att börja med veckomatsedel: mina tips och idéer.

Imorgon är sista dagen av ledighet innan vårterminen dundrar igång och när jobbet drar igång är det dags att börja med veckomatsedel igen! I höstas blev jag inspirerad av Ellen att börja planera vardagsmiddagarna och det gick så pass bra att jag dedikerade ett par timmar varje söndag till detta projekt. Jag redigerade massa matbilder och publicerade veckomenyerna här på bloggen som en liten söndagstradition samt skrev kommande veckas nya lista. Hela 15 listor blev det och under dessa femton veckor har jag hunnit samla på mig lite tips och trix för detta med matplanering som jag tänkte dela med mig av. 
 
Haru fler tips på lager så mottages dessa vänligen!! In i kommentarsfältet merej bara så kör vi. 
 
 
Varför veckomatsedel? Jag kan erkänna att jag inte alltid tyckt det här med matplanering varit det sexigaste i världen direkt, utan snarare varit en sån där person som bah "jag äter väl det jag är sugen på lite spontant och causal eller vadå" och avfärdat idén. Men när jag väl började så var jag fast. Varför? Jo dels för att man..
 
1)... inte småhandlar lika mycket utan köper rätt mängd ingredienser som man vet vad de kommer användas till.
2)... inte kommer hem vrålhungrig klockan 17:15 och fånstirrar in i ett fullt kylskåp som med ens energifantasi upplevs som knasigt tomt och man förstår inte alls vad man tänkte när man handlade allt detta.
3)... inte i ↑ sådana här situationer alltid hamnar i pasta- och tomatsåsvärlden, utan faktiskt lagar något helt annat som man aldrig hade kommit på tanken att göra annars även om det tar ungefär lika lång tid.
 
Kontenta: du sparar både tid, pengar och energi på att matsedla din tillvaro! Samt reducerar risken för hungerrelaterat våld något kopiöst :-)
 
 
Hur börjar man? Börja med att fundera på vilka förutsättningar du har när du ska laga till maten om kvällarna. Måste du ha med dig matlåda till jobb eller skola dagen efter? Spelar det nån roll för dig att maten är varierad eller bryr du dig föga om middagen blir samma tre kvällar i rad? Är det nånting du skulle vilja ändra i din kost, te.x. äta mer/mindre av? Finns det några aspekter att ta hänsyn till, så som en speciell kosthållning eller att maträtterna ska anpassas till en viss typ av svårighetsgrad så får du såklart väga in det också.
 
Förberedelser För min/vår del ser förutsättningarna ut såhär: både jag och raring äter gratis och pedagogiskt på våra respektive arbeten så middagarna vi lagar behöver inte vara matlådevänliga. Vi äger heller ingen mikrovågsugn och alla rätter är inte supersmidiga att värma på spisen. Det mesta går ju såklart att lösa utan micro, även om det inte blir så fotovänligt efter uppvärming, men vi lagar nästan aldrig fler portioner "med mening" utan blir det över så blir det över. Sådant här kan man ju också väga in - det går ju att äta samma kvällskäk både måndag och tisdag t.e.x. om man vill slippa en av matlagningstillfällena.
 
Jag äter ju som bekant inte kött och försöker dra ned på mitt fiskätande men eftersom raring i grunden är allätare men arbetar på en vegetarisk skola så önskar han att vi har en fiskrätt med helst en gång i veckan. Utöver det så gillar vi båda två variation på middagarna, vilket är en av anledningarna till att vi började matplanera. Det blev så himla ofta annars som vi bara kokade pasta eller bulgur och stekte grönsaker och bönor till det, ni vet en sån där JAG VILL HA MAT NU MEN ORKAR INTE TÄNKA-måltid. Gott, japp - snabbt, absolut men kanske inte det roligaste i längden.
 
