ett foto i timmen: asiatisk veganbuffé, biljard och hemgjorda potatisskalchips.

Let's se efter hur ens första semestermåndag tedde sig, timme för timme!
 
IMG_3640 copy11.00 Frukost efter en liten försovning. Eller försovning och försovning, jag hade ju inte direkt något att försova mig till men att vakna halv elva var väl inte riktigt tanken men så kan det bli när man varit på brandutbildning och blir uppskrämd med nattliga mobilladdarbränder så att mobilen laddar ur sig under natten istället.
  
IMG_3645 copy12.00 Iordingfix. Livets första fiskbensfläta blev väl ändå rätt win tycker jag.
  
IMG_3651 copy13.00 Cyklar bort mot Rörsjöstaden och möter upp Koffa, Erika och Fuego för asiatisk veganbuffé. 
 
Pause for reaction. 
 
IMG_3652 copy
Yes, ni läste rätt! Alla klassiska rätter (dessa är en handfull) veganiserade, hur mycket man vill, 79 spänn. Malmö, I love you.
  
IMG_3653 copy14.00 Sitter kvar ett bra tag, flera omgångar käk (snobben i mig vill alltid ta ny tallrik för varje ny runda, är det socialt acceptabelt? Hoppas), kaffe och snack med både bordsgrannar och andra vänner som dyker upp på restaurangen - som för övrigt heter Vegegården. Helt klart värt ett, eller femton, besök!
  
IMG_3655 copy15.00 Vid tre-tiden är vi mätta och redo för nästa aktivitet: biljard!  
  
IMG_3656 copy16.00 Vi spelar tre omgångar så att alla får vara med alla (alla ska med, rött är alltid rätt, hjärtat sitter till vänster etc) innan vi kramas hejdå.
 
IMG_3660 copy17.00 Jag cyklade hem och lagar samt äter pasta med tomatsås.
  
IMG_3667 copy18.00 Därpå en kopp kaffe med reggae snurrande från vinylspelarn.
  
IMG_3675 copy
IMG_3678 copy19.00 Kvällen anländer och jag bestämmer mig för att denna torra syn numer är ett minne blott. Här skall omplanteras!
  
IMG_3681 copy20.00 Eftersom det fortfarande är varmt ute, samt att jord ner i golvspringorna inte är så poppis i det här hushållet, får omplanteringen ske utomhus. Tyckte faktiskt det blev himla bra, har inte omplanterat förut men tänkte att det väl bara att sätta ned lite sånna där kulor vad de nu heter (för *fuktigheten*) och sen jord och så växten ovanpå och det gick ju vägen.
  
IMG_3691 copy21.00 Drygt en timme senare har solen gått ned och det börjar kurra lite i magen igen. Jag sticker över till närbutiken på andra sidan gatan och köper en rulle bakplåtspapper.
  
IMG_3701 copy22.00 Och så avslutas kvällen med potatisskalschips. Jag har ju skrivit om det förut, men i korta drag är det bara att blanda potatisskal med rapsolja och massa kryddor och sprida ut på ett bakplåtspapper. Sätt in i ugnen (200°) i 10-15 minuter, håll bah koll så de inte bränns.
  
IMG_3704 copyDenna batch var nog den goaste jag gjort hittills. Vilket KAN bero på att jag kryddade den med vitlök, grillis, salt, peppar och medelhavsörtmix i kombination med att jag dippade i vitlöksaioli. Säger bara det. 
 
Ett foto i timmen
12 kommentarer
border

fotboll, föräldrar och en fetaostpizza.

Idag blir det komprimering på schemat! En hel helg i samma inlägg så preppa upp med koffein, energidryck och en gnutta tålamod så kör vi!
 
FREDAG
IMG_3559 copyMin fredag började med tomt kylskåp-frulle. Ok, privve jag vet att kalla knäcke, bnön, havredryck och te för tomt kylskåp men det kändes så. Det här är förresten typ ena perioden jag gillar 'nan: när de fått små små bruna prickar. Tiden innan dessa: smakar trästock. Tiden efter dessa: smakar bebisgojs.
 
IMG_3565 copyFörmiddagen: städa, spraya suckulenter, leta vaser till diverse växter. Den stora murgrönan är från vår klädda sopberså.
  
sweden soccerFramåt eftermiddagen var det tid för gulblått.
  
