månadens gröna maj: veganska sommarrullar med picklade rabarber.

IMG_2586 copy MGTjenixen och hej! Här kommer mitt bidrag till Månadens gröna - en vegetarisk matlagningsutmaning som jag och några andra bloggare nyligen har startat. Här kan du läsa mitt premiärinlägg! Under maj månad är det Annie som är värd och månadens råvara är rabarber! Är du sugen på att haka på så länka ditt rabarberrecept hos Annie och läs om vad hon hittade på för gött i hennes inlägg.
 
Ovan skådas min rabarberidé: sommarrullar! Eftersom jag inte gillar varm frukt så var paj eller andra desserter uteslutet så jag bestämde mig istället för en helt annan inriktning: asiatiskt! Men let's backa bandet och ta det från början.
 
IMG_2535 copyVi ska inte använda rabarbern i dess ursprungliga skick utan vi ska börja med att pickla den. Det gör man lättast av formeln 1-2-3: en del vinäger, två delar sött, tre delar vatten. Jag valde äpplecidervinäger och strösocker som komponenter och tog deciliter som "del-mått". Sedan är det bara att koka upp detta lite försiktigt tills sockret lösts upp.
  
strimlad rabarberUnder tiden kan du strimla rabarbern runt. Jag skar min i fyra mindre delar och använde potatisskalare för att få strimlorna riktigt tunna. Låt vinägerblandningen svalna och häll den sedan över rabarberna. Detta ska stå och dra en stund, minst 30 minuter. Jag väntade typ 45 minuter (dvs. ett Switched At Birth-avsnitt. Can't help it men jag älskar den serien!! Rasifierade, HBTQ, jämställdhet, teckenspråk, organdonation, blodgivning, olika funktionsnedsättningar AND THE LIST GOES ON. Så himla vettig och pk serie så man bah <3<3<3). 
 
IMG_2556 copyEh okej... kom visst bort mig i Sean Berdy-världen lite. Sorry not sorry. I ALLA FALL: nu är det även hög tid att preppa de andra grejerna du vill ha i dina rullar. Det passar med det mesta tycker jag. Jag valde sådant jag ändå hade hemma, vilket var: päron, paprika, purjolök, gurka, sesamfrön och chili. Strimla det som strimlas ska.
  
IMG_2559 copySåklart behöver du även rispapper. De finns på asienslivs, men även på Willys och ICA och sådana butiker. Kostar typ 17 spänn för ett paket med hur många som helst i. Det enda du behöver för att fixa dessa är en stor bunke med småljummet vatten och en ren kökshandduk. Lägg rispappret (ett i taget!) i bunken typ tio sekunder. Vänd på det i bunken och låt ligga ca 10 sekunder till. När det är genomblött utan några torra partier tar du upp det och lägger på den torra kökshandduken så överflödigt vatten absorberas.
  
IMG_2566 copyJag tycker sedan det är lättast att ha rispappret på en plastbricka, det blir mest lättarbetat då (det är rätt så kletigt). Sträck ut pappret så gott du kan så bubblor försvinner, men var försiktigt. Det är bättre med lite bubblor än att det spricker. Sedan är det bara att montera dina ingredienser. Det du lägger i botten kommer vara det som syns i rullen, kan vara värt att tänka på om man är en *person som äter med ögona*. Annars är det bara att tjoffa på. Jag grundade min med chili, sesam och koriander.
  
sommarrullar med rabarber
När du är färdig viker du bara in kortsidorna, lägger den ena långsidan över ingredienserna och rullar ihop hela kalaset. När resultatet liknar någon slags grönsaksfylld kondom är du färdig!
 
IMG_2580 copyKlart! Många äter dem som de är, men jag tycker det är godast att skära upp dem i småbitar - lite som sushi. Det blir inte så kletigt i munnen då :-)))
  
IMG_2579 copy
Några bitar fick en droppa sriracha var.
 
IMG_2593 copyKlart för inhugg!
 
IMG_2598 copyDoppa (läs dränk) i japansk soja och njut! Jag tyckte den picklade rabarbern gjorde sig jättebra på detta vis, och dessutom blev det en hel del över att pimpa andra rätter med. Rekommenderas med andra ord! De är desstom veganska utan någon som helst ansträngning: bäst! Ser fram emot vad att se vad ni andra hittar på för rabarberrätter under månaden :-) 
Månadens gröna, Äta | #månadensgröna | |

#1 Åsa

Det här såg helt underbart ut och något som jag och dottern måste prova. Vi älskar dessa rullar men att ha rabarber i är ju en helt ny variant. Jättekul :)

Svar: åh tack åsa! :D
polichinelle

#2 made by mary

Ser magiskt gott ut! <3

Svar: tack kompis! <3
polichinelle

#3 Emelie

Alltså förlåt för att jag frångår själva *temat* för inlägget men alltså Switched at Birth!!!! Jag håller med, den är så moraliserande och feelgood att man blir helt gosig! En av få serier man kan SLAPPNA AV genom hela och vet att ingenting hemskt kommer hända som inte i slutet har löst med den högsta respekt för alla individer/folkgrupper inblandade :)))))
Och Sean... Så snygg <33333333

Har nya säsongen kommit igång än?? VÄNTAR ivrigt.

Svar: nu ser det ju ju skitotrevligt ut om jag inte svarar på din långa kommentar men så att alla som ser detta vet: ämnet diskuteras friskt i en fb-konvo as we speak ;D
polichinelle

#4 Mikaela

Jjag har ganska nyligen upptäckt sommar/vårrullar och rabarber lät spännande att ha i, kul grej!

Svar: verkligen! blir syrligt och jättegott tyckte jag :D
polichinelle

#5 Amanda

Lagade min rabarber-rätt i veckan, har dock inte hunnit lägga ut receptet än. Men himla kul att laga mat med en lite annorlunda komponent ^^

Svar: åh vad kul att du hänger på! glöm in länka (hos annie) så lovar jag att kolla in'att!
polichinelle

#6 Malin Hyving

Dina pickelrecept är så inspirerande! Måste testa!!

Svar: tack som tusan malin!
polichinelle

#7 Tokyoyo

Oooh, så spännande! Du vet ju att jag är en sucker för färska vårrullar, men vet inte om jag kan hitta rabarber här..
Men kan tipsa min kära syster m. vänner (som ÄLSKAR färska vårrullar sen jag bjöd på det en gång) om detta smarriga recept.
Kram

Svar: ja! du är ju min ursprungsinspiration till sommarrullar från första början när jag bara ville ge upp dem. nu älskar jag!
polichinelle

#8 Nastasja

Okej, så jag har aldrig testat de här men blir ju vrålsugen. Måste bara lovorda dig för ditt engagemang när du gör dina mat & how to-inlägg. Alltid så fint och bra utan att det känns samma.

Svar: åh tack nastasja! <3 vad kul att höra! :D
polichinelle

#9 Anna María

MUMS! Ser asgott ut och jag vill verkligen försöka hinna med att laga nåt på rabarber jag med till månadens gröna. Finns så mycket gott en kan göra.

Svar: verkligen! man kan ju både tänka förrätt, huvudrätt/varmrätt eller efterrätt. ser fram emot att se vad du hittar på, om du får tid förstås. puss! <3
polichinelle

#10 Ida

De ser ju helt fantastiskt goda ut!

Svar: åh tack! det var det också :D
polichinelle

Kommentera här
Upp