Eftersom vi gillar att hålla helgerna lite öppna så pågår vår matsedel måndag-fredag. Något jag brukar försöka väga in är att välja rätt måltid på rätt dag
 
 
 
Den här veckomatsedeln är ett ganska bra exempel på det. Att välja rätt måltid på rätt dag innebär för vår del, förutom det ovanstående om pedagogisk lunch, följande: vi planerar in enkla rätter de dagar vi slutar senare (måndagar och tisdagar) för då kommer man hem jättehungrig och vill laga något snabbt och enkelt. Vill vi äta något spexigare som vi inte lagat förut eller som kräver lite längre tillagning brukar vi ta det på torsdagar eftersom jag är ändå är ledig då och kan börja med middagen tidigare. 
 
Inhandling Utifrån detta planerar vi (eller okej, mest jag eftersom jag tycker det är roligast) kommande måltider på söndagarna. Jag har en fördel i att kunna checka av vad skolan ska servera till lunch online så jag slipper äta liknande grejer till lunch och middag. Detta har dock inte Björn så ibland händer det att vi byter dagar så han inte ska behöva äta linsgryta två gånger per dag. 
 
Innan jag skrev veckomatsedlar var det kanske hälften av gångerna jag skrev inköplista innan jag skulle till affären. Tänkte att jag kommer väl ihåg det viktigaste, resten improviserar jag fram. Detta var dock en gambling: man kunde komma hem utan toalettpappet och istället med, eftersom man låtit hungern tala, tre påsar chips.
 
IMG_8969 copyNu skriver jag alltid handlingsplaner! Kanske är old news eller självklarheter, men för er som inte göre så kan jag tipsa om att skriva inköpen såhär i olika "kategorier". Då behöver man inte leta över hela lappen när man är i grönsaksavdelningen utan bara hålla sig till rätt del av pappret :-) Jag kör frukt/grönt, mejeri, skafferivaror, frysvaror och övrigt som kategorier.
 
Tips och idéer 
❖ Under sin första matsedel har man världens chans att gå igenom käket man har hemma. Ofta döljer sig väldigt mycket mer än vad man tror i kyl, frys och skafferi. Inventera det! Vad har du mycket av? Börja din första matsedel med att "käka ur" det du har, i synnerhet sådant med kortare hållbarhet.
 
❖ Planera in variation! För min del är det som sagt lätt att jag sträcker mig efter pastaskruvarna eller bulguren, därför planerar jag in så mycket blandade kolhydrater under en vecka som möjligt. Ris, mos, cous-cous, kokt potatis, stekt potatis, matvete, paj etc. 
 
❖ Vill du underlätta planeringen kan du utgå från samma upplägg varje vecka. Detta är inget jag brukar köra med eftersom jag gillar variationen men tycker man det är klurigt att komma på massa recept så utgå från t.ex. följande:
 
mån - pasta
tis - linser/bönor
ons - färs
tors - soppa
fre - potatis
 
eller liknande, så har du onekligen ett hum om fokus på var du ska börja.
 
❖ Spara receptlänkar!
 
 
I mina anteckningar på datorn har jag skapat ett dokument som helt sonika heter "Recept att testa". Här ligger ett virrvarr av recept som jag sparat ned från bloggar m.m, helt okategoriserade men som en liten inspirationsbank att kika lite i när jag inte vet vad jag ska laga.
 
En liten parantes: det här systemet kör jag även på andra grejer som synes, t.ex. presentidéer (man kan ju komma på superbra presenter till folk som kanske inte fyller år förrän om 267 dagar), era önskerubriker, nya frågor att svara på (här klistrar jag in frågor från kommentarsfältet till mina Q/A:s så jag slipper scrolla alla fält när det är dags för ett sådant inlägg), bloggidéer, bloggrubriker (typ låttexter, citat etc som passar att använda sig av i olika inlägg) samt lite andra anteckningar med musikskriveri, ekonomiska uträkningar och quiz.
 
IMG_8956 copy
❖ Glöm dock inte bort de fysiska kokböckerna!
 
IMG_8952 copyJag vet själv att det är lätt att man bläddrar lite i en kokbok, hummar lite åt fina matbilder och ställer tillbaka på hyllan som nån slags prydnadssak. HÄDELSE! Kokböcker är till för att användas. De jag lagat mest ifrån är Mera Vego, Vegetariska kokboken samt tidningarna VEGO som jag prenumererar på.
 
