hur man lagar frukost och efterrätt av ett paket kikärter.

Ja, som rubriken och denna *dramatiska* bild på en tetra kikärter skvallrar om så ska vi alltså laga tvårätters (eh... strunt i huvudrätten och ersätt förrätt med frukost, jarå!) på ett paket tetra.
 
IMG_0657 copy
Först och främst ska vi fixa hummus till smörgåspålägg. Häll av spadet från kikisarna (fast spara till nästa recept!) och skölj dem. Häll i en bunke och släng även ned en hackad vitlöksklyfta och massvis med fryst persilja. Addera en skvätt vardera av olivolja, citronsaft och vatten och mixa slätt. Salta och peppra och rör runt. Klart! Man kan ju såklart smaksätta på alla möjliga vis, men det här är klassikern som hängt med mig (och säkert många andra) sedan studentåren. 
  
hummus_breakfasthummusBre på mackan (det är extra gott med smör under såklart) och strössla över lite solrosfrön om du ska ta ett bloggigt foto, annars äre bara att frossa direkt. Tomatphiadelphia med picklad rödlök kan jag också rekommendera som pålägg förresten. Både bildligt och smakligt.
 
vegan_meringueNu är det dags för efterrätt, och som du kanske redan gissat är det dags för den veganska viralflugan: kikärtsmaränger! Ta fram bunken med ditt kikärtsspad, sätt vispen på högsta effekt och vispa. Jättelänge. Först blir det skummigt, sedan blir det vitt och till slut går det att vända bunken över huvudet utan risk för kikärtsinpackning i frillan.
  
vegan_meringue2Då är det dags för nästa steg. Blanda ned ca 1,5 dl socker, 1/2 tesked citronsaft och 1/2 tesked vaniljpulver och vispa återigen. Det ska blir ett hårt fluff liksom.
  
vegan_meringue3Här kommer min blodiga twist på det hela: jag bestämde mig nämligen för jordgubbsmaränger! Tinade ett gäng jordgubbar i lite vatten och mixade sedan dem slätt innan jag hällde ned i smeten.
  
vegan_meringue4Vispa ännu lite till tills ljuvlig kulör uppstår.
  
vegan_meringue5Klicka sedan ut smeten på ett bakplåtspapper. Det funkar faktiskt att ha marängerna stående rätt så tätt, vilket är bra eftersom det av en tetra kikärtsspad blir två plåtar...
  
vegan_meringue6...och varje plåt ska vara inne i ugnen (100°) grader i... wait for it... 1,5 timme!!!! Kill me slowly please :-))
  
vegan_meringue7Låt svalna och förvara sedan tätt förslutet.
  
vegan_meringue8Och ha sedan ett barnkalas med tre sorters glass, chokladsås och veganska jordgubbsmaränger! KUL! Fast tyvärr alldeles för sött för min smak. Jag pallade en, resterande skänkte jag bort till först till kvarn-personen i en vegansk Malmögrupp på facebook. Hoppas hens systerson hade sockrigare smaklökare än jag! 
Äta | |

#1 Louise Stigell

Damn, those kikärtsmaränger asså... Vilken grej! Gjorde ett spontant försök för nån vecka sen, och smeten blev verkligen perfekt, men när de kom ut ur ugnen hade de runnit ut till små pölar. Förvisso väldigt krispiga och goda pölar, men ändå. Måste gjort nåt fel längs vägen. Ska snart testa igen, och då lär jag smaksätta dem också för dessa med jordgubb ser så tjusiga och smarriga ut! ^_^

Svar: hmm, mina flöt ju också ut en del så de blev inte sådär toppigt söta men äsch. jag tog ut dem direkt ur ugnen, läste att man kunde ha dem i ugnen medan den svalnade av - kanske var det för utseendets skull?
polichinelle

#2 Ronette

"ha sedan ett barnkalas med tre sorters glass.." <3 :D
Alltså spännande, känns så sjukt att detta ens funkar!? Men blir avskräckt av för-sött-tycket.

Svar: verkligen! kanske testar igen, men med mindre mängd spad annars blir det så himla stort projekt. isåfall kör jag på mer citron i!
polichinelle

#3 Beata

haha så bra grej!

#4 Sandra - att leva med asperger, borderline och ätstörning

Gud vad gott, jag dööör

#5 Ida ☯ the sky under the sea

Men, asbra tips ju! Tycker om kikärter men har aldrig testat hummus :O Oklart varför, hahah.

Svar: testa! superlätt & supergott, bästa kombon!
polichinelle

Kommentera här
Upp