Q/A: om feminism i filmer, cykelhjälmen hövding, mitt projektarbete i gymnasiet samt lite frisyrfrågor.

 

Godmorgon! Idag bjussar på frågor & svar som måndagsläsning, hoppas det passar ögona era sådär i oktobers slutskede.

 

Q: Hej fellow Malmöbo. Ville fråga dig, vilken storlek har du på din Hövding? Funderar på att köpa en sådan men vet inte om jag ska köpa M eller L. Eller S..? Ingen aning ju. Ville kolla med dig. Mvh Jenny

A: Hej! Jag har storlek S. Det finns mått man kan gå efter på hemsidan :-) kramar och tack för du läser!
 

Q: Åh Whip it! Tyckte ändå att det var lite Girl Power i den har jag för mig? Roller Derby verkar i alla fall så coolt, tyvärr för rädd för att slå mig för att våga åka.
A: (angående detta) Tycker också att roller derby verkar asballt! Men om vi bortser från det och bara ser till filmen så tycker jag att det är lite "för lätt" för filmer att bli hyllade för girlpower. Liksom lite som New Girl; släng in lite repliker om jämställdhet och feminism så jublar folk och memes och citat delas hejvilt. Samma sak som med HBTQI-filmer: är det en film med en lesbisk huvudkaraktär så blir det automatiskt så att man ser den och bah YEEEEY bara för det är en film som vågar gå utanför normen men samtidigt, själva filmen behöver ju inte vara asbra för det. Eller ens bra. Förstår ni hur jag menar? Men men, det är ju ett steg i rätt riktning åtminstone.

Q: Åh växter!! Vart är piedestalen ifrån? Den ser amazing ut! Garderobsblomman var ju helt klart ett fynd man blir avundsjuk på.

A: Verkligen! 100 spänn för något som står där som den inte gjort annat nån gång i livet är verkligen ett kap. Angående piedestalen så är den från TGR. 
 
Q: Vad tycker du om fejkonet från hälsans? Gott, okej, funkar i nödfall? Blev sugen på att själv köpa hem men så bli jag ganska ofta besviken på diverse substitutgrejer. Skulle vara kul att höra vad du tycker det smakar. Sen är ju alltid smaken som baken :)
 
A: Förstår dig absolut, men fejkon gillar jag verkligen! Bra carbonaragrej! Bortsett från liquid smoke är det ju inte ofta man får den här lite rökiga känslan med veg-grejer, men detta tycker jag verkligen om!

 

Q: Ååh, allt ser fantastiskt gott ut! Vilken slags senap har du i onepotpastan? Dijon eller svensk? ↑
A: Svensk! Brukar köpa Garants eko.

Q: Gjorde du 7 kryddorblandningen själv eller köpte du den någonstsans? Kanske finns på Willys osv *hoppas att svaret är någon grym asien/mellanösternlivs pga nyinflyttad i malmö och så nyfiken på vilken av alla som är bäst*
 
A: Yes, den här köpt på helt himla vanliga Willys! Vill dock rekommenderar jag alla asienlivs runt möllan ändå Finns tre runt torget vad jag vet. Har dock bara varit inne på två (den som heter östasien livs eller något har jag inte testat än) och av dem gillar jag bägge men upplever Asien traiding något dyrare än Kina center livs. Här har du ett inlägg där jag lagar mat som blev väldigt gött med dessa sjukryddor. Här är ett inlägg där jag är inne på Kinacenter livs och här ett inlägg där jag är på Asien traiding :-D 
 

Q: På tal om mat, hade gärna sett dig ta dig an maträtten sushi bowl. Tog mig an det igår, men utan sensation. Har du några tips för den lates sushi?

