fänkålspizza med svamp, rödlök och asiatisk yoghurt.

fänkålspizzaAutentisk dialog inför gårdagens söndagsmåltid:
- Vad ska vi äta ikväll?
- Jag vet inte redigt, blir ju helt fel i hjärnan när man äter pasta å tomatsås en lördag.
- Mmmm... ska vi köpa ett pizzakit?
- Fänkålspizza?!
 
Japp, så fick det bli. Och det blev asagott. 
 
FÄNKÅL- & SVAMPPIZZA MED LÖK, CHILI OCH YOGHURTSTÄNK
 
fänkålspizza
Du behöver:
för en pizza
  • En sats pizzadeg + tomatsås, gör egen eller köp färdig. 
  • Valfri ost
  • Ett fänkålsstånd
  • En rödlök
  • 5-6 champijonerna
  • 1/2-1 röd chili
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • Till såsen: majonnäs/yoghurt, sesamolja, japansk soja, limejuice, sriracha
fänkålspizza
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 200°. Skiva rödlöken, svampen och fänkålen tunt (gärna med mandolin om du har) och stek mjuka i en skvätt olja. Tillsätt rödvinsvinägern efter några minuter och låt fräsa in. Under tiden gör du den asiatiska majonnäsen. Dessvärre hade något geni* ställt in majonnäsburken med ca en matsked kvar, så jag ersatte med turkisk yoghurt och det funkade bra det med så välj vad du gillar mest att basera såsen på) genom att blanda såsbas med limesaft, sriracha, sesamolja och japansk soja efter smak och tycke. Jag mätte inte ingredienserna, men ett tips är att börja med ganska sparsamt av det mesta för att sedan öka trycket medan du smakar av - särskilt med sesamolja; här kan du tänka droppvis eftersom för mycket av denna olja aldrig är gott.
 
*jag
 
fänkålspizza
Bre ut degen, häll på tomatsåsen och lägg på ost. Alltid ost före ingredienser - viktigaste pizzaregeln EVER. Jag körde på att bara hyvla vår lagrade prästost vi har som smörgåspålägg pga orkade inte riva men du gör som du vill såklart. Sedan är det bara att skjutsa över den stekta fänkålsröra, salta lite lätt plus strössla över röd chili lite lagom jämnt fördelat sådär.
 
fänkålspizzaEn kvarra senare är maten servad! Toppa med din yoghurtmajo plus annat du gillar, kanske lite persilja, solrosfrön och sesam t.ex. Klipp i bitar, ät och njut!
 
Äta | |

#1 Annie - lättlagat vegokäk

Pizzan i sig låter så himla god, men den där majon i synnerhet!! Alltså jag är ju galen i majo och vill ha det till allt. Kommer att testa inom kort. Kram <3

Svar: ja, testa! svingott! inspo från siri barje så då kan det ju inte bli annat än (Y)
polichinelle

#2 Oscar

Den där var ju inte lite snygg!

Borde försöka orka göra egen pizza nån gång. Har nog aldrig skett när jag tänker efter. Tror du man kan ersätta tomatsåsen med Ajvar? Kanske blir för hett? Är sorgligt nog känslig mot för stora doser tomat.

Svar: tack! <3 ajvar blir säkert svinbra! gött med lite sting.
polichinelle

Kommentera här
Upp