månadens gröna juli: tomat- och vattenmelonglass.

tomatglass
Hörrni! Det är (sedan ganska länge) ny månad och för ett par veckor sedan släpptes det nya temat i Månadens Gröna! I juli är det Ulrica på Krii's Kitchen som håller i spakarna och vi andra hakar på. På temat skapade jag ovanstående smaskighet baserat på...
  
IMG_4132 copy...TOMATER som är månadens råvara! Sitter du inne på ett spexigt/spännande/alldeles helt himla vanligt tomatrecept? Fotografera och skriv ned receptet i någon form av social media (blogg eller instagram) och länka det sedan i det här inlägget innan den 25:e juli så kommer det med i Ulricas samlinginlägg några dagar senare.
 
Känner du just nu bah "månadens gröna? Que?!?" så läs nedanstående samlingsinfo eller detta inlägg för mer info. Annars följer mitt tomatrecept nedan!
 
Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning.  Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank! 
  
IMG_4139 copyUnder de föregående två månader som Månadens Gröna pågått har jag försökt att vända och vrida på alla geniknölar jag har för att komma på användningsområden där råvarorna inte riktigt används som de brukar. Under maj månad stod rabarber i fokus, dessa valde jag att pickla och använda i asiatiska sommarrullar och i juni la jag jordgubbar på pizzan. Tomater används ju ofta i matlagning och därför ville jag göra precis tvärtom. Jag bestämde mig för att göra tomatglass.
 
Efter lite funderingar och googlingar tänkte jag att isglass kanske skulle vara det lättaste och dessutom skulle jag då äntligen få användning för mina gulliga glassformar jag köpte för en femma på second hand, och därmed även kunna inkassera nöjdheten över att bevisa för Björn att det inte alls var ett "onödigt köp som aldrig kommer användas". Bara tomater kändes dock lite väl matigt, så jag använde mig även av vattenmelon samt smaksatte med limesaft, socker, salt och peppar.
  
IMG_4143 copyBörja med att skålla tomaterna. Skär ett kryss på toppen av dem.
  
IMG_4144 copyOch lägg ned dem i småbubblande vatten en liten stund.
  
IMG_4145 copyTa upp tomaterna och spola lite under kallt vatten, sedan är det bara att dra av skalet. 
  
IMG_4140 copySkålla tomaterna en och en. Under tiden kan du hacka vattenmelonen i bitar. Ta bort kärnorna, åtminstone de svarta. De vita orkade jag inte pilla dän.
  
IMG_4152 copySådärja. Dela tomaterna och gröp ur slaffset (aka kärnhuset) med en sked.
  
IMG_4155 copyDela tomaten i mindre bitar och släng ned i bunken. Stavmixa ihop melonen och tomaterna.
 
IMG_4161 copySedan är det bara att smaksätta utefter hur du vill att dina glassar ska smaka :-) Vattenmelonen jag använde var inte supersöt så jag sockrade en del och pressade i lite limesaft. Testade även att salta och peppra lite för att få en lite mer bloody mary-feeling på glassen, vet inte om det blev bättre eller sämre om jag ska vara ärlig men det är ett alternativ så gott som något :-)
 
IMG_4174 copyHäll upp i dina glassformar. Inse att du gjort en ca fyrdubbel sats för dessa sex formar. Häll upp resten i ett dricksglas och använd som lyrrig morgonjuice.
 
IMG_4178 copyStäll in formarna i frysen i minst 12 timmar.
   
tomatisglassSedan är det klart för smaskning! Ganska liten ansträning och ändå väldigt gott. Åtminstone där smakerna samlats; på några ställen vare lite väl vattnigt för min smak. Kanske borde jag pressat ut vatten ur "smeten" innan jag hällde upp den i formarna? Vem vet, inte du, vem vet inte jag, vi vet ingenting nu vi vet inget ida!!!!
  
tomat vattenmelonisglassNä men serri, jag tyckte ändå det blev med beröm godkänt för att vara mina första isglassar! Hoppas ni hänger på månadens tema, och glöm inte att tagga bilderna med #månadensgröna om ni lägger upp några bidrag på insta. Puss och hej!
Månadens gröna | |

#1 Ulrica – Krii's Kitchen

Haha men gud va härligt recept! Jag var faktiskt också inne på att göra tomatglass först, men då av den mer gräddiga sorten. Dock hann jag inte riktigt med så jag lade det receptet på is. Får se om jag testar att göra det lite senare. :D

Kram

Svar: haha, receptet är lagt på is, perfekt! :D kram!
polichinelle

#2 Sandra

Men va?! Tomater i glass!! Känner mig så himla matkonservativ men detta lät verkligen superspexigt! 10/10 will try

Svar: kul med superspex ju, kan ju aldrig bli mer än fel - och i det här fallet blev det ganska så rätt ändå! kör hårt! <3
polichinelle

#3 maria

haha, att ulrica la glassreceptet på is, kan ha skrattat kaffe ur näsan :D men boody mary-glas, vilken jävla uppfinning, tabasco och en skvätt vodka i nästa omgång?

Svar: haha! DÄRJA, där sa du något. konkurrera lite med de här mojitoisglassarna som jag sett stockholmsfolk vimla runt med ;D
polichinelle

#4 Meg

Men vilken smart grej! Ser ju asgott ut också :)

Svar: jätteenkelt och gott! testa vettja!
polichinelle

#5 Charlotte Uleskog

Vilken kul idé! Måste köpa glassformar nu...och göra massa isglass :)

#6 Ulrica – Krii's Kitchen

Haha, jag gjorde mig ansvarig för ofrivillig "göteborgshumor" där märkte jag. ;)

#7 Ljuva Julia

det låter svinläskigt! Men blir ÄNDÅ sugen på att testa >.<

Svar: ja men gör det! superenkelt och går ju att förändra i all evighet ca :-D
polichinelle

#8 Johanna

Gillar detta koncept! Men tyvärr så verkar det bara ingredienser som jag är allergisk mot (röda födoämnen) men kul idé!

Svar: åh synd! du får testa konceptet med någon annan frukt/grönsak, superlätt att förändra!
polichinelle

#9 Catrin - theVeganista

Oj vilken spännande mix!! Det där måste jag verkligen prova, ser jättegott ut!

Kommentera här
Upp