅLSSALLAD.
 
IMG_0167 copy
Onsdagens "matlagning" var minst lika enkel som tisdagens eftersom jag använde mig av färdiga dumplings pga extrapris på Willys. Valde varianten med purjolök. På paketen stod det att man antingen kunde koka, ångkoka eller steka. Jag kokade dem ca 8 minuter och stekte sedan på ena sidan i olja. Blev mycket bra. Dock kan jag ju inte ta åt mig äran allt för mycket. Kan dock ta åt mig äran för jordnötsdipsåsen som fick skapas i all spontanhast när jag upptäckte att vårt kylskåp saknade en sweet chili-sås. Gör såhär:
 
Koka upp 0,5 dl vatten och blanda sedan ut med ca 0,5 dl jordnötssmör. Tillsätt 2 msk japansk soja, en nypa röd chili (finhackad färsk, fryst eller chiliflakes) och 1 msk strösocker. Smaka av och tillsätt mer socker om du vill ha din dip sötare. Sockret och chilin kan ersättas med 0,5 dl sweet chili-sås.
 
IMG_0177 copyFör att bryta av dumplingskonsistensen serverade jag med en enkel sallad: juliennskär morot, grovhacka blomkål, häll över lite äpplecidervinäger och koriander. Klart! 
 
IMG_0193 copy
Torsdag: MANGO CHUTNEY-TOFU MED JASMINRIS OCH JAPANSK BROCCOLI.
 
Det här receptet hade kunnat bli en höjdare om det bara skulle blivit lite mer lättstekt, isåfall hade det förtjänat ett eget inlägg. Jag gör såhär att ni får tillvägagångssättet att inspireras av och om ni vill även testa på - för det är absolut gott! Det blir bara lite svårstekt i och med sockret i chutneyn i kombo med majsstärkelsen, så jag klurar vidare på tillvägagångssätt och testlagar en annan variant framöver som jag har i huvudet. Blir det bättre så återkommer jag med det också! :-D
 
1
Jag gjorde iaf såhär:
 
Skär tofun i bitar. Blanda ihop 2msk mango chutney, 2 msk japansk soja, 1 msk limesaft, 1 pressad vitlöksklyfta och 2 cm riven ingefära. Lägg ned tofun i marinaden och låt den ligga där medan du kokar upp ris. När riset kokar kan du tillsätta 0,5 dl majsstärkelse i tofu och hetta upp olja i en panna. Stek sedan tofun, gärna i omgångar, tills alla sidor fått färg.
 
Det som är lite klurigt är att majsstärkelsen gör att marinaden lätt åker av och det blir kletigt i pannan. Gott, men klibbigt liksom. Kanske hade det varit bättre att strunta i stärkelsen helt? Eller stekt tofu i majsstjärkelse och sedan hällt över marinaden så den blir mer som en sås? Jag tror på det sistnämnda! Om någon testar: let me know!
 
IMG_0201 copyNågot som alltid dock är svingott är det jag lite slarvigt kallar japansk broccoli, vilket helt enkelt består av ångkokt (så den lättast behåller sin krispighet) broccoli som man skvätter lite japansk soja och flingsalt över. Mmmmm.
 
potatis och löksoppa
Fredag: POTATIS- OCH LÖKSOPPA MED VITLÖKSBRÖD.
 
Bloggläsaren Oscar gjorde mig uppmärksam på att jag inte ätit potatis- & purjolöksoppa på evigheter (skam på torra land!!) så efter en liten soppdialog i kommentarsfältet länkat ovan blev jag sugen på att sätta soppan på nästa veckas matsedel. Dessvärre glömde jag att köpa purjo så körde på gul lök. Och vitlök pga hade lyckats dra på mig en feberförkylning över natten till fredagen, och vitlök kändes som en bra immunsförsvarsgrej. Jag gjorde såhär:
 
Hacka en gul lök och en stor vitlöksklyfta och stek glansiga i olja under några minuter. Skala och tärna 5-6 potatisar och fräs en stund i grytan. Häll på vatten så det täcker potatisarna och smula ned en eller två grönsaksbuljongtärningar. Låt koka ca 15 minuter (beroende på potatistärningarnas storlek, känn så de är mjuka). Mixa soppan slät och sätt sedan tillbaka på plattans eftervärme. Beroende på soppans konsistens kan du spä med mer vatten, eller med grädde. Jag tog ca 1 dl grädde. Samt massvis (!) av salt, peppar, timjan och citronsaft. Serverade med riven ost och vitlöksbröd.
 

 
Yes, det var veckan det. En lite ovanlig veckomatsedel, men ibland får man vara lat. Hoppas ok. Jag har dock lite recept på lut så kanske dyker det upp något i veckan som kommer ändå. Ha en fin söndag! Tjipp!
 
Vegetariska veckomatsedlar | |

#1 Helly

Oh dumplings med purjo? Me like the sound of that! Och på Willys du sa? Måsta spanas in! Och den där jordnötsåsen är ju bara to die for, superenkelt och supergott!

Svar: yes! märket hette något på H.... eh, minns inte riktigt. men fanns med purjo eller selleri!
polichinelle

#2 Ellen

Potatis- och purjolöksoppa <3

#3 Oscar

Hur kan något så enkelt som din nachotallrik se så smarrigt ut? Blir aldrig att jag slänger ihop en sån måltid. Och den där potatis- och löksoppan såg ju så där perfekt, lagom slät ut. Måste göras.

Och du, det är klart att det är ok att vara lat och ta lite genvägar. Tycker ändå det ser ut som att du lagt manken till. Tillskillnad från hur det ser ut när jag är lat med matlagningen.

PS. Skymtade en ny Garant-produkt på lagret på jobbet idag; kokosdryck! Så... håll utkik. För min del kommer visserligen Havredryck alltid vara min go-to-dryck, men gott med variation ibland.

Svar: TACK OSCAR! <3
polichinelle

#4 Oscar

Just det. Hur skulle du säga att potatis- och löksoppan skilde sig från klassikern med purjo?

Svar: tror ändå det var relativt likt? eller? blev osäker nu. jag hade ju rätt mycket vitlök i också, så det var ju mer smakrikt. minns potatis- & purjolök som den ev. mildaste soppan i världen?
polichinelle

#5 Felicia

men ååh mumsens!!!

#6 Malin

Jag gillade verkligen den här "enklare" matsedeln! Det gör gott för mig att veta att alla har enklare veckor ibland :) Haha, älskar din och Oscars dialog i kommentererna. Läser den ofta för ni som ett eget samtal! Mycket fint!

Svar: tack, vad kul! <3
polichinelle

#7 Emelie

Åh, stuvad spenat är bland det godaste jag vet. Brukar också använda den som pastasås typ, eller dränka potatis i den. Mmm, Blev så sugen på det nu, haha :((((


Svar: mmmm! potatis och spenat är ju asgott. nu är påsen slut, men får anamma det till nästa gång!
polichinelle

Kommentera här
Upp