A: Sushi bowl... tror det är detsamma som donburi va? Det hette iaf det vi serverade när jag jobbade på sushirestaurangen i Växjö, dvs sushiris med goda grejer på! Om jag ska tipsa så tänker jag följande:

Ris i botten, sen lite sallad och sen olika goda grejer med olika konsistenser. Något knaprigt, något krispigt, något mjuk. Sen: något fettigt och något starkt. Sen något snyggt och någon ört som prydnad. Detta skulle kunna bli t.ex: ris - ruccola/blandsallad - paprika - selleri - gurkstavar - avokado - vitlöksmajo - sriracha - koriander - svarta sesamfrön. Tada! :D
 

Q: Åh var har du köpt yoga-dansar-bildlärar-skjortan? :)) så fin!

A: Tack! På cubus online, den var på rea så vet inte om den finns kvar men kolla!
 

Q: åh vad gjorde du för projektarbete?? jag själv hade SÅ många idéer och planer redan flera år innan det var dags för mitt eget PA men lyckades sen inte skrapa ihop något eget ändå hehe. så lyssnar gärna på andras 😌
A: Jag och en kompis spelade in en sån här klassisk"nuärdetdagsattvändablad" saga ni vet? Nåväl, alla födda på 80-talet och 90-talet vet vad jag menar iaf :-D

Tog SÅ mycket tid, men var kul. Vi skrev sagan tillsammans, kirrade rollfigurer bland våra klasskamraterna, skrev låttexter och sånger, övade in repliker och spelade in allt. Bara där var vi nog uppe i timmarna som var ålagda projektarbetet. Men nej, jag mixade och mastrade hela ljudsagan med ljudeffekter etc - hon gjorde en bilderbok. Klara där? NEJ sen skulle vi dessutom KLÄ UT OSS TILL TROLL (sagan hette "ute i skogen" och handlade om tre troll) och åka ut och besöka TVÅ förskolor TVÅ GÅNGER vardera. En gång innan sagan var färdig för att introducera oss och leka med barnen, och en gång efteråt när sagan var färdig och vi läste upp den för den med enorm inlevelse. Herregud. Hade jag inte fått mvg så vetefan vad jag gjort...
 

Q: Jösses vilken behaglig röst han har din karl. Finns han att höra på fler ställen? Känns som ultimat pluggmusik!
A: (angående detta klipp där jag och Björn uppträdde på ett bröllis) Åh men vad fint skrivet! Han har en soundcloud här med lite blandade genres. Allt är lika sjukt bra, och då är jag inte ens partisk. Lyssna själva så får ni c. OBS på att lyssna på trummor och bas på låten Clusterfuck lite extra, gissa vem som lagt dem ;D

Q: Men du, har du gjort de där flätorna på dig själv? Isf är du grym!! Och huur gör du?

A: Jepp! Och här blev de inte ens särskilt bra, hade ingen bakifrånspegel :-/ Nä, men det är ju bara två utbakade flätor liksom. Youtuba tutorials, finns m- to the -ängder!
 

Q: (angående att locka håret med strumpor) Låter supersmart men undrar om det fungerar på mig som har så långt? (Ner till rumpan, tjockt är det med). Tänker att jag kan testa med fler än fyra delar men är lite nervös över hur håret ska lägga sig, att det liksom inte ska ta på håret mot hårbotten eftersom det blir så tjockt packat? Värt ett försök!
A: Alltså jag tänker såhär: vad är det värsta som kan hända? Testa! I sämsta fall har du sovit lite obekvämt en natt och så blir det inte särskilt lockigt ändå, men i bästa fall blir det ju asbra. Det här med att det inte ska ta mot hårbotten tycker jag bara låter bra; jag tycker det är snyggast att lockarna börjar lite längre ned - det behöver ju inte krulla sig ända från benan liksom. Det gör det ju inte på mig heller.

Q: Många fina frisyrer :) Hur gör man snurror? Ser ut som man tar två slingor och tvinnar och sen låter man dom tvinna sig runt varandra?

A: Tack! Och ja, precis. Dela upp håret i två sektioner och sedan varje sektion i två delar. Tvinna bägge delarna åt samma håll och sen snurra dem runt varandra åt motsatt håll. Så länge man har koll på hållen man tvinnar åt är det jättelätt (tvinnar man åt samma håll i slutskedet som när man tvinnat delarna går de bara upp) Kram!

