vegetarisk veckomatsedel #60: ramensoppa med quorn, japansk rotfruktsmiso och pasta med quorn- & kantarellsås.

Innan vi börjar veckans matredovisning vill jag bara tacka för grymt bra mathistorier i streetfoodbox-tävlingen förra veckan. Så himla mycket roliga matrelterade historier ni delade med er av och jag skulle verkligen vilja att alla skulle vinna såklart men eftersom jag var tvungen att välja en så blev det Madeleine, med hennes fantastiska sushi-historia - kan helt klart relatera till känslan av att bara vilja beställa in mer och mer. Grattis! Boxen kommer snart!
 

 
vegetarisk veckomatsedel
Här har vi den iaf: den SEXTIONDE veckomatsedeln. Yolo på det! Den här veckan bjussar jag på tre recept och en ute-ätning så spar vi det fjärde till kommande vecka. 
 
IMG_1810 copy
Måndag: MOZZARELLA- & GRÖNKÅLSPIZZA
 
Om ett superenkelt ihopfix får ens matsällskap att utbrista "helvete va gott!" så förtjänar det väl ett eget inlägg, oavsett hur lite tillagning det egentligen är? Ja va?
 
IMG_1824 copyTisdag: KRÄMIG QUORNPASTA MED KANTARELL- & SPARRISSÅS
 
Krämigt var ordet sa Bill till Bull! Funkar lika bra till vardags som att bjussa folk på. Vid det senare alternativet kan man ju lyxa till det med lite parmesan eller en lite mer arbetad sallad kanske. Här kommer receptet:
 
IMG_1832 copy
Hacka en gul lök och fräs i olja. Tillsätt en halv påse quornbitar och bryn tills bitarna tagit lite färg. Tillsätt 100gram kantareller (jag hade på burk, men de var faktiskt otippat goda - inte alls samma gigantiska skillnad som det är mellan burkchampinoner och färska) och några sparrisar i bitar. Fräs några minuter. Salta och peppra.
 
Blanda ned 3 dl creme fraîche och 2 dl vatten i stekpannan tillsammans med 2 msk citronsaft, 1 msk japansk soja, 1 msk torkad timjan och en smulad svampbuljong. Låt såsen koka ihop sig (det tar en liten stund, så har du bråttom så kan du minska vattenmängden men har du tid så är det ju najs för smakerna att låta såsen koka ett tag) och smaka av med salt och peppar. En nypa chiliflakes och en nypa socker höjer också paletten en hel del, så tillsätt gärna det också. Det gjorde jag. Servera med pasta och sallad.  
 
IMG_1848 copy
Onsdag: JAPANSK ROTFRUKTSMISO

 

Jag lagade helt från det här receptet, men bytte ut ingredienser mot det jag hade hemma och var sugen på. Det blev potatis, palsternacka, haricot verts, edamamebönor, champinjoner och rödlök och så såklart ingefära, noriblad och sriracha. Kan absolut rekommendera receptet, kändes som en otippad blandning till en början men egentligen är det ju mer en väldigt matig misosoppa. 

 IMG_1858 copyTorsdag: RAMENSOPPA MED QUORN, BROCCOLI, MINIMAJS OCH ÄGG 

Det finns ju tusen varianter på en ramen, och det här är en snabb version med grönsaker, ägg och ramennudlar. Har du bara snabbnudlar hemma? No worries, kolla bah här! Såhär gjorde jag min fusk-ramen:

Koka ramennudlar efter anvisning på paketet, jag tog två ”block”. Koka upp 2liter vatten tillsammans med två grönsaksbuljongkuber samt 1-2 tsk hackad röd chili och 3-4 msk koriander. Tillsätt två smal-slantade morötter, 3-4 skivade vitlöksklyftor och en tesked sesamolja och låt koka ca 5 min.

Tillsätt sedan grönsaker du har hemma (jag tog som sagt minimajs, edamamebönor och broccoli) samt ett par nävar frysta quornbitar. Låt koka en lagom stund - så saker värms och tillagas. Det bör inte ta många minuter. Avsluta med att hälla tillbaka nudlarna i soppan tillsammans med massor av japansk soja och limesaft. När du tror du tagit tillräckligt: ta lite till. Okej okej okej du kan ju smaka av och utgå från det men det behövs en hel del för att sätta smakerna. Om du vill kan du salta och peppra lite, eller såklart tillsätta mer av något annat du gillar. Klart för slurpning!

 

VSCO Cam-6Fredag: KÄK PÅ SÖDER OM SMÅLAND
 
Fredagens yolo bestod av att vi inte bestämt nånting alls kring käk, mer än att sällskapet skulle bestå ut av mig själv, Björn och Fuego. Vi gick runt i kvällssolen och funderade på var vi skulle sätta oss, men eftersom det var 17° varmt klockan 18:30 vimlade det inte direkt av uteserveringar att välja mellan. Vi styrde istället stegen mot Söder om Småland för att testa deras nya meny nu när de gått och blivit burgarställe.
 
VSCO Cam-7Jag hade dock klämt både falafelrulle och fika kort innan så min middag blev i minsta laget: pommes och ostdippa*. Var väl ingen smaksuccé för min del, men gick ju helt klart ned. Pommes går alltid ned. Burgarkäkarna var nöjda iaf!
 
*vad är det med skåningar och deras böjning på dip? En dip - flera dippar heter det, inte en dippa - flera dippor?!
 
Vegetariska veckomatsedlar | |

#1 Ljuva Julia

Ljuvligt! Vi har beställt sushi en dag, fått onlinepizza hemkörd en dag och ätit på restaurang en dag. Märkligt, haha, vi som annars aldrig äter ute. All din mat ser fantastisk ut!!

Svar: låter ju ändå jävligt najs!
polichinelle

#2 Marinda

Klart det heter dippor!!!!!

Svar: haha!! kunde väl ana att en born and raised-skåning skulle ha åsikter på det :D
polichinelle

#3 Elvira

Okej du som gillar lifehacks: istället för grönsaksbuljong när du gör egen ramen, testa umamibuljong! kung markatta har, den är veggo (och utan palmolja). två tärningar i en liter vatten, plus en matsked misopasta = så himla gott!!!

Svar: åh, har hört så mkt gott om den men aldrig hittat i butik?! handlar ju iofs nästan bara på willys, får spana de få gångerna jag är på coop eller ica. tack för tipzz!
polichinelle

#4 Oscar

Gillar den här raden: "Jag lagade HELT från det här receptet, men BYTTE UT ingredienser...". Well, hehe. ;)

I vilket fall som helst såg sopparna och pizzan (hur länge sen var det jag åt DET egentligen?! Typ 10 år) riktigt schysta ut. Blir aldrig klok på hur man ska äta den där typen av soppor, dock.

Och såklart säger man dippar!

#5 Linnéa - The Hungry Gosling

Ja, det heter absolut en dip och flera dippar! :) Min sambo säger dippa (säkert mest för att irritera mig numera) och det låter ju så fel.

#6 madeleine dufva

men ahhhh så gatt!! taggar recce med pizzan!
och tack igen för smakboxen, me so happy <3

Svar: åh men förlåt för skitsent svar, men tack själv!! hoppas du gillade grejerna i den?!
polichinelle

Kommentera här
Upp