kikärts- & ananaswok med hemmagjord sötsur sås.

Vet du inte vad du vill äta idag? Det vet jag! Nämligen en...
 
Untitled
SÖTSUR ANANAS- & KIKÄRTSWOK MED GRÖNSAKER & KORIANDER
ca 4 portioner
 
Du behöver:

Sötsur sås med lime och koriander
1 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1-1,5 dl strösocker
2-3 vitlöksklyftor - beroende på storlek
1/2-1 röd chili - efter smak 
1 tsk limejuice
3 tsk fryst koriander
1 msk majsstärkelse (utblandat i 2 msk vatten)
Koriander - efter smak, kan uteslutas

Wok
1 paket kilärter
1 liten burk ananas
1 morot
1/2 zucchini
1 gul lök
1 röd paprika
1 dl vatten
1 dl äppelcider (eller äpplejuice)
1/2 dl sweet chili-sås
1 msk majsstärkelse 
Limesaft 
Japansk soja
Koriander
Salt, peppar

Gör såhär: 

Untitled
Börja med den sötsura såsen så den hinner svalna. Såklart kan du använda färdig sås på flaska, men har du några extra minuter över går den snabbt att slänga ihopa.
 
Untitled
Finhacka chilin och vitlöken. Blanda ned i en kastrull tillsammans med alla resterande ingredienser förutom majsstärkelse och koriander. Koka upp och sänk sedan plattan lite. Låt koka tills ca hälften av vätskan återstår. Tillsätt då majsstärkelsen utblandat i vatten. Vispa runt medan såsen kokar ned och tjocknar. 
 
UntitledLåt svalna och tillsätt sedan koriander efter smak. Häll sedan upp i flaska eller kiknande.
 
Untitled
När såsen står på avsvalning kan du börja med woken. Häll spadet från ananasen i en skål. Blanda med vatten, äppelcider, limesaft, japansk soja, sweetchilisås (egen eller köpt dårå) och majsstärkelse. Woka grönsakerna och kikärter tills de får färg och knaprar till sig. Sänk värmen lite och häll över vätskan. Låt bubbla en stund. Tillsätt ananasbitarna och smaka av med salt, peppar, soja, lime och koriander.
 
Untitled
Servera med ris. Jag tog basmati, tycker det är godast till såsiga rätter. Det blir onekligen en sötsur rätt, men man kan lätt smaksätta utefter hur man själv gillar genom att tillsätta mer eller mindre lime och soja. Hoppas ni gillar'e iaf!
 
ps. Hemgjord eller hemmagjord? Vad säger ni? Tror att båda funkar rent språkligt, men hemmagjord känns ju helt klart mer... hemmagjord ;----)
Äta | |

#1 Daniella

annanas och koriander är två saker jag verkligen inte klarar av :( jag viiiiiiill lära mej att tycka om det men vid färsk annanans så svullnar hela halsen upp och jag tror jag fick ful-genen där koriander smakar tvål :(((

Svar: ajdå, då är det ju det här receptet ca skitsämst för dig </3 sorry :-(
polichinelle

#2 Oscar

Den sötsura såsen ska jag definitivt lägga till i arkivet och använda mig av en vacker dag. Ananas däremot, där går min gräns. Sorry.

Svar: haha <3
polichinelle

#3 Isabelle

Men!!! Detta ska jag prova till kvällens middag! Byter nog ut kikärtorna mot tzay då jag inte är så glad i just kikärtor. Älskar ananas i mat <3 Mer ananas åt folket!

Svar: ja! ananas är typ enda frukten jag gillar i mat, men vi verkar vara i underläge här :-P
polichinelle

Kommentera här
Upp