Q/A: min lärarroll, malmö, mat på resor & vegetariska mattips.

Hej på er! Idag är det dags för en ny vända frågor och svar. Det blir lite käk, lite jobb och lite annat. Klara färdiga gå!
 

 
Q: Brukar du kolla googla matställen inför resor etc? Isåfall, vilka är de vanligaste sökorden? Eller är du helt oplanerad vad gäller restaurangval och "tar vad som finns"?
 
A: Rolig fråga! När jag och Björn var på våra första resor tillsammans så var maten inget särskilt vi tänkte på när vi var ute och reste. Det fick bli lite som det blev, ofta billigt. Numer, när vi inte längre är studenter utan i ett DINK-förhållande, så försöker vi göra maten till en egen del av resan som små egna minnen. Ganska sällan "tar vi vad som finns". Har allt för många gånger varit med om att man går omkring och letar det perfekta stället så länge att man hinner bli lite hangry innan man slinker in på något ställe och blir halvnöjd - inte skoj. Därför brukar vi faktiskt oftast bestämma i förväg, nån gång har vi till och med ring och bokat bord - världsvant ju!!!
 
Om vi googlar så är det oftast om man är sugen på något specifikt, t.ex. när vi var i Skottland sökte vi efter "best sushi Edinburgh" och "best veggie burger Glasgow" vilket tog oss till följande två ställen:
 
IMG_3165 copyIMG_3230 copy
 
Annars brukar jag använda mig av TripAdvisor, där man skriver in vilken stad man är i och vilket kök samt vilken prisklass man eftersträvar. Då får man upp en lista på alla ställen som privatpersoner recenserat - ofta med bilder. Superbra! När vi var i USA och Kanada använde vi oss av Zagat, som är en liknande tjänst fast jag tror det är baserat på kritikers åsikter istället för privatpersoner. Den finns dock bara i dessa länder så är ju minst sagt lite begränsad, men ett tips om man ska resa dit. 
 
Ska jag resa inom Sverige brukar jag använda mig av Sushikartan, nästan ett guilty pleasure att sitta och läsa recensioner där, hähä. Finns även som restaurangkarta, vintagekarta, pizzakarta, you name it, bara att söka!
 

Q: Vart är dina jobbsandaler ifrån?

Untitled-3A: Från JOBI så har fått dem via jobbet, men man kan även handla som privatkund på deras hemsida. Vet inte om just den modellen jag har finns kvar, men kan verkligen rekommendera märket - svinsköna. Har ett annat par från samma ställe så jag vet vad jag snackar om!!!

Q: Åh va kul med frågestund!! Vad är det bästa med att bo i Malmö? Om du hade fått prova på att bo precis vartsomhelst, vart hade du bott då?

IMG_0006 copyA: Det bästa med Malmö, förutom falafelprisinflationen, är att det är en stor stad och en liten stad på samma gång! Storstadskänslan kommer av att det finns massa restauranger, massa folk, massa parker, massa uteställen och massa butiker. Plus en asnice strand. Allt jag vill ha och behöver finns här. Jag hittar ännu inte så himla bra (förutom i våra områden då såklart) så jag har massa nya stadsdelar kvar att utforska men det är inga problem eftersom det är så pass litet att man kan ta sig var som helst i stan på typ en kvart. 

Jag som är uppväxt i en liten stad, och bott i Växjö i åtta år efter det, skulle vara väldigt ovan vid att behöva använda mig av kollektivtrafik dagligen (som i Gbg och Sthlm) utan är van vid att kunna cykla dit jag ska. Desstutom bor det ju så himla mycket bra personer här så själva socialiseringsbiten är ju fantastisk för min del, särskilt eftersom det inte är ett projekt att ta sig till någon. Skulle jag behöva åka spårvagn i 40 minuter för att ta en kvällspromenad med någon skulle kanske den inte bli av lika ofta.

Skulle jag pröva på att bo nå annanstans så skulle det helt klart vara utomlands. Älskade hösten som vi bodde i Manchester så skulle jättegärna göra något liknande igen innan man är helt rotad med familj och liknande. Får man drömma helt fritt skulle detta ske i New York!

