månadens gröna april: misoglaserad purjolök (vegansk).

Ni har väl inte missat att Annelie haft temasläpp för Månadens Gröna* april? Om: spring genast dit utan att passera gå för att lämna ditt p-bidrag! Pause for reaction.
  
*Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning.  Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank! 
 
IMG_2116 copy
P-bidrag? Vad nu? JO, under april månad är det ju som bekant Påsk. Och både Potatis, Palsternacka och Purjolök är i säsong så varför inte slå ihop alla dessa p-ord och göra ett lite friare tema? En himla kul idé tycker jag! Öppnar upp för många olika idéer och fantasifulla bidrag. Själv valde jag att fokusera på det fjärde p:et: purjolöken. Denna milda och lite gnissliga lök fick bli mitt bidrag i form av...
 
MISOGLASERAD PURJOLÖK MED BJÄSTGRATINERING
 
Jag hade svårt att avgöra om jag skulle kalla rätten för glaserad eller gratinerad eftersom den innehåller lite utav varje, men ett som är säkert iallafall är att det är gott. Och enkelt. Och veganskt. Tre tummar upp! Servera som tillbehör till något du är sugen på, jag gjorde en ris- & quornpytt med mangosås för att ge ett exempel. Men nog snackat! Till receptet.
 
Du behöver
 
IMG_2075 copy
  • 2 purjolökar 
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk agavesirap
  • 1 tsk citronjuice
  • 1-2 tsk misopasta
  • 2-3 msk bjäst 
  • 2-3 msk ströbröd
 
Gör såhär:
 
IMG_2093 copy

Häll upp en liten hög med chips att äta under tillagningen. Sätt ugnen på 200° och klä en ugnsfast form med bakplåtspapper. Koka upp vatten i en ganska stor kastrull. Skär bort blasten på purjolökarna och ta bort det yttersta lagret. Skär sedan purjolökarna i 7-10 cm bitar, jag fick tre bitar av varje purjo. Öppna upp dem med ett litet hack (ej genom hela) och skölj noga. De kan vara ganska grusiga mellan lagrena. Låt sedan sjuda under lock drygt 5 minuter - beroende på hur grov purjon är.

IMG_2094 copyBlanda under tiden ihop glaceringen med japansk soja, olja, vatten, agavesirap, citronjuice och misopasta. Rör runt noga så misopastan löser upp sig. Jag gjorde också en mangomajo baserat på majonäs (nähä?) och den här mangosåsen plus en liten skvätt yoghurt och rejält med nymalen svartpeppar. 
 
IMG_2097 copyTa upp purjolökarna med en hålslev och lägg i formen. Häll över glacen i purjons hacköppning och runt omkring.
 
IMG_2100 copyStrössla över ströbröd och bjäst på varje purjolöksdel. Sätt in i ugnen ca 20 minuter totalt. Ta gärna ut efter 10 minuter och häll över glacen över purjon, ni vet sådär snitsigt kockar brukar hälla steksky över kött i stekpannan.
 
IMG_2130 copy
Efter 15-25 minuter: KLART! Ät som de är (mittendelen är godast) till något gott. Jag gjorde en stekt ris-pytt med quorn och ärter. 
 
 
Vill du vara delta i månadens tema-matlagning? Lämna ditt bidrag via länk till blogg eller instagram i Annelies inlägg senast den 25/4. Du kan även hashtagga #månadensgröna på insta och gilla vår nya fb-sida här.  
 
Månadens gröna | |

#1 Linnea | (Chick)peas & Understanding

Känner ju spontant att den omnämnda ris- & quornpytten med MANGOSÅS måste få lite mer strålkastarljus över sig - vad är det för magisk kreation?!

Svar: haha åh, tack! det var faktiskt väldigt enkelt. en färdig mangosås från santa marias streetfood-"kollektion" utblandad med lite lite yoghurt och majo bara. hehe!
polichinelle

#2 Malin

Hehe, är inget fan av purjo, men älskar att du inleder receptet med att vi behöver lite tillagningschips under tiden :) :) :)

#3 anneliesblomsterochbakverk

Så fint inlägg, Lovisa och det här låter riktigt spännande. Tack!

Kommentera här
Upp