veckomatsedel #53: grillad paprikasoppa, falafeltallrik och tofu-bonanza!

Inlägget innehåller gåvor.
 
IMG_0058 copyMed denna bild vill jag nu säga två saker:
1. (som vanligt) det här har jag lagat och ätit i veckan
2. vi går nu in på mitt andra år som veckomatsedelsbloggare!

Ni var ett par stycken som uppmärksammade mig på att förra matsedeln hissade flaggan för att jag alltså publicerat veckomatsedlar för ett helt år. WUHU! Vi kör vidare ett tag till tycker jag.
 
Som jag skrev i början på inlägget så är det här inlägget inte sponsrat eller något samarbete, men däremot fick jag hem ett eko-bud med massa tofu och grönsaker som jag använt en hel del av till veckans käk. Ville bah säga det så ni vet #jagsmygerinte :-) Hey ho le'ts go!
  
sötpotatispytt
Måndag: (VEGANSK) SÖTPOTATISPYTT MED TOFU A'LA MINUTE*, FUSSILLI OCH GRÖNSAKER
 
SoFine skickade med en receptfolder i budet och till måndagsrätten utgick jag från ett av recepten. Lade dock till och ändrade så pass mycket att det är värt en egen nedskrivning. Like this:

Koka valfri pasta, t.ex fusilli eller penne passar bra. Skala och tärna två sötpotatisar och stek i rikligt med olja tills färg uppstår - ca 8minuter. Salta och peppra. Tillsätt sedan tofun och en hackad gul lök och stek ca 5 minuter. Under tiden kan du tärna en bit zucchini, en paprika och slänga tillsammans med en pressad vitlöksklyfta ca 5 minuter till. Avsluta med att pressa över en halv citron, blanda ned pastan, stänk över japansk soja och servera med sås eller bara som det är. 

*tofu a la minute är en ny produkt, färdigtärnad och färdigmarinerad och steks under några minuter. Skitsmidigt! Rekommenderar. Jag sket dock i krassen som jag tänkt servera med eftersom den smakade lite röv.

olivsalladTisdag: (VEGANSK) OLIVIG BULGURSALLAD. 

En annan ny produkt (olivtofun) samt grekiska oliver med obalansigt roligt namn servade jag med bulgur och diverse grönsaker på följande vis:

 

Koka bulgur. Skär ett paket olivtofu i tunna (ca 0,5cm) skivor och stek i rapsolja tills färg uppstår på bägge sidor. Vänd försiktigt. Servera bulgur och olivtofu med t.ex. majs, rädisor, halkidiki-oliver och nån form av sås. Klart?!

ps, jag tipsade i förra veckomatsedeln om min snabbaste såsfavvo är att bara blanda turkisk yoghurt (eller motsvarade alternativ) med något surt och något sött. Jag tog den här gången citronsaft och lite strösocker. Gör det! Otippat gott för att vara så simpelt.

IMG_9990 copy
Onsdag: GRILLAD PAPRIKASOPPA MED TOMAT, MAJS OCH PESTO.
 
Lagade från Tuvessonskans recept och det blev micket smaskigt. Bytte ut iMat mot iKaffe eftersom det var det jag hade hemma plus serverade med majs och vanlig basilikapesto. Mmmm.
 
IMG_0028 copy
Torsdag: (VEGANSKA) FISKFUSKBIFFAR MED POTATIS, ÄRTER OCH DILLSÅS. 
Denna kväll tog jag ett paket fast tofu och försökte göra det så fiskbiffslikt som möjligt. Om det lyckades? JAPP. Receptet kommer på ca onsdag!
 
IMG_0054 copy
Fredag: FALAFELTALLRIK FRÅN BABYLON GRILL
I fredags firade vi Fuego med ett pubrundefödelsedagskalas men eftersom jag hoppade in och stängde fritidset på jobbet så blev det snabbkäk  innan jag hakade på festligheterna. Testade falafeltallriken på ett nytt ställe (det enda av de fem i närheten [dvs mindre än 200m till] som jag ännu inte testat). Betyget blir väl godkänt!
 
 
Japp! Det var veckan det. Ett ganska tydligt exempel på det här jag svarade på om jag är sugen på att publicera mer veganska recept. Jag äter ofta veganskt till stor del, men att de sista procenten av käket (typ sås) ofta är mejeribaserat. Så på så sätt är det ju lätt för veganer som läser att göra sin egen twist på det. Tänker jag iaf! Hoppas ni gillade det och hoppas ni har en fin dag. Tjao! <3
 
 
ps. Annie har släppt februaris Månadens Gröna-tema! In med er och kika vad det är!
Veckomatsedlar | |

#1 Loui

Min absoluta favorit-tofu, måste spana efter de färdigmarinerade nästa gång jag handlar!

Svar: min med, köper typ alltid denna!
polichinelle

#2 Beatrice

Alltså, jag älskar dina såna här inlägg! Så himla bra grejer jämt. Men det där med tofu alltså... vi testade för ett par veckor sen och det blev... riktigt äckligt :( vet inte vad vi kan ha gjort för fel (stora bitar? för liten tillagningstid? något annat?), men gott blev det i alla fall inte :( Får testa något av detta i stället och se om det går bättre!

Svar: yeah, kul, tack! hmm... vilken typ av tofu testade du? finns ju väldigt många tillagningsrecept. rekommenderar att pressa ut allt vatten, skära i kuber, lägga i bunken, hälla över nån halv dl-en dl majsstärkelse och sen steka i valfria kryddor. kripspig utsida - mjuk insida!
polichinelle

#3 Oscar

Den där paprikasoppan borde jag testa, för att få lite variation till min standardvariant som jag förätit mig på de senaste veckorna.

Svar: ja gör det! rekommenderas verkligen, superenkel om man använder sig av färdiggrillad paprika.
polichinelle

#4 madeleine dufva

åh peppar fiskfuskbiffreceptet!! yuhuum

Svar: kommer på tisdag! :-D
polichinelle

#5 Jenny

Åh, blir riktigt sugen på tofu! Vad toklängesedan jag åt det inser jag nu. Får nog testa den där snabb-tofun, låter riktigt spännande ju!
Också tack för tipset med såsen, brukar ofta blanda ihop kalla såser men blir ständigt lite besviken - ska testa att addera något sött nästa gång, har inte tänkt på det innan men det är nog vad som saknas!

Svar: ja gör det, enkel och god! jag googlade runt lite och det finns ett gäng olika marinader. själv är jag sugen på den asiatiska såklart, hehe. något sött är superbra i yoghurtsåser; de är ju så syrliga från början liksom. obs behövs inte mycket, nån nypa strösocker eller nån tesked honung!
polichinelle

#6 Emelie

Så mycket god mat!! Måste också börja strukturera veckomatsedlar här hemma så slipper man det där onödiga småhandlandet också :)

Svar: ja men exakt! så himla bra! har skrivit ett inlägg med tips och trix för att börja veckomatsedla sin vardag här: http://polichinelle.se/2016/january/att-borja-med-veckomatsedel-mina-tips-och-ideer-2.html kram!
polichinelle

#7 Emelie

ååååååh asså falafelsuget is REAL, grinar typ...! och fasen va lyrrigt med bud, grattis! haha


Svar: ååh fattar!! jag i framtiden kommer bli avis på mig själv nu om jag flyttar från malmö!
polichinelle

#8 Angelica

Men åååh, allt såg ju såå gott ut!

Svar: tack! vad kul!
polichinelle

Kommentera här
Upp