 

Q: Vill ha tutorial på första! Snyggt! Och du gör ju dina donut buns så himla fina. Tycker inte riktigt jag fått till det.. får öva på det alltså :))

Q: Jag villlll göra den inbakade hårrullen, men så svåååååårt när man har lugg??? vet inte var jag skall sätta bandet.

A: Tutorial på hårrullen kommer lastat! Snart :-D Jag har två varianter jag gör den på, kan visa bägge, tror en av dem blir mycket lättare att kirra när man har lugg.
 
Angående dount buns så är det enligt mig snyggast att sätta den ytterst på tofsen och sen rulla/vika in den, istället för att ha bun:en ända längst in vid själva snodden och lägga håret över. Sen kan man dra lite i den, ruffsa till lite, så blir det nääääjs. Tips!

Slut för idag.
Tack för idag.
Haj!

Q/A:s och listor
6 kommentarer
border

vegetarisk veckomatsedel #44: skordalia, pulled vego-wraps, tomatsoppa med ingefära, morotsbiffar, linssoppa på tre ingredienser och massa srirachamajo.

 
Ganska ofta får jag frågan var jag hittar all inspo till mina matsedlar och hur jag kommer på så mycket olika maträtter hela tiden. Det hela är ganska enkelt. Jag baserar det på två grejer:
1. vad jag är sugen på
2. internet
 
Aka: känn efter vilken tarm det skriker i (pastatarmen, sopptarmen, woktarmen, den friterade tarmen, den japanska tarmen etc) och fundera på du ska kombinera tarmskriken med ingredienser, tillbehör och tillagningssätt. Räcker inte det här för inspiration så tacka fan för internet. Gå med i facebookgrupper (tips: Vad lagar du för veganmat idag? , Vegetariska recept från hela världen , Månadens Gröna, Vegetarisk fattigmat etc etc etc - allt efter dina preferenser) och läs matbloggar för glatta livet. Inspirationen FLÖDAR! Jag har en hel kategori för mina veckomatsedlar, kika gärna i arkivet där eller i Äta-kategorin för mer utförliga recept.
 
vegetarisk veckomatsedelOftast när jag sätter ihop min veckomatsedel baserar jag den på sånt som jag/vi är sugna på samt kollar veckobrevet från Willys vad de har för roliga tillbud i den butiken vi handlar i, men då och då brukar jag välja att ha ett mer övergripande tema på matsedeln. Detta t.ex. när jag har haft samarbeten med företag, när vi skulle äta ur frysen eller när jag nästan bara körde på recept från olika bloggare (<--- kanske dags för ett renodlat sådant tema btw)
 
Den här veckan valde jag att inspireras av veganska recept! Jag säger inspireras eftersom jag vill försäkra er om att jag fattar att allt i matsedeln inte är veganskt *undviker påhopp* utan att det hela handlade om att få in mer veganskt käk i livet på ett enkelt sätt. Såhär blidde det:
 
IMG_7538 copyMåndagens veganska recept: linssoppa på tre ingredienser. Allt du behöver egentligen är röda linser, vatten och vegeta-krydda. Idén kommer härifrån, men jag ändrade måtten lite och använde mig istället av 2 dl röda linser, 10 dl vatten och 1,5 tsk vegetakrydda. Allt detta kokar du tillsammans till linserna är mjuka (ta bort skummet som bildas med hålslev då och då). Mixa ihop soppan med en stavmixer.
 
IMG_7553 copy
Och då har du en billig, helt okej god, vegansk soppa på nolltid. Men ärligt talat: den blir ju ingen smaksuccé, utan det smakar linser och grönsakskrydda liksom. Funkar om man har det lite skralt i plånkan eller har bråttom iväg, men har man möjlighet så kräver ju detta tillbehör. Sedan är det ju såklart typiskt att när tillbehören sjunker till botten när man skriva om dem men men. Jag serverade iaf med allt ifrån jordnötter till rostad lök, majs, flingsalt, sriracha och vitlöksrostade coctailtomater.
 
