vegetarisk veckomatsedel #72: rostad morotssoppa, irakisk spenatgryta, barnvänlig ajvarpastagratäng och champinjonsoppa med spenat.

mat v.34Jag vet inte om det berodde på en inkommande höstkänsla eller det allmänna måendet i familjen Hellfalk, men av någon anledning blev den här veckans middagar väldigt sleva i sig-vänliga. Mycket sked och djupa skålar alltså. Såhär såg det ut:
 
mat v.34Måndag: CHAMPINJON- & SPENATSOPPA MED KÖRVEL OCH CITRON

Till sista G.O.T för säsongen (!!) lagade Björn en svampsoppa med toner av citron och vitvinsvinäger. Gott! Jag toppade med bjäst och lite gräddfil. Soppan var mindre förutsägbar än GOT-avsnittet, det säger väl ganska mycket. Om något iaf?

mat v.34Tisdag: VEGANSK PASTAGRATÄNG MED GRÖNSAKER, LINSER OCH AJVAR RELISH

Mycket enkel, barn- & vardagsvänlig rätt som jag lagade med inspiration från tidningen Vego. I receptet hade de sojakorv, jag bytte mot röda linser, paprika, morot, lök och ärter såhär:

mat v.34Koka pasta (tex penne eller likände) och röda linser al dente i rejält saltat vatten. Tillsätt ärterna i slutet av koktiden. Hacka lök, morot och paprika i trevliga bitar.

mat v.34Blanda ihop ajvar relish, sojagrädde och oregano. Smaka av med salt och peppar, kanske lite socker/ketchup. Häll ned allt i en stor ugnsfast form, toppa med bjäst och grädda i typ 15 minuter på 175°. Strössla över lite solrosfrön, hampa, persilja eller annat du gillar. Servera gärna med sallad eller så för lite konstistensförändring i käfta :-)

mat v.34Onsdag: HALLOUMITALLRIK

Jag var sjuk och Björn hade APT. Därav: alla grönsaker, blandad sås. Görs bäst på Friends tycker jag.

mat v.34Torsdag: VEGANSK SPENATGRYTA PÅ IRAKISKT VIS

Ännu en skedrätt! Lagade från Zeinas recept som ni hittar här.

mat v.34Tillsatte lite agavesirap och vitlök samt serverade med gräddfil (dock ej vegansk dårå) extra lime samt doppat tortillabröd istället för ris. Himla smakligt! Och kul att få användning av sjukrydda igen!
 
mat v.34Fredag: VEGANSK ROSTAD MOROT- & PAPRIKASOPPA MED LIME, CHILI & VITLÖK
 
Avslutade veckan med ännu en rätt i djup skål: en fantastisk soppa som Björn slängde ihop sent på fredagskvällen! Frågade om tillvägagångssättet och han sa följade:

Rosta morot, vitlök, chili och paprika på 225° i typ 45 minuter, stekt gul lök och koka sedan ihop det med grönsaksbuljong. Tillsätt saften från en halv lime, mixade och smakade av med lite sojagrädde. Salta och peppra. Så in i gott. Och bra med extra tryck på chili, vitlök och lime pga sjukstuga här hemma hela helgen. 
 
Vegetariska veckomatsedlar | |

#1 Helena

Men så mycket gott! Sista receptet bör en ju testa - älskar att det både är saker en bara slänger ihop men också att det verkar, ja gott!

Men appropå gott, var det verkligen sista avsnittet av GoT? Kommer inte sista imon?!

Svar: ja! slänga ihop-recept är bäst! och jo, skrev fel. har du sett sista???
polichinelle

#2 Sara

Sista GoT kommer imorgon! Det är ett 80 minuters avsnitt dessutom 😃😃

Svar: <3 <3
polichinelle

#3 Oscar

Sjukt att jag gjorde en på pricken likadan soppa igår. Stingig och god.

För att återuppta min KBT gällande pasta får det nog bli pastagratängen som matlådemat till veckan. Bra med gojsiga grejer i lådan. Tumme upp för ajvar istället för tomat!

Svar: great minds think alike! :-D
polichinelle

#4 Daniella

hallå sista kommer i morgon ju <3

Svar: insåg det! nu: två... ÅRS... väntan...
polichinelle

#5 Ulrika

ja men du vet. you had me at barnvänligt. den där pastagratängen, som en liten gåva mitt i min vardag. <3

Svar: barnvänligt är min bästa synonym för mild som är min bästa synonym för smaklös. haha, nä, men bara att ösa på med ajvar, oregano och chili efter servering till vuxna. hoppas familjen gillar det! :-)
polichinelle

Kommentera här
Upp