❖ Överkurs: lusläs affärernas veckoblad och planera in dina måltider efter det. Ett klassiskt tips som jag faktiskt inte nyttjar själv. Vet egentligen inte varför, kanske för att vi inte får några reklamblad hem, men det går ju faktiskt att spara in en del kosing på detta. Dock vet jag inte om söndagar är bästa dagen för att handla efter veckoblad eftersom mycket är utplockat då nästa veckoblad börjar nästkommande dag. Men det är onekligen ett tips att ha i åtanke! 
 
❖ Det är helt lugnt att misslyckas. Man måste komma ihåg att matsedlar såklart inte är skrivna i sten. Kommer jag hem en dag och inte alls är sugen på rostad paprikasoppa eller inte alls orkar ställa mig och laga cevapicci, ja då är det ju bara att byta ut måltiden. Jag gör alltid min matsedel både fysiskt (att sätta på kylskåpet) och i photoshop (till blogginlägget) samma dag som jag skriver den, men bara för det är det ju ingen press att den ska följas till punkt och pricka. Tvärtom så tycker jag nästan att det är roligare så. Liksom såhär tänkte jag vs. såhär blev det.
 
Det var nog mina tips det. Hoppas detta inspirerar och att jag inte glömt något värdefullt :-) Som sagt, kom gärna med inflikningar om ni har några tillägg. Eller kanske länkar? Till bra recept, din egen veckomatsedel eller vad tusan som helst som passar in under temat. Vore kul att höra hur ni tänker. Puss!
Tips, Vegetariska veckomatsedlar, Äta | |

#1 Elvira

gu vad bra, TACK!

Svar: puss! <3
polichinelle

#2 Johanna

Vilket bra inlägg med många bra tips! Vi äter också efter matlista här hemma, funkar bra! Bra idé att skriva inköpslistan i kategorier, det ska jag testa. Jag brukar annars skriva varorna jag ska köpa i den ordning som de kommer i affären tex först frukt och grönsaker, sedan bröd osv. Detta förutsätter att man vet vilken affär man ska handla i!

Svar: tack, vad kul att det inspirerade! <3 smart! det där tipset vet jag att min mamma använder, och det är ju också supersmart! kräver väl dock att man typ... renskriver sin lista? eller kommer du på allting i rätt ordning? jag sitter ju med recepten/veckomatsedeln och skriver handlingsplanen pö om pö middag för middag liksom, så då kommer ju inköpen i blandad ordning så då funkar mitt sätt smidigare :)
polichinelle

#3 Fredrikapåvinden

Superbra och vettiga tips! På senaste tiden har jag känt mig sugen på att försöka införa något liknande men eftersom jag bor kollektivt känns det lite klurigt. Vi är fyra personer var av en är vegetarian, två som helst äter vegetariskt och en som äter kött. Två går på samma skola, en pluggar på universitetet och en jobbar. Detta gör att det känns lite svårt att få ihop och att planera upp i förväg. Men kanske ändå värt ett försök? Nu under lovet handlade två av oss i kollektivet och planerade då upp de tre kommande måltiderna. SÅ HIMLA SKÖNT! Annars så blir det så lätt att vi köper hem samma basvaror och lagar samma gamla sketna couscous sallad vecka ut och vecka in. Kanske får ta och ändra det i vår helt enkelt!

P.S så smart med alla listorna! Det ska jag definitivt börja med!

Svar: hmm, förstår det. ju fler som ska komma överens desto mer planering krävs ju. men det går ju att testa ett par veckor och se om det är värt det? ni skulle kanske kunna ansvara för två middagar var i rad, på så sätt får man ju laga två gånger och sen vila sex dagar liksom. :)
polichinelle

#4 Jorunn - Söder om stan

Vi borde verkligen börja med veckomatsedel här hemma. Du radar ju upp ett gäng fördelar och jag tycker det låter både smidigt och inspirerande (och bloggvänligt hehe). Borde ändå handla mat idag, så varför inte köpa för hela veckan. Tack för alla bra tips!