IMG_7562 copyÄven tisdagens käk var tillbehörsbaserat. Då åt vi pulled vego-wraps med svamp och picklade grönsaker.
 
IMG_7565 copyHär hade jag förberett dagen innan med att pickla morot och rödlök på följande sätt: Koka upp 1,5 dl vatten med 0,5 dl ättikssprit (12%) och 0,5 dl strösocker. Låt svalna. Skala en stor morot och en rödlök tunt, gärna med en mandolin. Lägg morötterna och rödlöken i varsin skål och häll över lagen. Blanda runt och låt stå så länge du orkar, men minst 20 minuter.
 
IMG_7572 copyJag serverade med pulled vego som tillagas enkelt i ugnen, vitlöksfräst svamp samt koriader, sesamfrön, turkisk yoghurt (så därav ej veganskt, men lätt att utesluta eller byta ut) samt sriracha OCH srirachamayo. Det sistnämnda tänkte jag först var en sjukt onödig grej, pga hur lätt är det inte att blanda ut vanlig sriracha med majonnäs på egen hand? Men sedan jag köpte den är jag ca frälst och har använt den till typ allt. Så lätt att sprinkla över från tuben istället för att stå och blanda själv, så jag är omvänd.
 
 
Vill tacka Marinda som förstod att det skulle vara något för mig - två månader innan jag själv fattade det :-)))
 
IMG_7590 copyOh well, moving on till torsdag då jag inspirerades av fantastiska Ida och lagade veganska morotsbiffar med couscous- &edamebönsallad och sås. Det blev faktiskt himla bra. Såhär gör du biffarna:
 

Veganska morotsbiffar: skala två stora morötter och riv på grova sidan av ett rivjärn. Riv även en gul lök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs ett par msk curry en liten stund, häll sedan över morot- och lökfräset och fräs mjukt under omrörning. Tar bara 5 min typ. Salta och peppra. Häll fräset i en bunke och tillsätt 1/2 dl fiberhusk, 1/2 dl ströbröd och 1/2 dl panko (asiatiskt ströbröd). Låt svälla ca 5 minuter.

Smaka av smeten med rikligt med salt, peppar och citronsaft. Forma sedan biffar (smeten kan kännas smulig först, men tar du upp den i handen och kramar så är den väldigt lättformad, lovar!) och stek dessa i rikligt med olja på medelvärme tills stekyta uppstår på bägge sidor.

IMG_7607 copyJag serverade med couscoussallad och turkisk yoghurt (med ringlad srirachamayo som synes :D).
 
Very much OBS though att couscous tål (eller snarare behöver) verkligen mycket smaksättning och tillbehör för att komma till sin rätt. Vattnet du kokar upp för att låta couscousen svälla i kan du gärna smaksätta mer än bara med salt (en buljongtärning är ju klassikern, men även testa även Vegeta, citronsaft, olivolja eller andra kryddor.) och blanda i ca allt du har i kylen för att få till olika konsistenser på couscoussalladen. Jag hade broccoli, harrys kuvert, rödlök och coctailtomater.
 
Smaksätt rikligt; fröna (??? vad d nu e???) drar åt sig massvis så det är bara att squasha på! Jag körde på citronsaft, persilja, oljan som soltorkade tomaterna låg i samt massa salt och peppar såklart. 
  
IMG_7625 copySkordalia med marinerade quornfiléer och wokad broccoli var torsdagens ätbara! Skordalia är Greklands svar på den franska aiolin om den skulle möta tzatsiki i en brottningsmatch. Typ så. Ni hör ju. Till grunden ligger potatis, vitlök, olja och vinäger. Jag utgick från bodegans recept här och herregud. Jag trodde jag älskade vitlök, men jag tror jag nått min gräns alltså. För trots att jag använde mig av dubbelt så mycket potatis som hon, så var det en vitlökschock av sällan skådat slag.
 