 

Q: Hej och tack för en fantastisk blogg! Min sambo tycker mycket om kött medan jag gärna vill äta vegetariskt för det mesta. Eftersom jag lagar det mesta av maten får jag bestämma men jag vet att han blir som gladast när det serveras kött eller fisk. Jag har för mig att du skrivit att din sambo inte är vegetarian, men han kanske inte har några problem med att äta vegetariskt hemma? Har du några tips på enkla rätter som kan göra min sambo mer sugen på vegetariskt? Luddig fråga kanske!

A: Hej och tack för att du läser! <3 Min kille är inte vegeterian, men han äter vegetariskt både hemma och på sitt jobb vilket han bara tycker är najs. Han ser kött som en lyxgrej som han kan beställa på restaurang eller äta när han blir bjuden, så på så vis är ju utgångspunkterna väldigt skilda.

Man kan ju gå två vägar här: antingen försöka efterlikna kötträtter eller försöka göra något helt annat. Ska ni gå på första spåret så rekommenderar jag produkten Oumph! som finns i frysdiskar i de flesta större mataffärer (tror jag?). Det kan tillagas så likt kött att jag inte ens kan äta det, vilket bör betyda att din sambo uppskattar det :-) På samma tankesätt kan man ju laga t.ex. tacos eller lasagne med vegetarisk färs så blir det relativt likt köttversionen som en övergångsfas. Nackdelen är ju då att de lätt jämförs med dess köttiga "original".

Ovanstående två rätter kan man ju då göra mer och mer veggiga, t.ex. tacos med bönsalsa istället för färs eller lasagne med bladspenat och keso eller zucchini- och auberginefyllning.
 

Andra tips på lättlagade vegetariska rätter:

✗ Vegansk "köttfärslimpa" med linser och grönsaker.

✗ Tofu- och grönsaksgryta med lime, koriander och norichips.

✗ Asiatisk glasnudelsallad med chilimarinerade sojafiléer.

✗ Vegetariska cevapcics med ajvarsås.

✗ Morotsoppa med kokosmjölk, koriander, ingefära & röda linser.

✗ Kolsyrad linsfalafel.

Hoppas något faller honom/er i smaken!

Och så sista frågan:

Q: Hur är du som lärare och vad tycker du är viktigast i rollen som lärare?

A: Jag är ju fortfarande väldigt grön i min lärarroll så jag lär mig mycket fortfarande och kan nog inte säga på rak arm att "såhär är jag som lärare". Det blir ju lite speciellt i mitt ämne också. Musik har eleverna bara en gång i veckan så jag träffar dem ju inte alls lika ofta som deras klassföreståndare gör (mina lågstadieelever träffar jag lika mycket på ett år som deras klassföreståndare gör på en vecka) vilket gör att det ofta tar längre tid att bygga upp en relation - särskilt eftersom man som praktiskt ämne-lärare ofta har många klasser (jag har alla från förskoleklassen upp till nian på min skola, många klasser - men å andra sidan följer jag dem hela skolgången). 

Musik är ju ofta sett som ett "roligt" ämne (inte för alla såklart, men de praktiska ämnena är ju favoriter hos många eftersom de sticker ut lite) vilket gör att man inte bara kan gå in och sätta sig och säga "sätt er och fortsätt räkna där ni är i boken" utan man måste vara på topp och lite igång hela tiden - vilket kan vara lite jobbigt ibland när det är så intensivt. Men jag försöker vara rolig och lagom snäll, samtidigt som jag inte är kompis med mina elever utan det är mina regler som gäller.  

Det viktigaste är att man inte är lärare för att få lång sommarledighet utan att man är det för att det är ett jobb man inte får söndagsångest av. Att man tycker om att ha ett socialt jobb, kan *ta* barn och unga samt är en bra förebild.

Q/A:s och listor
3 kommentarer
border

sunndalsøra dag 1: innerdalen.

Nu är det dags att ta oss vidare på Norgeäventyren! Sist jag berättade om trippen var vi i Trondheim. Nu är vi en dag och 3,5 timmar på slingriga krokvägar senare.
 IMG_4421 copyOch då har vi hamnat i lilla Sunndalsøra där vi skulle möta upp Björns lillasyster Anna och hennes sambo Christoffer.
  
IMG_4540 copyVi hade bokat en vistelse i närmsta byn Øksendal så vi installerade oss i stugan Madagascar (lite ironiskt namn, med tanke på vädret) och tog en kvällspromenad för att insupa omgivningen.
  
