vegetarisk veckomatsedel #44: skordalia, pulled vego-wraps, tomatsoppa med ingefära, morotsbiffar, linssoppa på tre ingredienser och massa srirachamajo.

 
Ganska ofta får jag frågan var jag hittar all inspo till mina matsedlar och hur jag kommer på så mycket olika maträtter hela tiden. Det hela är ganska enkelt. Jag baserar det på två grejer:
1. vad jag är sugen på
2. internet
 
Aka: känn efter vilken tarm det skriker i (pastatarmen, sopptarmen, woktarmen, den friterade tarmen, den japanska tarmen etc) och fundera på du ska kombinera tarmskriken med ingredienser, tillbehör och tillagningssätt. Räcker inte det här för inspiration så tacka fan för internet. Gå med i facebookgrupper (tips: Vad lagar du för veganmat idag? , Vegetariska recept från hela världen , Månadens Gröna, Vegetarisk fattigmat etc etc etc - allt efter dina preferenser) och läs matbloggar för glatta livet. Inspirationen FLÖDAR! Jag har en hel kategori för mina veckomatsedlar, kika gärna i arkivet där eller i Äta-kategorin för mer utförliga recept.
 
vegetarisk veckomatsedelOftast när jag sätter ihop min veckomatsedel baserar jag den på sånt som jag/vi är sugna på samt kollar veckobrevet från Willys vad de har för roliga tillbud i den butiken vi handlar i, men då och då brukar jag välja att ha ett mer övergripande tema på matsedeln. Detta t.ex. när jag har haft samarbeten med företag, när vi skulle äta ur frysen eller när jag nästan bara körde på recept från olika bloggare (<--- kanske dags för ett renodlat sådant tema btw)
 
Den här veckan valde jag att inspireras av veganska recept! Jag säger inspireras eftersom jag vill försäkra er om att jag fattar att allt i matsedeln inte är veganskt *undviker påhopp* utan att det hela handlade om att få in mer veganskt käk i livet på ett enkelt sätt. Såhär blidde det:
 
IMG_7538 copyMåndagens veganska recept: linssoppa på tre ingredienser. Allt du behöver egentligen är röda linser, vatten och vegeta-krydda. Idén kommer härifrån, men jag ändrade måtten lite och använde mig istället av 2 dl röda linser, 10 dl vatten och 1,5 tsk vegetakrydda. Allt detta kokar du tillsammans till linserna är mjuka (ta bort skummet som bildas med hålslev då och då). Mixa ihop soppan med en stavmixer.
 
IMG_7553 copy
Och då har du en billig, helt okej god, vegansk soppa på nolltid. Men ärligt talat: den blir ju ingen smaksuccé, utan det smakar linser och grönsakskrydda liksom. Funkar om man har det lite skralt i plånkan eller har bråttom iväg, men har man möjlighet så kräver ju detta tillbehör. Sedan är det ju såklart typiskt att när tillbehören sjunker till botten när man skriva om dem men men. Jag serverade iaf med allt ifrån jordnötter till rostad lök, majs, flingsalt, sriracha och vitlöksrostade coctailtomater.
 
IMG_7562 copyÄven tisdagens käk var tillbehörsbaserat. Då åt vi pulled vego-wraps med svamp och picklade grönsaker.
 
IMG_7565 copyHär hade jag förberett dagen innan med att pickla morot och rödlök på följande sätt: Koka upp 1,5 dl vatten med 0,5 dl ättikssprit (12%) och 0,5 dl strösocker. Låt svalna. Skala en stor morot och en rödlök tunt, gärna med en mandolin. Lägg morötterna och rödlöken i varsin skål och häll över lagen. Blanda runt och låt stå så länge du orkar, men minst 20 minuter.
 
IMG_7572 copyJag serverade med pulled vego som tillagas enkelt i ugnen, vitlöksfräst svamp samt koriader, sesamfrön, turkisk yoghurt (så därav ej veganskt, men lätt att utesluta eller byta ut) samt sriracha OCH srirachamayo. Det sistnämnda tänkte jag först var en sjukt onödig grej, pga hur lätt är det inte att blanda ut vanlig sriracha med majonnäs på egen hand? Men sedan jag köpte den är jag ca frälst och har använt den till typ allt. Så lätt att sprinkla över från tuben istället för att stå och blanda själv, så jag är omvänd.
 
