månadens gröna juni samlingsinlägg: jordgubbar.

BABES! Det är dags att sammanfatta juni månads Månadens Gröna-utmaning. Jag har ju host:at värdskap så det har fallit på min turliga lott att få tjugoen olika jordgubbspyntade recept i mitt kommentarsfält. Tack så väldans för alla bidrag! Det känns så himmelens kul att ni är så många som gillar och har hakat på konceptet. Och jag älskar att bidragen är så olika: allt från glass och slush till falafel och tortilla liksom, och allt med samma grundråvara. Hoppas ni fortsätter haka på i juli då jag lämnar över stafettpinnen Ulrica på Krii's Kitchen!
 
jordgubbar
 
Innan jag börjar redovisa bidragen tänkte jag bara förtydliga ett par grejer. När jag la upp mitt recept på temat fick jag en fråga om halloumin jag använde verkligen var vegetarisk då halloumi ofta innehåller löpe. Såhär tänker vi i Månadens Gröna angående termerna vegetarisk och vegansk:
 
Månadens Gröna är en matutmaning där vårt syfte är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Vi vill inte komma med några pekpinnar utan fokuset ska vara på inspiration, men om vi ska prata om förhållningssätt och termer så tänker vi oss lakto-/ovo när vi pratar ”vegetarisk”. Sedan är det upp till både receptmakaren och konsumenten vilka produkter som inhandlas och används. Den halloumin som jag använde i mitt recept innehåller inte löpe, dvs kalvmage, utan istället ystenzym vilket är den vegetariska motsvarigheten. Våra riktlinjer är att vi "godkänner" ägg, mjölk och smör men vill gärna att ni bidrar med recept utan löpe, gelatin och kött- & fiskbuljong.
 
Jag tänkte också ta tillfället i akt att berätta att vi fått tre nya bloggvärdar! Det är Nellie på Min vardagshälsa ←, Tina på Grönt varje dag → och Charlotte Uleskog ↓ som joinat oss vilket känns jättekul! 
 

 
Nu så, efter denna rekordlånga inledning, är det dags för det alla väntat på: receptbomben! Se till att spara det här inlägget på Bloglovin' så du smidigt kan gå tillbaka och hitta alla receptlänkar igen. Nu kör vi.
 
← Linnea har lagat en dregelframkallande jordgubbswrap som får sällskap där inuti av bland annat avokado, sötpotatis och svarta bönor. → Ulrica har gjort crostinis med jordgubbs- & chokladmarmelad. Det perfekta tilltugget till sommarbubbel!
 
Sandra har gjort en läskande jordgubbslush med lime, mynta och fläder.
 
Hos Mårtenssons kök hittar vi jordgubbar i rom och eftersom Linnea tycker man förstör jordgubbar genom att använda dem i tårta firade hon istället sin födelsedag med jordgubbsgino ackompanjerat av banan, kiwi och vit choklad.
 
Cecilia körde på fruktigt tema och marinerade sina jordgubbar i apelsin.
 
 
Två ögonorgasm-foton är dessa två, Ruth med sina jordgubb- & lavendelglassar och Evelina med raw minicheesecakes med smak av jordgubb och citron.
 
Två bidrag som lämnats på vår insta-hashtag #månadensgröna är dessa. Både Anna och Katarina → har låtit jordgubbar vara en del av sin tomatsås, vilket ni som följt mig ett tag förstår att jag går helt igång på. Annas recept hittar du här och Katarinas variant hittas här.
 
Jess har gjort gulliga små smördegspajer med limesmakande jordgubbar.
 
Charlottes bidrag är en hybrid mellan jordgubbscheesecake och kladdkaka, somrigt möter klassiskt och receptet hittas här.
 
Ni vet hur man lyfter smakerna i choklad genom att tillsätta lite salt? Bloggvärden Nellie gjorde samma grej, fast använde svartpeppar för att lyfta sina jordgubbar. Hennes bidrag hittar du i det här inlägget.
 
Jenny har lagat enkla och smarriga jordgubbsbomber, en förrättsvariant och en efterrättsvariant.  
 
Jag citerar Ulrica när jag skriver att hon "tog utmaningen på orden och inspirerades totalt av din* rätt och stajlade om den lite grann" Med andra ord blev det halloumi- och jordgubbskombination för henne också, fast utan minus pizza och plus blåbär och pistagnötter. Denna drömtallrik kan du se mer av här.
 
*dvs min :-))
 
Tingling Taste, som drivs av Emilia och Stefan, bjussar på ett falafelrecept med jordgubbssalsa och cashew-dip. Ser så sjukt najs ut tycker jag!
 
Vårt nya bloggvärdtillskott Tina har gjort en somrig efterrätt som består av raw mjölkchokladsganace med limemarinerade bubbar. Hela härligheten ses här!
 

Sylwia, en annan MG-värd, har gjort en superfin kaka som inte behöver ugn och som bakas på trettio minuter men som ändå blir denna ögonfröjd. Låter ju nästan för bra för att vara sant? Kolla in här. 
 
Hos Gingiberi ← (gulligaste namnet, beyder tydligen ingefära på latin - *man när man sig något nytt varje da*) bjuds det på jordgubbsugnspannkaka och hos bloggvärden Annelie → vankas det raw jordgubbscheesecake på veganskt vis.
 
Annie, bloggvärden som var månadsvärd för förra råvaran rabarber, har varit ett geni och rullat vegansk sushi s'mores som ut som fckin heaven?!
  
Och sist men inte minst har vi bloggvärden Åsa som på sin mjölkfria blogg har visat hur hon lagar kokosplättar med honungsjordgubbar.
 