IMG_3600 copyMin kollega Mikaela kom över för att se Sverige-Italien med mig och det blev ju förjävla snörpligt. 
  
IMG_3601 copyTur att man hade bubbs och chips att trösta sig med.
  
IMG_3641 copyPå kvällen anlände mina föräldrar för en helgvisit! Jag fick den här boken, Ramsiga tramsor om vänskap (<3), som mamma har varit med och författat i. En bok för lågstadiekids om det fina med vänner, men även om det lite jobbiga och svåra. Superfin.
 
LÖRDAG
IMG_3625 copyDagsstart: frukost, kaffe, promenad. Relativt fotofattiga händelser, men väldigt mysiga!!!
 
IMG_3607 copyDet mest bloggvänliga som hände under lördagen var istället en briljant pizza. Bakad av... mig :-D Hehe.
  
IMG_3606 copyMamma hängde med mig i köket, drack vin och var en bra avsmakarkompis! Hon tipsade mig om att göra pizzasalladen i en plastpåse eftersom det då är lättare att krama in smakerna i den så jag tipsar detta vidare till er!
  
IMG_3609 copyPizzan som skulle lagas var alltså en potatispizza, som jag gjort ett par gånger tidigare men den här gången körde vi på feta istället för getost pga "vissa" i sällskapet var lite getostgnälliga............. <3 
 
IMG_3611 copyJag har bloggat om receptet tidigare, men det var under den dagen då Amanda och jag bytte blogg så receptet finns hos henne här.
  
IMG_3615 copyDet blev iallafall himla gott.
 
IMG_3621 copyFast jag föredrog getost-varianten, så välj det om ni gillar'e så händer det lite mer.
 
SÖNDAG.
IMG_3626 copySöndagsstart med ofiltrerad äpplejuice (<3), ägg, käef och mackor på de bättre av bröd.
  
IMG_3627 copyHade lite qualitytime med päronen innan de sa hejdå och vi började med lunchen. Hade ca tusen potatisskivor kvar från gårdagen att ta tillvara på.
  
IMG_3638 copyStyrde upp en 'täng på det mesta som kylskåpet erbjöd och det blev najs men tog typ dubbelt så lång tid som beräknat i ugnen. Känsla på det.
  
IMG_3639 copyMen men, *life goes on*. Okej, nu är det slut på detta spretiga inlägg. Hoppas ni orkade med hela vägen. 
 
Allt det där som kallas livet
9 kommentarer
border

månadens gröna juni samlingsinlägg: jordgubbar.

BABES! Det är dags att sammanfatta juni månads Månadens Gröna-utmaning. Jag har ju host:at värdskap så det har fallit på min turliga lott att få tjugoen olika jordgubbspyntade recept i mitt kommentarsfält. Tack så väldans för alla bidrag! Det känns så himmelens kul att ni är så många som gillar och har hakat på konceptet. Och jag älskar att bidragen är så olika: allt från glass och slush till falafel och tortilla liksom, och allt med samma grundråvara. Hoppas ni fortsätter haka på i juli då jag lämnar över stafettpinnen Ulrica på Krii's Kitchen!
 
jordgubbar
 
Innan jag börjar redovisa bidragen tänkte jag bara förtydliga ett par grejer. När jag la upp mitt recept på temat fick jag en fråga om halloumin jag använde verkligen var vegetarisk då halloumi ofta innehåller löpe. Såhär tänker vi i Månadens Gröna angående termerna vegetarisk och vegansk:
 
Månadens Gröna är en matutmaning där vårt syfte är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Vi vill inte komma med några pekpinnar utan fokuset ska vara på inspiration, men om vi ska prata om förhållningssätt och termer så tänker vi oss lakto-/ovo när vi pratar ”vegetarisk”. Sedan är det upp till både receptmakaren och konsumenten vilka produkter som inhandlas och används. Den halloumin som jag använde i mitt recept innehåller inte löpe, dvs kalvmage, utan istället ystenzym vilket är den vegetariska motsvarigheten. Våra riktlinjer är att vi "godkänner" ägg, mjölk och smör men vill gärna att ni bidrar med recept utan löpe, gelatin och kött- & fiskbuljong.
 
Jag tänkte också ta tillfället i akt att berätta att vi fått tre nya bloggvärdar! Det är Nellie på Min vardagshälsa ←, Tina på Grönt varje dag → och Charlotte Uleskog ↓ som joinat oss vilket känns jättekul! 
 