IMG_4430 copyMorgonen efter var det dags för resans första tur. Wifi:et var svajjigt och mobildatan steg i höjden när vi skulle googla upp vandringsställen i närheten (....vilket man KAN tycka att vi skulle gjort innan resan mmmm vi vet :-------D) så vi fick förlita oss på guideboken som låg i stugan. Den tog oss till Innerdalen.
  
IMG_4427 copyDär vi inledde turen med denna hårda vandringsprövning.
  
IMG_4434 copyMysigt!
 
IMG_4449 copy
Men sedan blev det lite mer terräng, och mitt i skogen stod det en liten vägskylt med ordet DUSJ till vänster. Vi bah *dus-je", va kan de va* och gick dit. När vi kom fram förstod vi att vi blivit fintade av norskan. Var dock inte så himmelens supersugen på väta så skippade duschen.
 
IMG_4440 copyJag och Anna.
 
IMG_4431 copyTill den här utsikten bestämde vi oss för att det var dags för lunchintag.
 
IMG_4454 copyDärpå vidare trask.
  
IMG_4458 copyVattnet var så spegelblankt att det nästan var löjligt.
  
IMG_4464 copyNär vi kände smått duggregn börja falla tog jag detta hurtsnyggo i handen och vände på klacken.
  
IMG_4468 copyTillbaka till bilen, tillbaka till ett par mil i bil och tillbaka till stugan.
  
IMG_4471 copyDär kvällen förflöt som den så oftast gör i stugor: pasta med tomatsås och kortspel. 
 
Resor
7 kommentarer
border

Q/A: om familjen, bloggtips, skämsmat och den största skillnaden mellan mig och björn.

Hej du glada ta en spade å gräv ne'de så jag slipper se'de! Skoja, LOVE YOU GUYS <3 Därför tänkte jag idag ta och kicka igång svarsrunda ett där går igenom ett gäng frågor som kom in under frågestunden. Gud så kul vi ska ha! Vi kör!
 

 
Q: Kan du inte skriva ett inlägg om psykisk ohälsa eller om du har någon slags relation till det?

A: Jag ska fundera på det. Det är klart att jag mått sämre under vissa perioder, men att säga att det varit psykisk ohälsa är lite respeklöst till människor som lider av det, så jag vet inte riktigt hur jag skulle kunna belysa frågan på något givande sätt. Men ska absolut ge det en chans, börjar knåpa på ett utkast så snart en infallsvinkel slår mig och så får vi se om det blir något av det.

Q: Har du nån "skämsmat" som du aldrig visar upp i bloggen? 
A: Jag skäms inte över något jag äter! Kom alltid ihåg att mat ska göra en glad. Däremot finns det ju mat som inte gör sig lika snygg på bild, och det är ju inte alltid att den syns här. T.ex. vet alla som känt mig sedan tonåren att bland det bästa jag vet att laga när man kommer hem från en utekväll är makaroner. Och det måste vara gammeldags idealmakaroner. Och det måste vara minst 5 dl. Och det måste finnas ketchup, grillkrydda och ost att ha på. Och det måste vevas runt så det blir så slaffsigt som möjligt. Och det måste LASSAS IN. Och det måste förtäras tillsammans med ett stort glas mjölk eller havredryck och det bara måste lassas in i sällskap av någon serie man sett tusen gånger, oftast Seinfeld, SATC eller Sopranos. Exakt som det gick till exempelvis här. Och ca 2500 andra gånger.

Q: Hur ser din familj ut, asså syskon och var de bor osv. 

Det årliga fin- & fuljulkortet anno 2012.

A: Jag är uppväxt i Oskarshamn med mamma, pappa, två systrar och en katt. Min mamma heter Lotta och är fritidspedagog, men just nu är hon tjänstledig från sitt fritids och jobbar som SvA-lärare för nyanlända i kommunen. Min pappa heter Roger och är strålskyddare på OKG. Min storasyster Sophia är två år äldre än mig och har flyttat tillbaka till Oskarshamn, är sambo och har en två-åring som heter Lukas som älskar brandbilar och ett barn i magen. Hon jobbar som lärare. Min lillasyster heter Josephin och är tre år yngre än mig. Hon flyttade till Växjö 2011 (så vi bodde i samma stad i tre år ungefär) för att plugga till behandlingspedagog, vilket hon nu jobbar som där.

