månadens gröna februari: kanel- & kokosrostade kikärter med hyvlad honungsmelon.

Här kommer mitt LJUVLIGT doftande bidrag till Månadens Gröna som under februari hålls av Annie på Vegokäk. Temaråvaran är baljväxter. I love it. Det är väldigt brett både med avseende på råvara och på tillagningsmetod, vilket är väldigt kul då det bådar för många varierande bidrag. 
 
*Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning.  Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank! 
 
IMG_0659 copy
Eftersom möjligheterna var så himla oändliga behövde jag fundera länge och väl på vilken baljväxt jag ville använda mig av och vad jag var sugen på att göra. En huvudrätt? En efterätt? Ett snacks? En spread? Kikärter? Kidneybönor? Jordnötter? Linser? Faktum är att jag faktiskt skrotade min första idé trots att jag hade förpublicerat här den på bloggen, för den kändes för oinspirerande och mer som en backup-plan.
 
Månadens Gröna är för mig en chans att vara försöka vara lite extra kreativ och att använda mig av en råvara på ett helt annat sätt än vad jag brukar (det är därför jag lagt jordgubbar på pizzan, mixat tomater till glass och picklat rabarber tidigare bidrag) så en natt när jag fick lite insomniabesök i hjärnan så tänkte jag att jag lika gärna kunde klura lite på vad jag skulle kunna laga dagen efter.
 
Att rosta kikärter är sedan gammalt, men i versionen jag kom fram till är det mer ett fikasnacks än ett matigt tillbehör. Hoppas ni gillar't!
 
KANELROSTADE KIKÄRTER MED KOKOS OCH HONUNGSMELON
 
IMG_0624 copy
 
Du behöver
  • En tetra kikärter (ca 400 gram)
  • 100 gram valfri choklad (kan rekommendera mörk med havssalt, väljer du en vegansk så är receptet veganiserat)
  • 1,5 msk kanel
  • 1 msk kokosolja
  • Ett par nypor havssalt
  • Till servering: kokosflingor, honungsmelon, gojibär eller annat gott (kan tänka mig att de passar som strössel på vaniljglass t.ex)

Gör såhär
 
IMG_0632 copy
Häll av spadet från kikärterna (spara och gör aioli eller maränger eller något med!) och skölj dem noga så allt skum försvinner. Plocka bort tomma skal (du behöver inte rensa, men plocka bort lösa liksom) och låt sedan torka på en ren kökshandduk medan du hettar upp kokosoljan i en panna. Du kan såklart använda vanlig rapsolja också, men har du kokosolja hemma så ta det så blir det lite extra kokossmak.
 
Medan oljan hettas upp så slå in kikärterna i handduken och torka dem lite exta (men mosa inte). Häll dem sedan i en bunke och blanda ned kanelen så att alla kikärter täcks. Vill du ha lite extra sötma kan du tillsätta honung eller lite socker, men det behövs inte tycker jag.
 
IMG_0635 copy
Fräs sedan på kikärterna i oljan i ca 7 minuter på ganska hög värme (jag hade fjärde värmereglaget av sex möjliga). Skaka runt dem ganska ofta, och fortsätt gärna plocka bort de tomma skalen som uppenbarar sig under wokningen. När kikärterna börjar hoppa och poppa så börjar de bli klara.
 
Då kan du hälla ned dem på ett bakplåtspapper och samtidigt smälta chokladen i ett vattenbad (eller i en micro om du äger en sådan).
  
IMG_0643 copyRingla chokladen över kikärterna och toppa med kokosflingor och havssalt.
 
IMG_0637 copySätt in i frysen i tio minuter så chokladen stelnar.
 
IMG_0652 copyFixa under tiden en kopp kaffe och lite hyvlad honungsmelon. Hyvlad? Ja, jag fick för mig att det kunde vara kul. Och det var det väl. Sjukt blött bara. Mitt tips här: krama ur strimlorna över ett glas och drick upp. Extra koncentrerad melonsaft! <3
  
IMG_0657 copyNär kaffet droppat klart och chokladen stelnat är det fikadags!
 
IMG_0659 copyJag toppade min portion med melonstrimlor och gojibär, men man kan ju också ställa fram hela formen om man är ett större gäng och så får alla bryta sina egna kikärtschokladbitar.
 
IMG_0667 copyHur som helst var det väldigt gott, väldigt enkelt och dessutom lite mättande tack vare proteinet i kikärterna så allt som allt ett lyckat expriment. 
 
IMG_0672 copy
Vill du vara delta i månadens tema-matlagning? Lämna ditt bidrag via länk till blogg eller instagram i Annies inlägg. Du kan även hashtagga #månadensgröna på insta och gilla vår nya fb-sida här. Tack för visat intresse! <3 
Månadens gröna, Äta | |

#1 Sara

Känns som en helt galen blandning, satt !?!?!? när jag läste hela inlägget, men älskar ju matigt fika så tycker det verkar som en toppen uppfinning! Så coolt att du uppfinner helt ny mat varje månad! :)

Svar: haha, åh <3 "rätt" reaktion ändå, eller åtminstone en sådan jag hoppades frambringa. tack för supersnälla ord!! och för att du läser!
polichinelle

#2 Nastasja

Du är så påhittig, blir redigt imponerad! Ska försöka joina nästa månad, det är ju som du säger, ett bra sätt att vara kreativ.

Svar: åh tack nastasja! <3 ja vad kul! nästa månad är jag dessutom värd så vore kul om du hakade på. puss!
polichinelle

#3 Daniella Chanelle

Alltså så uppfinnig?? Älskar dina galna recept och vill prova allt.

Svar: åh <3 tack! testa detta vetja, hur lätt som helst!
polichinelle

#4 Sanna

Amen! Gud så gott! Lite ledsen att jag ser detta 23:06 och inte kan kubba till coop och göra detta direkt! Ska helt klart provas i veckan! MUMS! <3

Svar: åh men vad kul. älskar när mina recept testat. hoppas du gillar, återkom gärna med recension <3
polichinelle

#5 Linnéa Elisabeth

Alltså yum?! Ska lätt testa detta- Känns som att det blir en bra mix av salt av de rostade kikärtorna och sött av choklad och kanel!

Svar: det blir det, lovar! hoppas du kommer gilla <3
polichinelle

#6 Linnéa - The Hungry Gosling

Så himla bra idé! Det ser riktigt gott ut! :)

Svar: tack! testa vetja!
polichinelle

Kommentera här
Upp