IMG_7631 copyOch alltså, det var gott, men eftersom jag rutinköpt fast potatis så tror jag konsistensen blev lite annorlunda mot om man hade använt mjölig som receptet faktiskt innehöll. Så jag ska testa nån gång framöver igen, fast med rätt grejer den gången! Kan sålänge tipsa om att woka färsk broccoli i japansk soja, lite äpplecidervinäger och en nypa socker. MAGI på tungan, lovar. Om inte detta omvänder brollehataren Annie så vet jag inte vad. Att marinera quornfiléer i mörk soja, liquid smoke, vitlök och lite sambal olek är också gott, men inte veganskt. Gör vad ni vill med den informationen.
 
IMG_7619 copySlutligen är vi nu framme vid inlägget sista recept. Sicken rekordlång veckomatsedel detta blev! Nåväl. Detta recept kommer innehålla ingefära som synes.
 
IMG_7647 copyPlus kikärter, krosstomater och kokosmjölk. Jag bestämde mig nämligen för att veganisera ett av mina gamla recept!
 
IMG_7662 copyOch det blev himmelens gott i all sin enkelhet så är det ett recept du ska laga från den här veckomatsedeln så är det nog denna veganska tomatsoppa med pasta, ingefära och chilirostade kikärter. Gör såhär:
 
IMG_7672 copyBörja med att hälla av spadet från kikärterna (spara gärna för att göra aquafaba-aioli eller veganska maränger). Skölj så allt skum försvinner och låt sedan rinna av på ett hushållspapper. Under tiden:
 
Fräs en hackad gul lök och två finhackade vitlöksklyftor i rikligt med rapsolja. Riv 3-4 cm färsk ingefära rakt ned i grytan och låt fräsa med en stund. Häll på ett paket krossade tomater, ca 2 dl vatten och en burk kokosmjölk. Vispa ut kokosmjölken och låt detta sjuda en stund. Akta för att koka för kraftigt, kokosmjölken blir lite tråkig i konsistensen då *anser* Smula ned en grönsaksbuljongstärning, två nypor socker, lite limesaft samt 2-3 msk tomatpuré. Låt småbubbla/sjuda lite till. Tillsätt pasta, gärna i någon form passade för soppa. Jag hade fussilli. Glöm inte att röra runt ofta i soppan så pastan får virvla fritt :-)
 
Under tiden kan du hetta upp lite olja i en stekpanna. Tillsätt kikärterna tillsammans med chiliflakes, salt, peppar och persilja och låt fräsa på hög värme. Skaka runt ofta och låt spraka ända tills det tystnar. Då är kikärterna färdiga. När pastan är färdigkokad i soppan är det bara att smaka av. Jag adderade t.ex. mer salt och mer limejuice. Servera med kikärterna på topp! Klart!
 
....
 
PJUH! Cudos till dig om du orkat läsa ända hit! <3  
 
Veckomatsedlar
10 kommentarer
border

halloweentips: hur du sminkar ett sår med textillim.

 
CW: BLOD.
 
 
 
Idag står det blod på bloggschemat! Härligaste punkten i kvinnominne, right?
 
Dessa bilder är från Halloween 2013 som jag tillbringade hemma hos min lillasyster i en kombinerad halloween- & födelsedagsfest. En av de trevligare kombinationerna. Såhär såg det ut.
 
För er som ska ut på kalas ikväll och känner för att gå all in så vill jag tipsa om mitt inlägg hur du sminkar ett sår (utan att kunna något om makeup) på billigast vis. Det du behöver för att lyckas med detta är i stort sett fem grejer: textillim, hushållspapper, något rött smink, något svart smink samt något smink i din hudton. Överkurs är något gult, blått, fejkblod (finnas att köpa i "partyaffärer" men går även att göra eget) samt såklart olika nyanser av färgerna för att kunna leka fritt. Faktiskt mycket enklare än vad man tror! GLHF!
Tips, Ytligheter - kläder
En kommentar
border
Upp