Q: Polichinelle (kommer aldrig ihåg namnet, måste tjuvlika), vad betyder det och varför kallas din blogg det? :)))
A: Det här är en av de vanligaste frågorna jag får! Det härstammar från min baskerperiod när jag lyssnade mycket på fransk musik (*svart å svår*) så det är helt enkelt titeln på en Edith Piaf-låt. Det är också nån typ av fransk docka, men jag valde det pga låten.

Q: Vad menar du egentligen med att du älskar tolkningsföreträden? Kärleken till koriander och d-takt är lite mer igenkännande & konkret.
A: (fråga baserat på min infotext på bloggens startsida) Jag fattar att det kanske är lite konstigt forumlerat av mig, men ville ha med tre korta grejer som jag gillade. Det jag syftar på är att jag avskyr när folk ska lägga sig i och tycka saker när de egentligen inte vet något om själva ämnet. Typ "rasism mot vita existerar faktiskt, varför finns det annars bara en vit choklad i aladdinasken!??!?!". Fast kanske på liten annan nivå då. Hoppas ni fattar.

Q: Jag undrar vilken den största skillnaden mellan dig o din kille är, om det finns någon såndär lite extra märkbar skillnad som har påverkat eller påverkar er relation positivt eller negativt o hur ni isåfall hanterat/hanterar det, t.ex. tydliga åsiktsskillnader, intressen, umgänge, värderingar, personlighetsdrag...
A: Jag och Björn satt faktiskt och pratade om det här med likheter i förhållande precis bara någon dag innan den här frågan kom in, lite roligt. Jag tror verkligen att man behöver vara tillräckligt lika och tillräckligt olika för att ett förhållande ska fungera så bra som möjligt. I vårt fall skulle jag säga att det som är våra likheter är våra värderingar. Vi tycker ofta samma sak i viktiga frågor. Jag skulle aldrig kunna vara tillsammans med någon som inte är feminist, till exempel. 

När det gäller intressen har vi musiken tillsammans, sedan är han mer sportintresserad och jag mer åt foto- och skrivandehållet även om vi båda tycker om det den andra gillar: jag ser gärna på fotboll, han skriver extremt mycket låttexter. Umgänget är också rätt lika. Det som skiljer oss är personlighetsdrag. Björn är mycket mer tålmodig och har en stubin som är kilometerlång, medan jag är mer rastlös och lättprovocerad. 

Q: Vad fotar du med för kamera och redigerar du dina bilder? Vilket program använder du då? 
A: Jag skiftar mellan två. Den jag använder allra mest är min Canon EOS 600D och favoritobjektivet är ett fast på 35mm. Ser bilderna ut "som vanligt" på bloggen är det den utrustningen jag använder. Då och då använder jag ett fast 50mm-objektiv eller standardobjektivet 18-55mm. Här är ett inlägg om vad som finns i min kameraväska.

Sedan inlägget skrevs har jag även utrustat mig med ännu en kamera: en Canon G16. Supersmidig på resor eller när jag vill bara vill vara lite extra smidig. Bländaren går ned till 1,8 och ISO:t upp till 3200 så den klarar de flesta ljusförhållanden, älskar't. Redigerar gör jag i Photoshop, lite extra kontrast, ibland lite fix med vitbalansen och lite mer skärpa. Inget originellt på något vis tror jag.
 
Och så avslutar vi med denna tipsfråga:

Q: Vilka är dina tre bästa knep för att skriva en bra blogg?

A: 

1. Att härma för att lyckas är dumt, gjort är redan gjort. Såklart du kan inspireras men gör det till din egna stil med ett eget språk i både bild och text.

2. Involvera läsarna, få dem att vilja lära känna dig. De bloggar jag blir allra gladast när de uppdaterat är inte de med allra flest följare, utan de som jag verkligen tänker som mina internetkompisar som jag vill veta vad de gör och vad de tänker på.

3. Skriv en blogg du själv skulle vilja läsa.

 

Det var allt för den här gången, vi hörs snart igen!

Q/A:s och listor
6 kommentarer
border
Upp