 
Vill tacka Marinda som förstod att det skulle vara något för mig - två månader innan jag själv fattade det :-)))
 
IMG_7590 copyOh well, moving on till torsdag då jag inspirerades av fantastiska Ida och lagade veganska morotsbiffar med couscous- &edamebönsallad och sås. Det blev faktiskt himla bra. Såhär gör du biffarna:
 

Veganska morotsbiffar: skala två stora morötter och riv på grova sidan av ett rivjärn. Riv även en gul lök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs ett par msk curry en liten stund, häll sedan över morot- och lökfräset och fräs mjukt under omrörning. Tar bara 5 min typ. Salta och peppra. Häll fräset i en bunke och tillsätt 1/2 dl fiberhusk, 1/2 dl ströbröd och 1/2 dl panko (asiatiskt ströbröd). Låt svälla ca 5 minuter.

Smaka av smeten med rikligt med salt, peppar och citronsaft. Forma sedan biffar (smeten kan kännas smulig först, men tar du upp den i handen och kramar så är den väldigt lättformad, lovar!) och stek dessa i rikligt med olja på medelvärme tills stekyta uppstår på bägge sidor.

IMG_7607 copyJag serverade med couscoussallad och turkisk yoghurt (med ringlad srirachamayo som synes :D).
 
Very much OBS though att couscous tål (eller snarare behöver) verkligen mycket smaksättning och tillbehör för att komma till sin rätt. Vattnet du kokar upp för att låta couscousen svälla i kan du gärna smaksätta mer än bara med salt (en buljongtärning är ju klassikern, men även testa även Vegeta, citronsaft, olivolja eller andra kryddor.) och blanda i ca allt du har i kylen för att få till olika konsistenser på couscoussalladen. Jag hade broccoli, harrys kuvert, rödlök och coctailtomater.
 
Smaksätt rikligt; fröna (??? vad d nu e???) drar åt sig massvis så det är bara att squasha på! Jag körde på citronsaft, persilja, oljan som soltorkade tomaterna låg i samt massa salt och peppar såklart. 
  
IMG_7625 copySkordalia med marinerade quornfiléer och wokad broccoli var torsdagens ätbara! Skordalia är Greklands svar på den franska aiolin om den skulle möta tzatsiki i en brottningsmatch. Typ så. Ni hör ju. Till grunden ligger potatis, vitlök, olja och vinäger. Jag utgick från bodegans recept här och herregud. Jag trodde jag älskade vitlök, men jag tror jag nått min gräns alltså. För trots att jag använde mig av dubbelt så mycket potatis som hon, så var det en vitlökschock av sällan skådat slag.
 
IMG_7631 copyOch alltså, det var gott, men eftersom jag rutinköpt fast potatis så tror jag konsistensen blev lite annorlunda mot om man hade använt mjölig som receptet faktiskt innehöll. Så jag ska testa nån gång framöver igen, fast med rätt grejer den gången! Kan sålänge tipsa om att woka färsk broccoli i japansk soja, lite äpplecidervinäger och en nypa socker. MAGI på tungan, lovar. Om inte detta omvänder brollehataren Annie så vet jag inte vad. Att marinera quornfiléer i mörk soja, liquid smoke, vitlök och lite sambal olek är också gott, men inte veganskt. Gör vad ni vill med den informationen.
 
IMG_7619 copySlutligen är vi nu framme vid inlägget sista recept. Sicken rekordlång veckomatsedel detta blev! Nåväl. Detta recept kommer innehålla ingefära som synes.
 
IMG_7647 copyPlus kikärter, krosstomater och kokosmjölk. Jag bestämde mig nämligen för att veganisera ett av mina gamla recept!
 
IMG_7662 copyOch det blev himmelens gott i all sin enkelhet så är det ett recept du ska laga från den här veckomatsedeln så är det nog denna veganska tomatsoppa med pasta, ingefära och chilirostade kikärter. Gör såhär:
 
IMG_7672 copyBörja med att hälla av spadet från kikärterna (spara gärna för att göra aquafaba-aioli eller veganska maränger). Skölj så allt skum försvinner och låt sedan rinna av på ett hushållspapper. Under tiden:
 
Fräs en hackad gul lök och två finhackade vitlöksklyftor i rikligt med rapsolja. Riv 3-4 cm färsk ingefära rakt ned i grytan och låt fräsa med en stund. Häll på ett paket krossade tomater, ca 2 dl vatten och en burk kokosmjölk. Vispa ut kokosmjölken och låt detta sjuda en stund. Akta för att koka för kraftigt, kokosmjölken blir lite tråkig i konsistensen då *anser* Smula ned en grönsaksbuljongstärning, två nypor socker, lite limesaft samt 2-3 msk tomatpuré. Låt småbubbla/sjuda lite till. Tillsätt pasta, gärna i någon form passade för soppa. Jag hade fussilli. Glöm inte att röra runt ofta i soppan så pastan får virvla fritt :-)
 
