Q/A: min lärarroll, malmö, mat på resor & vegetariska mattips.

Hej på er! Idag är det dags för en ny vända frågor och svar. Det blir lite käk, lite jobb och lite annat. Klara färdiga gå!
 

 
Q: Brukar du kolla googla matställen inför resor etc? Isåfall, vilka är de vanligaste sökorden? Eller är du helt oplanerad vad gäller restaurangval och "tar vad som finns"?
 
A: Rolig fråga! När jag och Björn var på våra första resor tillsammans så var maten inget särskilt vi tänkte på när vi var ute och reste. Det fick bli lite som det blev, ofta billigt. Numer, när vi inte längre är studenter utan i ett DINK-förhållande, så försöker vi göra maten till en egen del av resan som små egna minnen. Ganska sällan "tar vi vad som finns". Har allt för många gånger varit med om att man går omkring och letar det perfekta stället så länge att man hinner bli lite hangry innan man slinker in på något ställe och blir halvnöjd - inte skoj. Därför brukar vi faktiskt oftast bestämma i förväg, nån gång har vi till och med ring och bokat bord - världsvant ju!!!
 
Om vi googlar så är det oftast om man är sugen på något specifikt, t.ex. när vi var i Skottland sökte vi efter "best sushi Edinburgh" och "best veggie burger Glasgow" vilket tog oss till följande två ställen:
 
IMG_3165 copyIMG_3230 copy
 
Annars brukar jag använda mig av TripAdvisor, där man skriver in vilken stad man är i och vilket kök samt vilken prisklass man eftersträvar. Då får man upp en lista på alla ställen som privatpersoner recenserat - ofta med bilder. Superbra! När vi var i USA och Kanada använde vi oss av Zagat, som är en liknande tjänst fast jag tror det är baserat på kritikers åsikter istället för privatpersoner. Den finns dock bara i dessa länder så är ju minst sagt lite begränsad, men ett tips om man ska resa dit. 
 
Ska jag resa inom Sverige brukar jag använda mig av Sushikartan, nästan ett guilty pleasure att sitta och läsa recensioner där, hähä. Finns även som restaurangkarta, vintagekarta, pizzakarta, you name it, bara att söka!
 

Q: Vart är dina jobbsandaler ifrån?

Untitled-3A: Från JOBI så har fått dem via jobbet, men man kan även handla som privatkund på deras hemsida. Vet inte om just den modellen jag har finns kvar, men kan verkligen rekommendera märket - svinsköna. Har ett annat par från samma ställe så jag vet vad jag snackar om!!!

Q: Åh va kul med frågestund!! Vad är det bästa med att bo i Malmö? Om du hade fått prova på att bo precis vartsomhelst, vart hade du bott då?

IMG_0006 copyA: Det bästa med Malmö, förutom falafelprisinflationen, är att det är en stor stad och en liten stad på samma gång! Storstadskänslan kommer av att det finns massa restauranger, massa folk, massa parker, massa uteställen och massa butiker. Plus en asnice strand. Allt jag vill ha och behöver finns här. Jag hittar ännu inte så himla bra (förutom i våra områden då såklart) så jag har massa nya stadsdelar kvar att utforska men det är inga problem eftersom det är så pass litet att man kan ta sig var som helst i stan på typ en kvart. 

Jag som är uppväxt i en liten stad, och bott i Växjö i åtta år efter det, skulle vara väldigt ovan vid att behöva använda mig av kollektivtrafik dagligen (som i Gbg och Sthlm) utan är van vid att kunna cykla dit jag ska. Desstutom bor det ju så himla mycket bra personer här så själva socialiseringsbiten är ju fantastisk för min del, särskilt eftersom det inte är ett projekt att ta sig till någon. Skulle jag behöva åka spårvagn i 40 minuter för att ta en kvällspromenad med någon skulle kanske den inte bli av lika ofta.

Skulle jag pröva på att bo nå annanstans så skulle det helt klart vara utomlands. Älskade hösten som vi bodde i Manchester så skulle jättegärna göra något liknande igen innan man är helt rotad med familj och liknande. Får man drömma helt fritt skulle detta ske i New York!

 

Q: Hej och tack för en fantastisk blogg! Min sambo tycker mycket om kött medan jag gärna vill äta vegetariskt för det mesta. Eftersom jag lagar det mesta av maten får jag bestämma men jag vet att han blir som gladast när det serveras kött eller fisk. Jag har för mig att du skrivit att din sambo inte är vegetarian, men han kanske inte har några problem med att äta vegetariskt hemma? Har du några tips på enkla rätter som kan göra min sambo mer sugen på vegetariskt? Luddig fråga kanske!