 
Nu så, efter denna rekordlånga inledning, är det dags för det alla väntat på: receptbomben! Se till att spara det här inlägget på Bloglovin' så du smidigt kan gå tillbaka och hitta alla receptlänkar igen. Nu kör vi.
 
← Linnea har lagat en dregelframkallande jordgubbswrap som får sällskap där inuti av bland annat avokado, sötpotatis och svarta bönor. → Ulrica har gjort crostinis med jordgubbs- & chokladmarmelad. Det perfekta tilltugget till sommarbubbel!
 
Sandra har gjort en läskande jordgubbslush med lime, mynta och fläder.
 
Hos Mårtenssons kök hittar vi jordgubbar i rom och eftersom Linnea tycker man förstör jordgubbar genom att använda dem i tårta firade hon istället sin födelsedag med jordgubbsgino ackompanjerat av banan, kiwi och vit choklad.
 
Cecilia körde på fruktigt tema och marinerade sina jordgubbar i apelsin.
 
 
Två ögonorgasm-foton är dessa två, Ruth med sina jordgubb- & lavendelglassar och Evelina med raw minicheesecakes med smak av jordgubb och citron.
 
Två bidrag som lämnats på vår insta-hashtag #månadensgröna är dessa. Både Anna och Katarina → har låtit jordgubbar vara en del av sin tomatsås, vilket ni som följt mig ett tag förstår att jag går helt igång på. Annas recept hittar du här och Katarinas variant hittas här.
 
Jess har gjort gulliga små smördegspajer med limesmakande jordgubbar.
 
Charlottes bidrag är en hybrid mellan jordgubbscheesecake och kladdkaka, somrigt möter klassiskt och receptet hittas här.
 
Ni vet hur man lyfter smakerna i choklad genom att tillsätta lite salt? Bloggvärden Nellie gjorde samma grej, fast använde svartpeppar för att lyfta sina jordgubbar. Hennes bidrag hittar du i det här inlägget.
 
Jenny har lagat enkla och smarriga jordgubbsbomber, en förrättsvariant och en efterrättsvariant.  
 
Jag citerar Ulrica när jag skriver att hon "tog utmaningen på orden och inspirerades totalt av din* rätt och stajlade om den lite grann" Med andra ord blev det halloumi- och jordgubbskombination för henne också, fast utan minus pizza och plus blåbär och pistagnötter. Denna drömtallrik kan du se mer av här.
 
*dvs min :-))
 
Tingling Taste, som drivs av Emilia och Stefan, bjussar på ett falafelrecept med jordgubbssalsa och cashew-dip. Ser så sjukt najs ut tycker jag!
 
Vårt nya bloggvärdtillskott Tina har gjort en somrig efterrätt som består av raw mjölkchokladsganace med limemarinerade bubbar. Hela härligheten ses här!
 

Sylwia, en annan MG-värd, har gjort en superfin kaka som inte behöver ugn och som bakas på trettio minuter men som ändå blir denna ögonfröjd. Låter ju nästan för bra för att vara sant? Kolla in här. 
 
Hos Gingiberi ← (gulligaste namnet, beyder tydligen ingefära på latin - *man när man sig något nytt varje da*) bjuds det på jordgubbsugnspannkaka och hos bloggvärden Annelie → vankas det raw jordgubbscheesecake på veganskt vis.
 
Annie, bloggvärden som var månadsvärd för förra råvaran rabarber, har varit ett geni och rullat vegansk sushi s'mores som ut som fckin heaven?!
  
Och sist men inte minst har vi bloggvärden Åsa som på sin mjölkfria blogg har visat hur hon lagar kokosplättar med honungsjordgubbar.
 
Pju! That's all folks! Jag har aldrig skrivit ordet jordgubb* så ofta som jag gjort idag, men nån gång ska väl vara den första. Återigen: stort tack för alla bidrag, klicka er in och låt er inspireras så ses vi nästa tema igen! Jag säger till när vi är igång. Puss å kram ses på stan!!
 
Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning.  Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank! Vi som driver Månadens Gröna är Annie, Sylwia, Åsa, Ulrica, Annelie, Lovisa, Maria, CharlotteTina och Nellie.
Månadens gröna, Äta
15 kommentarer
border
Upp