månadens gröna september: pizzarullar med rotfrukter och ädelostkräm.

rotfruktspizza
Titta här vad jag trycker upp i ert ansikte en enkel torsdag som denna: mitt bidrag till Månadens Gröna*! Under september månad är Sylwia från Vibrant Food Stories värd och månadens tema är rotfrukter. Första gången vi inte har en enskild råvara i fokus utan ett lite bredare tema. Vill du delta i temat? Laga något baserat på rotfrukter och lämna ditt bidrag i det här kommentarsfältet senast den 25/9. Det går också bra att delta via instagram, då hashtaggar du dina bilder med #månadensgröna.
 
Till månadens bidrag var jag lite sugen på pizza, men eftersom jag redan lagat det som bidrag en gång (här, halloumi- & jordgubbspizza) så bestämde jag mig för att försöka göra pizzarullar istället. Hade inte den blekaste om hur jag skulle göra, så chansade lite hej vilt och det blev faktiskt bra! Fast såklart med utrymme för förbättringar, så vi gör såhär. Först receptet, och sedan i slutet hur jag skulle ändrat och vad jag kommer tänka på inför nästa gång. HÄNG PÅ!
 
*Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning.  Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank! 
 
Det som behövs är:
- ett pizzakit med deg och tomatsås (eller så lagar du ju såklart det själv från grunden)
- riven ost
- ca 100 gr. ädelost
- 2 dl creme fraiche
- 1 gul lök
- blandade rotfrukter, t.ex. rödbetor, kålrot, morot, palsternacka  
- vitlök
- oregano, timjan, salt och peppar
 
pizzarulleDet hela är faktiskt otroligt enkelt. Sätt ugnen på 220°. Rulla ut pizzadegen och bred ut tomatsåsen. Skiva rotfrukterna och löken så tunt du kan. Jag använde mandolin inställd på näst tunnaste läget. Skiva (eller finhacka) vitlök.
  
IMG_6113 copyHäll över osten i ett jämt lager (spara lite till topping) och lägg sedan på rotfruktsskivorna och löken. Se till så att allt blandas. Lägg på vitlöken. Salta över hela pizzan och strössla över rikligt med oregano och timjan.
  
IMG_6114 copySedan kommer då Testet med stort T. Det är dags att rulla ihop hela pizzan. Äh, gör så gott du kan *ingen kan göra allt men alla kan göra något* Ta hjälp utav bakplåtspappret och tryck ihop. I det här skedet hade jag tänkt att skära rullen i bitar, men det fanns inte den blekaste chans till möjlighet att det skulle fungera. Inte på långa vägar. Så istället hällde jag över ost på utsidan av den inbakade degen och satte in i ugnen som den var.
 
IMG_6116 copyOch ungefär efter en kvart så såg den ut såhär!
  
IMG_6117 copySkar i bitar i detta läge istället, lite enklare. Inte skitlätt, men det gick.
  
IMG_6119 copyOch så serverade jag rullarna med en ädelostkräm (creme fraiche, nedsmulad ädelost och svartpeppar - detta kan du sno ihopa under tiden pizzarullen är i ugnen) och så var det liksom klart! Gick väldigt snabbt och smidigt, och det var faktiskt väldigt goda smaker - även om jag hade kunnat gjort några saker annorlunda. Så blir det ju när man freestylar, ofta finns det rum för bättring. Så, om du är sugen på att testa rullarna kommer här några knep:
 
1. Chilla med fyllning. Jag hade för mycket för att kunna rulla ihop den snyggt och smidigt.
2. Stek fyllningen innan! Trots väldigt tunna skivor var vissa av rotfrukterna på gränsen till underkokta, eftersom de bara var i ugnen en kvart. Samtidigt hade jag inte kunnat ha inne rullen längre eftersom den då hade blivit bränd, så att försteka rotfrukterna innan är ett hett tips!
3. Jag skivade vitlöken (eller vitlökarna dessutom, använde två stora). Gör inte det. Jo, om du försteker innan går det bra - annars blir råa vitlöksskivor lite som en smäll på käften när man får hela i samma tugga...... Så förstek eller finhacka och strössla över.
4. Björn adderar ett tips om att champinjonskivor nog tagit rätten ytterligare en nivå upp och jag håller med. Även om det var många olika smaker på rotfrukterna hade de ju liknande konsistens allesammans, så nånting med en annan konsistens kan nog höja rätten ytterligare.
 
Pju, sådär! Det blev ett lite ovanligt receptinlägg idag. Kan tyckas konstigt att lägga upp ett ofärdigt mattips såhär, men jag tänker: ALLA ÄR VI BARN I BÖRJAN!!! Kan väl va kul att läsa om saker som inte är perfekta nån gång ju! Nåväl. Jag kommer lätt reprisera dessa rullar med mina knep, och kanske bju på som förrätt eller tapas eller ha med på knytis eller så. 
 
Hoppas ni hänger på månadstemat! 
 
 
Månadens gröna | |

#1 madeleine dufva

åh gu vad SMART å GOTT? hur kommer du på allt! tack för tipzzzzz :)

Svar: hehe :D tack för hjärnkomplimang! :D
polichinelle

#2 Daniella Chanelle

Om ni tänker fortsätta med detta så är jag med kommande månader! 😍

Svar: klart vi fortsätter! häng på! :D
polichinelle

#3 Annie - lättlagat vegokäk

Haha heja ofärdiga mattips! Livet som matbloggare blir inte lätt annars ;)

Och du, sjukt bra som vanligt!

#4 Janian

Låter och ser ju väldigt gott ut! Härligt att du bjuder på förslag till förbättringar också :)

#5 Sandra

Såg sjukt gott ut! Bra tips med att addera champinjonskivor! Jag tänker att svamp alltid är en bra idé!

Svar: ja exakt! älskar svamp!
polichinelle

#6 Jess

Okej: geni. Nu vet vad det blir för fredagsmiddag, men med tanke på hur kass jag är på rulltårta tror jag att jag skippar själva rullfasen och satsar på en hederlig platt pizza haha. Rotfrukter och ädelost låter verkligen som perfekt pizzatopping!

Svar: vad kul att du ska testa! återkom med recension vettja! :D
polichinelle

Kommentera här
Upp