Pju! That's all folks! Jag har aldrig skrivit ordet jordgubb* så ofta som jag gjort idag, men nån gång ska väl vara den första. Återigen: stort tack för alla bidrag, klicka er in och låt er inspireras så ses vi nästa tema igen! Jag säger till när vi är igång. Puss å kram ses på stan!!
 
Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning.  Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank! Vi som driver Månadens Gröna är Annie, Sylwia, Åsa, Ulrica, Annelie, Lovisa, Maria, CharlotteTina och Nellie.
Månadens gröna, Äta | |

#1 Katarina

Vilka fina bidrag!

Svar: verkligen! :D så glad över detta projekt!
polichinelle

#2 Jenny

Vilken perfekt timing, jag har nämligen nästan två kilo jordgubbar i kylen som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med. Åt nyss en macka med mandelsmör och jordgubbar. Gott och enkelt.

Tack för löpeförklaringen, det kan ju vara svårt att hålla koll på vad alla ingredienser betyder och står för, särskilt för folk som just börjat utforska de vegetariska och veganska köken. Vad skönt att så många märken ändå har vegetarisk halloumi i sitt utbud.

Svar: vilken lyx! men perfekt tajming ju! här kan du ju verkligen frossa i recept :D håller helt med dig, det finns supermånga termer att hålla reda på! men man lägger ju ribban själv, vad "gränsen går" för en själv. såhär har vi valt i månadens gröna, och det stämmer rätt så väl överens med hur jag personligen äter också. kram och tack för att du läser!
polichinelle

#3 Sara i Åre

älskar jordgubbsfrossa!!!

Svar: så himla mycket bra inspo!
polichinelle

#4 FIT by Emma Hå

Åh så gott! blir nästan sugen på att hoppa på nästa månad =)

Svar: ja men vad kul! gör det! :D
polichinelle

#5 Ruth | HungryHeart.se

Men alltså WOW vad många fantastiska recept och bilder!! Vilken kreativitet! Klart att jag sparar det här inlägget. =)
P.S. Tror att det blev lite knas med länken till mitt bidrag. Den rätta webbadressen är: http://www.hungryheart.se/2016/06/18/recept-pa-glasspinnar-med-jordgubbar-och-lavendel/
=)

Svar: jag fixade det med länken du skrev men man kommer ändå till din förstasida, eftersom det lägger sig nån extragrej efter länken, typ %20% nånting? knäppt. och håller med: helt fantastiska bilder och recept!
polichinelle

#6 Linnéa Elisabeth

Alltså... Jag vill testa typ allt??! Det droppe eventuellt lite dregel från mina mungipor just nu. Just sayin'. Hoppar eventuellt på nästa månads utmaning, pga mat är livet!!!

Svar: vad kul att du gillar det och ännu roligare att du blir inspirerad att vara med! :D
polichinelle

#7 Sandra

Shit va det vattnas i munnen nu!! Ser ju helt stört gott ut!

Svar: verkligen! häng på nästa månad vettja! :D
polichinelle

#8 anneliesblomsterochbakverk

Men WOW så mycket gott och vackert!

Svar: verkligen! så himla glad över detta peppiga initiativ!
polichinelle

#9 Louise

Alltså jäklar vad gott allt ser ut! Tror att jag måste pallra mig till affären och köpa lite jordgubbar faktiskt :D

Svar: ja gör det! och hänka på nästa månad vettja! :D
polichinelle

#10 Felicia

Men wow mums

#11 Inez

Men åh, vad allt såg mumsigt ut!! :D

#12 ISA

ok, detta har inget med inlägget att göra så sorry om jag skriver här, men vi måste reda ut en sak! Såg att du tog upp min kommentar om att du "borde skolkat" från din långa jobbdag i senaste Q&A'n. Alltså jag VET givetvis att du inte är student, jag har följt dig rätt länge ju och har åtminstone så bra koll ;) Kommentarer var ju såklart ett skämt.. eller ja, inte så jävla kul kanske men syftade mer på "huh sådär mycket hade jag inte orkat på en dag, hade slängt in handduken och gått hem", fast det vet jag att man inte gör från jobb utan man tar sitt ansvar osv osv.
Såg att du antog att jag bara kollat på bilderna och inte läst inlägget men det är ett av de störigaste bloggläsarbeteendena jag vet; när någon skriver typ "härligt inlägg" till en text som handlar om att livet suger dase. Så nej, skulle aldrig kommentera på ett inlägg jag inte vet vad det handlar om. Förutom nu då, hehe. Men har bråttom och fick smått ångestpåslag av att du trodde jag var seriös i kommentaren. Slut på försvarstal.

Svar: isa! såklart. alltid när jag får en fråga så kopierar jag den och klistrar in i ett anteckningsdokument, så jag har alla samlade där när det är dags för ett Q/A-inlägg. när jag svarade på kommentaren angående din fråga så hade jag helt glömt att det var du som skrev det, jag vet ju att du har hängt med här ett tag och fattar att du har koll. nu när jag fattar att det var du förstår jag också humorn/skämtet i din fråga :-----P puss och tack för du läser! <3 <3 <3
polichinelle

#13 Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Åh så himla mycket gott :D.

Svar: verkligen!
polichinelle

#14 Wilda

Kul med fler värdar och wow vilka goda recept folk kokar ihop. Jordgubbar alltså! Synd att jag inte hann vara med denna månad. Laddar för juli!

Svar: vad kul att du gillar det! hoppas du hänkar på i juli! <3
polichinelle

#15 Sylwia | Vibrant Food Stories

Grymt fina bidrag! Så kul att fler och fler hakar på =)

Svar: ja verkligen! så himla glad över detta gäng och projekt!
polichinelle

Kommentera här
Upp