Svar: tack för fina ord och kul att det inspirerade!
polichinelle

#5 henrietta

åh! har väntat på detta inlägg! tack, blev superinspirerad. så himla bra tips det där med att köra efter ett tema varje dag, så det blir lättare att komma på något!

Svar: åh vad glad att du gillade det, hade varit sämst om du väntat och blev besviken ju :-( tack för du läser och kommenterar, det betyder mycket! kramar!
polichinelle

#6 TIDSTJUVEN

Så himla bra och utförliga tips! Det här systemet måste jag bestämt också börja tillämpa. Eller försöka tillämpa i alla fall. ;)

Jag trillade förresten in hit från blogg.se's startsida och måste bestämt surfa runt lite mera på din blogg. Du verkar vara en störtskön typ!

Svar: åh men vad kul! välkommen hit, hoppas du kommer trivas! <3
polichinelle

#7 malin

tack för ett mycket informativt inlägg! jag gillar verkligen din söndagstradition med veckomatsedlar och kör även med det själv. för min egen del handlar det i grund och botten om att jag vill slippa hitta på saker när jag kommer hem, dvs. jag vill slippa tänka efter en dag på jobbet!

handlarlappar är en stor favorit hos mig (och bra, för då handlar jag mindre godis... hehe) och förutom dit tips att kategorisera inköpen vill jag tipsa om att skriva kategorierna matvaror i den ordning du kommer till dem i affären. detta funkar ju så klart bara om en alltid handlar i samma affär! men jag tycker det är så värt, för då slipper jag vara så länge i affären plus risken att jag glömmer nåt är väldigt liten. det ska bli roligt att se vad ni lagar för nåt de kommande månaderna :)

Svar: vad kul malin, tack! <3 det där tipset vet jag att min mamma använder, och det är ju också supersmart! kräver väl dock att man typ... renskriver sin lista? eller kommer du på allting i rätt ordning? jag sitter ju med recepten/veckomatsedeln och skriver handlingsplanen pö om pö middag för middag liksom, så då kommer ju inköpen i blandad ordning så då funkar mitt sätt smidigare :)
polichinelle

#8 Beatrice

Vi har gjort såhär (eller nästan såhär) rätt länge! Typ två år i perioder kanske? Men nu med kraschen av datorn försvann ALLA mina sparade recept, testade och icke testade... katastrof med andra ord, så nu får jag leta upp allt igen, och det lär inte bli roligt... Jag minns nog inte ens hälften... :( Men det ska bli kul att börja planera igen! Jag tar med mig några av tipsen här och ser om de hjälper mig!

Svar: åh typiskt! du har inget pubbat på bloggen du kan gå tillbaka till och c? synd :/ men fint att ni ska börja igen! hoppas tipsen inspirerar!
polichinelle

#9 Linnéa Elisabeth

Vi försöker också att äta efter veckomeny. Mycket lättare att veckohandla då också! Men vi äter alltid samma rätt två dagar i rad så vi kör på 3-4 olika rätter i veckan. Smidigare så, speciellt eftersom att det nääästan bara är jag som lagar mat, min sambo allt får skärpa sig! :D

Svar: ja det tycker jag! eller, alternativt (fast det kanske ni redan kör): den som lagar mat slipper all form av köksgöra efteråt med disk/diskmaskinsinplock etc. ändå likvärdig rimlighetsgrad, och då skulle jag helt klart välja matlagning. puss!
polichinelle

#10 Anonym

Nej, nu har jag 2 frågor jag måste fråga. 1. Vad betyder Polichinelle? 2. Finns det en vegetarisk förskola/skola i Malmö? Vad heter den?