A: Hej och tack för att du läser! <3 Min kille är inte vegeterian, men han äter vegetariskt både hemma och på sitt jobb vilket han bara tycker är najs. Han ser kött som en lyxgrej som han kan beställa på restaurang eller äta när han blir bjuden, så på så vis är ju utgångspunkterna väldigt skilda.

Man kan ju gå två vägar här: antingen försöka efterlikna kötträtter eller försöka göra något helt annat. Ska ni gå på första spåret så rekommenderar jag produkten Oumph! som finns i frysdiskar i de flesta större mataffärer (tror jag?). Det kan tillagas så likt kött att jag inte ens kan äta det, vilket bör betyda att din sambo uppskattar det :-) På samma tankesätt kan man ju laga t.ex. tacos eller lasagne med vegetarisk färs så blir det relativt likt köttversionen som en övergångsfas. Nackdelen är ju då att de lätt jämförs med dess köttiga "original".

Ovanstående två rätter kan man ju då göra mer och mer veggiga, t.ex. tacos med bönsalsa istället för färs eller lasagne med bladspenat och keso eller zucchini- och auberginefyllning.
 

Andra tips på lättlagade vegetariska rätter:

✗ Vegansk "köttfärslimpa" med linser och grönsaker.

✗ Tofu- och grönsaksgryta med lime, koriander och norichips.

✗ Asiatisk glasnudelsallad med chilimarinerade sojafiléer.

✗ Vegetariska cevapcics med ajvarsås.

✗ Morotsoppa med kokosmjölk, koriander, ingefära & röda linser.

✗ Kolsyrad linsfalafel.

Hoppas något faller honom/er i smaken!

Och så sista frågan:

Q: Hur är du som lärare och vad tycker du är viktigast i rollen som lärare?

A: Jag är ju fortfarande väldigt grön i min lärarroll så jag lär mig mycket fortfarande och kan nog inte säga på rak arm att "såhär är jag som lärare". Det blir ju lite speciellt i mitt ämne också. Musik har eleverna bara en gång i veckan så jag träffar dem ju inte alls lika ofta som deras klassföreståndare gör (mina lågstadieelever träffar jag lika mycket på ett år som deras klassföreståndare gör på en vecka) vilket gör att det ofta tar längre tid att bygga upp en relation - särskilt eftersom man som praktiskt ämne-lärare ofta har många klasser (jag har alla från förskoleklassen upp till nian på min skola, många klasser - men å andra sidan följer jag dem hela skolgången). 

Musik är ju ofta sett som ett "roligt" ämne (inte för alla såklart, men de praktiska ämnena är ju favoriter hos många eftersom de sticker ut lite) vilket gör att man inte bara kan gå in och sätta sig och säga "sätt er och fortsätt räkna där ni är i boken" utan man måste vara på topp och lite igång hela tiden - vilket kan vara lite jobbigt ibland när det är så intensivt. Men jag försöker vara rolig och lagom snäll, samtidigt som jag inte är kompis med mina elever utan det är mina regler som gäller.  

Det viktigaste är att man inte är lärare för att få lång sommarledighet utan att man är det för att det är ett jobb man inte får söndagsångest av. Att man tycker om att ha ett socialt jobb, kan *ta* barn och unga samt är en bra förebild.

Q/A:s och listor | |

#1 Lorissa Lovebomb

Jag håller verkligen med om din slutkläm. Jag har mött många gamla gäss som inte gillar barn. Som är trött på elever som får F. Som inte vill testa något nytt. Och man ba: ja men byt jobb din djävla gås, du är inte en bra lärare längre.

För jag tycker att det inte längre spelar någon roll om man är duktig pedagogiskt om man i hemlighet önskar att man var någon annanstans och ser elever som brokiga hinder snarare än hela poängen med arbetet!

Svar: förstår dig helt, och relaterar. tror du är helt grym på det du gör, skulle gärna läsa mer om det i din blogg! puss <3
polichinelle

#2 Helga

Haha asså argumentet/sägnen/shit ppl say (menar inte att du säger det alltså) att "det är så gött för lärare för att de är ju lediga heeela sommaren" är så töntigt. De är ju lediga en del på sommaren men jobbar å andra sidan mkt efter de kommit hem, inte lediga hela loven ändå osv. Min mamma är lärare och jag har alltid tyckt att det är feta props till alla som orkar vara (bra) lärare :)

Svar: ja men EXAKT, morr!!!
polichinelle

#3 Charlotte Uleskog

Kul med de här inläggen, känns som man lär känna dig bättre! Igenkänning på att googla bra restauranger när/innan man är iväg, haha. Maten är ju bland det viktigaste på hela resan :)

Svar: åh tack charlotte, kul att de uppskattas!
polichinelle

Kommentera här
Upp