Under tiden kan du hetta upp lite olja i en stekpanna. Tillsätt kikärterna tillsammans med chiliflakes, salt, peppar och persilja och låt fräsa på hög värme. Skaka runt ofta och låt spraka ända tills det tystnar. Då är kikärterna färdiga. När pastan är färdigkokad i soppan är det bara att smaka av. Jag adderade t.ex. mer salt och mer limejuice. Servera med kikärterna på topp! Klart!
 
....
 
PJUH! Cudos till dig om du orkat läsa ända hit! <3  
 
Veckomatsedlar | |

#1 Ingrid

Blir så inspirerad av dina veckomatsedelar!! Så kul att du gör dem.

Svar: vad glad jag blir för responsen ingrid! det är sånt här som gör att man fortsätter vara pepp på att blogga! <3 tack!
polichinelle

#2 Jenny

DÖR så gott det låter med tomatsoppan. Och älskar att det är all in med både pasta och kikärtor istället för antingen eller. Ska lätt testas nästa gång sopptarmen skriker!

Svar: ja men precis. man måste ju bli MÄTT. så det här är ju typ pasta, kikärter och sås fast i rinnande form ;D kram!
polichinelle

#3 Ljuva Julia

Allt ser sannerligen ljuvligt ut :D Det är internationella vegandagen 1 november, så då ska jag försöka vara övervägande vegan en hel månad :D

#4 maria

allt ser vansinnigt gott ut ju! :) jag älskar nivån du har tagit ditt sriracha-användande till! är fett intrigued av skordalia. vitlök är lätt mitt kall i livet!

Svar: haha! jag vet. så lätt att klicka på ca det mesta. mmmmmmm *homerdregel* testa skordalia vettja, och återkom med recension av vitlöksmängden ;D kram!
polichinelle

#5 Annie - lättlagat vegokäk

Srirachamajon här även konverterat mig! Så skönt, slappt och gott :D

Svar: men blir du konverterad av brolletipset jag skrev till dig i inlägget då? va? VA?! :D <3
polichinelle

#6 Annie - lättlagat vegokäk

Sorry not sorry!! Tror brollen är dödsdömd </3

Svar: kan... inte... sätta... mig... in.... i... den.... känslan...
polichinelle

#7 Camilla

Vad kul att du inspirerades av den veganska linssoppan! Jag är inte vegan men älskar den soppan. Speciellt till middag med gott bröd till :D

Svar: kan tänka mig att den blir ännu bättre i tryckkokare? min variant separerades ju väldans medan din ser mer krämig ut på bilden. tack för ett supersmidigt recept! <3
polichinelle

#8 Ellen Lindberg

Sista alltså, ser SÅ gott ut. Måste testa detta!

Svar: gör't! superlätt! <3
polichinelle

#9 Mia

Hittade precis till den blogg, vilken härlig sida du har! Blir så pepp på att äta mer vegetariskt!
Har du något tips på hur man får sin köttälskande sambo att äta mer vego? Nåt bra recept kanske som han bara inte kan motstå? :D

Svar: tack mia, vad glad jag blir att du hittat hit och gillar det du ser och läser! <3 till en militant köttälskare skulle jag tänka att man kanske kan börja med en lite mildare övergång än att köra all in på böngrytor liksom. byt ut köttfärsen mot vegofärs i tacosen eller tacopajen t.ex.? samma sak i köttfärssås, byt ut mot sojafärs (och nästa steg: röda linser). gillar ni koreanskt kan jag rekommendera den här bulgogin: http://polichinelle.se/2016/october/vegetarisk-veckomatsedel-41-koreansk-bulgogi-veganska-svampbiffar-och-one-pot-pasta-med-gurk-ananassallad.html jätteenkelt! kolla efter märket "oumph!" och laga efter recept med det - det är så likt kött att jag hade svårt att äta upp det när jag beställde det på restaurang en gång, borde med andra ord vara något för din sambo ;D lycka till-kramar!
polichinelle

#10 Felicia

oooh, soppan och de där morotsbiffarna måste man ju faktiskt testa på! :)

Svar: gör det! superenkelt och gott!
polichinelle

Kommentera här
Upp