Svar: 1. det är en edith piaf-låt med titeln polichinelle :-) lyssnade mycket på denna i min frankofil-basker-period och tyckte det lät som ett fint bloggnamn!2. japp! kanske t.o.m flera? den jag syftade på heter Lilla Jag och ligger i västra hamnen.
polichinelle

#11 Daniella Chanelle

Åhh, du har övertygat mig. Mat är dyraste kostnaden för mig pga kan knappt laga mat (......) men försöker ialalfall men tröttnar oftast. eller jag kan, men orkar aldrig stå flera timmar i köket när jag bara lagar mat till mig själv. men ska ge februari ett gott försök. sparar jag pengar eftersom jag inte köper småförpackningar så är det ju amazing.

#12 Stina - Stinastillvaro.se

Vill verkligen komma igång med veckomatsedel igen i år, det där hungersvåldet är alltför ofta nära till hands ;)

Jag tyckte det blev lite roligare när vi köpte en griffeltavla där vi skrev upp veckans maträtter och hängde upp i köket. Fint dessutom!

Svar: åh det skulle jag gärna ha en! har dock bara sett stora varianter på ikea. var har du hittat din griffeltavla?
polichinelle

#13 Sandra

Vad roligt att du la upp det igår när jag lovat att jag skulle lägga upp mina tips och tricks idag. Känns som att jag blev världens härmapa nu ju ;) Haha men jag hade hur som helst tänkt tipsa om din återkommande veckolista, hoppas det går bra! :*

Svar: såg att du skrev i ett inlägg att du ville att ni skulle börja köra matsedel under 2016 men hade ingen aning om att du lovat lägga upp tips inom detta so i guess great minds think alike :-) självklart går det bra. puss!
polichinelle

#14 Sandra

Haha ja alltså jag nämnde det bara snabbt i något inlägg att det skulle komma upp idag så jag menade absolut inte att det borde vara något du skulle ha koll på. Kände mig bara vääldigt härmig som la upp nästan prick samma dagen efter ;) Här är i alla fall mitt inlägg om någon behöver ytterligare tips: http://atilio.metromode.se/2016/01/10/hur-man-klarar-av-en-matbudget-och-pa-basta-satt-planerar-sina-maltider/

#15 Ellen

Men tack för länk! Och, blir så himla stolt över hur bra det går för er, heja! :*

Svar: puss fina!
polichinelle

#16 Louise

Kanske inget supertips men man kan ju också låna kokböcker på biblioteket om man inte har nån rolig själv. Brukar "testköra" några intressanta och om de visar sig vara användbara så äre bara att skaffa ett eget exemplar!

Svar: åh men smart! kopiera eller fota av med mobilen är ju också en idé, men låna är ju ännu bättre. älskar bibliotek! bah gå dit och låna grejer gratis, på hur många andra ställen i samhället är det så liksom? tack för tips!
polichinelle

#17 La Linda / Better Bloggers

SJUKT bra inlägg! Detta är ett av mina mål inför det nya året - att bli bättre på matplanerandet. Både av hälsomässiga och ekonomiska skäl. Tack för detta!

Svar: åh tack linda, betyder mycket när det kommer från en sådan bloggqueen som du!
polichinelle

#18 Emma

Det här med att se efter vad butikerna har för erbjudanden för att spara pengar. Kolla upp Matpriskollen! Det är en app i mobilen där man kan lägga till sina favoritbutiker och så kan man se vilka erbjudanden de har. :)

Svar: smart! ska kolla upp den appen, tack för tipset!
polichinelle

#19 Wilda

Bästa inlägget! Alltså har lämnat det oläst på Bloglovin i nästan två veckor för att jag skulle ha tid att verkligen läsa det och dra nytta av det och nu sparar jag det för att återkomma till det. Jag gör en hel del av detta redan men vill få in mer nytt och säsongsbetonade varor i min kost så det här är en riktigt bra pepp! Tack!

Svar: åh tack för fina ord wilda!
polichinelle

#20 jennifer

mycket bra inlägg, funderar på att införliva det!
det gör det dessutom roligare att laga mat när en inte som du säger bara kokar pasta när en kommer hem för att "det finns ju inget att laga".

Svar: ja! kör! fler veckomatsedlar i bloggvärlden säger jag :D tack för komplimang och för att du läser <3
polichinelle

Kommentera här
Upp