veganska f*skbiffar med örter & nori.

IMG_0033 copy
Hej! Här kommer ett recept som du kan laga om du är en vegan eller vegeterian (eller annan snäll person) som är sugen på den gamla goda fisksmaken utan att äta firrar.
 
VEGANSKA FISKBIFFAR MED ÖRTER OCH NORI
Du behöver
ca 12 biffar
 
IMG_0003 copy
  • 250gr fast tofu 
  • Ett paket stora vita bönor
  • 1 citron (gärna eko eftersom zesten ska användas)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk fryst dill
  • 2 msk fryst persilja
  • 1 msk fiberhusk 
  • 2 noriblad
  • ca 3 dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • Salt, peppar
  • Till servering: potatis, ärter
 
IMG_0006 copy

Gör såhär

Skölj ett paket stora vita bönor och häll ned i en bunke. Öppna tofupaket, häll ut vattnet och dela tofun i mindre bitar med händerna. Ta en bit i taget, pressa ur vätskan ner i diskhon och smula sedan sönder tofun i bunken. Gör så bit för bit. Massera och krama (gulliga matord ändå) sedan sönder tofun och bönorna till en smet.

IMG_0014 copy
Finhacka löken och pressa vitlöksklyftorna och tillsätt i bunken tillsammans med örterna. Klipp noribladen i mindre bitar och lägg i bunken tillsammans med all zest och saft från citronen. Smaka av med salt och peppar. Hint: det behövs rätt mycket :-) Blanda ihopa allt med händerna eller en slev. 

Häll upp panko på ett fat, nån dl i taget, och forma biffar av smeten som du trycker ned i pankon på bägge sidor enligt ovan.

IMG_0027 copy
Hetta upp rapsolja och stek biffarna i omgångar på medelvärme. Vänd dem då och då tills önskad stekyta uppstår. Fyll på med olja vid behov. 
 
IMG_0045 copyServera med t.ex. potatis, ärter och dillsås. Den sistnämnda gjorde jag på fil som den snåla smålänning jag är: blanda ihopa fil, lite majonnäs, dill, citronsaft och salt och peppar.
 
IMG_0036 copyÄt och var glad! <3 
 
Äta | |

#1 Daniella Chanelle

Vad för fisk smakar det som? Saknar lax men är inte fan av annan fisk :(

Svar: tyvärr, skulle inte säga att det påminner om lax. snarare vit fisk!
polichinelle

#2 Anonym

Blev fett sugen på att testa detta, tack för recept!

Svar: vad najs, tack!
polichinelle

#3 Marinda

Är det helt slut med fiskätander för din del? Hur är det med Björn? Klarar han sig trots sin vegetariska skola?:-)

Svar: yes, jag har inte ätit fisk sedan i maj förra året! eller jo, en gång när jag var sjukt sugen på fish n chips. det är lite så jag tänker med fiskickeätandet - det är lika strikt som köttickeätandet, men jag undviker det till 99%. äter helveg hemma och på jobbet, men ska aldrig säga aldrig om jag är i tokyo och sugen på sushi liksom. björn klarar sig extremt bra. han har aldrig klagat eller ens påpekat det. han käkar bara kött och fisk ute eller när han blir bjuden. kram!
polichinelle

#4 madeleine dufva

ååh MÖMS!! mycket taggad på att testa. äter fortfarande fisk men ju mindre desto bättre ofc och detta verkar nice!! så inspirerad av allt du knåpar ihop 😇

Svar: vad glad jag blir att det inspirerar! TACK!
polichinelle

#5 Helly

Oh låter gott. Men smakar det liksom mkt fisk? Gillar ju inte det alls, men gillar receptet.

Svar: hmm... ja eller ja, lite grann iaf! men man kan ju byta ut kryddorna, det är ju den kombon som påminner om fisk, och bara använda tofu+vita bönor som bas!
polichinelle

#6 Linnéa - The Hungry Gosling

Åh, så gott det ser ut! :)

Svar: tack! betyder mycket när det kommer från en foodie som dig <3
polichinelle

Kommentera här
Upp