månadens gröna november: krämig broccolisallad med granatäpple, feta och avokado.

Ny månad, ny temaråvara hos Månadens Gröna*! Under november är det Tina på Grönt varje dag som styr skeppet och den här månaden är valfriheten stor för temat är nämligen kål. Du blir alltså inte inmålad i ett hörn med en vitkål i näven och ett stirrande ansiktsuttryck i fejat utan du kan välja vilken kål du vill i ditt bidrag. Alltifrån färgkål som grön-, röd- eller svartkål till asiatisk savoy- eller spetskål eller varför inte hederliga klassisker som bryssel- eller blomkål?
 
*Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning.  Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank! Här finns allt du behöver veta!
 
IMG_8287 copy
 
Eller gör som jag och använd dig av broccoli! Jag gjorde en krämig broccoli- & bulgursallad med feta, granatäpple, svarta bönor och avokado. Bland annat. Först lite deltagarinfo - därefter receptet.
 
Vill ni delta i Månadens Gröna under oktober månad så lämnar du ditt bidrag i det här inlägget hos Tina senast den 25/11. På instagram kan du hashtagga ditt bidrag med #månadensgröna så har du chans att bli repostad i vårt grymma konto! Glöm bara inte att dela din url till instabilden i blogginlägget också. Nu kör vi!
 
Precis som vilken sallad som helst så kan du ju tjoffa i det du gillar. De karaktäristiska smakerna i salladen står feta, granatäpple och avokado för. Sedan hade jag i bulgur för mättnad, svarta bönor för protein, creme fraiche och majo för krämighet, chili för hetta samt rödlök och paprika för det har man ju typ alltid i sallad.
 
OBS: i receptet har jag inte skrivit ut några mått. Ni som hänger här ofta vet att jag gör det ibland, men oftast inte. Särskilt inte i sådana här recept som verkligen är "ta mer av det du gillar"-recept. Så det blir mer ett tillvägagångssätt kan man välla säga. Hoppas d duger å´de.
 
IMG_8258 copyKoka bulgurn och låt den svalna lite. Blanda runt en skvätt rapsolja om du vill så klumpar den sig inte. Skölj en tetra svarta bönor. Tina broccoli och sockerärter (eller använd ännu hellre färska!!) och låt svalna helt. Blanda i creme fraiche och lite majonäs (eller bara det ena eller andra om du vill) till najs krämighet uppstår. Salta och peppra. Skvätt i citronsaft. Låt stå.
 
IMG_8259 copyTärna avokado och paprika och fetaost. Hacka rödlök och en liten bit chili.
  
IMG_8270 copyBlanda allt i en stor bunke tillsammans med granatäpplekärnor - vilket också är i säsong just nu! Jag använde mig av ett halvt, mest pga lathet. Lättast, och roligast, är att använda sig av slå-tekniken för att få ut kärnorna (såhär) men watch ändå out for skvätt utifall att du inte vill ha ett rödprickigt kök.
 
IMG_8271 copyBlanda ned bulgurn och krydda med sådant du gillar. För mig räckte det med lite extra svartpeppar och citronsaft, det är så mkt smaker i salladen som det är liksom.
 
IMG_8274 copyAvsluta med att blanda ned broccolin och sockerärterna.
 
IMG_8283 copyServera med flingsalt och srirachamajo! Mmmm! :-D
 
IMG_8293 copyEn snabb och ändå någorlunda säsongsvänlig rätt som säkerligen passar kring jul när man börjar bli trött på janssons, rödbetssallad och liknande. Ser fram emot era bidrag! :-D
 
Månadens gröna, Äta | |

#1 rebecca

yummy in my tummy

Svar: indeedely deed!
polichinelle

#2 Mikaela

Det här såg RIKTIGT gott ut, och har flera av mina favoritingredienser i sig :D Det ska jag laga snart!

Svar: :D hoppas du gillar't!
polichinelle

#3 Ellen Lindberg

Kombinationen fetaost och granatäpple, mmmm!

#4 anneliesblomsterochbakverk

Åh, det låter gott!

#5 Anonym

Åh vad gott och fint inlägg du gjort<3

#6 Anonym

Åh vad gott och fint inlägg du gjort<3

Svar: tack tina!
polichinelle

#7 Anonym

Jag såg Leila Lindholm skala granatäpple i en bunke med vatten. Jag var tvungen att testa och det funkade verkligen jättebra. Dela på mitten och vända ut och in under vatten. Noll flygande kärnor eller saft på köksbänken och klart på två minuter (inte lika befriande som att slå ut dem dock 😜).

Svar: haha, jag har faktiskt försökt det men det gick inget vidare... kanske beror sig på hur moget äpple man har?
polichinelle

#8 Minna

Vilken dunder härlig och mysig blogg du har!! Hittade hit nu och inspireras till fullo!

Svar: åh men vad kul att höra minna! tusen tack! välkommen <3
polichinelle

Kommentera här
Upp