vegetarisk veckomatsedel #48: ugnsrostad sötpotatis, quornbowl med majskräm och avokadosalsa samt kolsyrad pankotofu.

vegetarisk veckomatsedel
Hej! Här kommer den vanliga söndagsreceptbomben, denna gång dock något kortare eftersom jag smet iväg på julbord (och åt typ potatis, gräddfil, rödbetssallad och en bit ostpaj...fancy  julbord = inte särskilt vegovänligt). Här kommer mån-tors!
 
IMG_8640 copyMåndagsmaten blev grönsaks- & linssoppa. Värmde på rester och hade på lite extra chiliflakes. Recept här.
 
IMG_8653 copy
Tisdag: ugnsrostade rotfrukter med grönsaksbollar och vitlökssås. Detta blev nice, fast kunde bli ännu nice:are om jag hade fått till konsistensen på sötpotatisen. Skar iaf potatis, morot och sötpotatis och la på en plåt tillsammans med en halverad rödlök. På med olja, salt, peppar och chiliflakes och in i ugnen ett tag. Hade typ 220° i kanske 25 min? Blev god smak men inte bäst konsistens som sagt, för mjuk. Borde man kanske behållt skalet på sötpotatisen, som jag gör med potte och morot. Vad tror ni? Tips?
 
IMG_8676 copy
Quornbowl med bulgur, avokadosalsa och majskräm blev onsdagens gottiga :-D
 
IMG_8667 copyEller bowl och bowl, lite löjligt nästan. Man lägger ju bah goda grejer i en skål liksom. Dessa goda grejer var:
- bulgur, kokad i Vegeta och citronsaft
- quornfärs, kryddad med enchiladakryddmix
- avokadosalsa, tärnad avokado med hackad tomat och finhackad rödlök med massa limesaft, salt och peppar
- majskräm, grovmixad majs tillsammans med lkoriander och peppar
- plus sallad, turkisk yoghurt och lite ringlad srirachamajo
 
IMG_8695 copyDenna torsdagsskapelse kanske inte ser så mycket ut för världen, men joho ni! Supergott. Jag improviserade fram en kolsyrad pankotofu med spagetti och vitlöksyoghurt efter att ha läst det här receptet hos Annie att inspireras av. Nedan kommer min variant och jag lovar, detta tillvägagångssätt är något jag kommer fortsätta improvisera fram goda tofurätter av.
 
IMG_8682 copyJag började med att skära ett tofublock i skivor, lägga dessa i en skål och hälla på japansk soja så det fick ligga och gotta sig däri en stund.
 
IMG_8689 copyI en annan skål blandade jag ihopa 1 dl kolsyrat vatten med 1,5 dl vetemjöl tills det blev en smet. Då smaksatte jag den med massa limesaft, sweet chilisås och nån tsk sriracha. Smakade av med salt och peppar. Smaksatte lite till. Hällde upp massa panko (asiatiskt ströbröd) på en bricka.
 
IMG_8691 copySedan bah: vända skivorna en och en i smeten och i pankon. Min panko tog dock slut så de sista skivorna fick vanligt HEDELIT SVENSKT STRÖÖÖBRÖÖ och det gick ju bra ändå. För sedan är det bara att hetta upp rejält med rapsolja i en stekpanna och steka tofun en liten stund på varje sida så den får en knaprig stekyta, men fortfarande behåller sitt mjuka innanmäte.
 
Tips är att 1. inte steka för många bitar samtidigt, 2. fylla på med olja mellan varven samt 3. röra vid/vända bitarna nästan med en gång de första sekunderna de läggs i pannan - annars fastnar dem lätt och paneringen åker av. 
 
IMG_8692 copyServerat med spagetti, sallad, majs och vitlöksyoghurt och lite srirachastänk - givetvis. Allt annat är väl puckat.
Allt det där som kallas livet | |

#1 Jenny

Jädrans vad god tofun ser ut! Måste testas :D

Svar: supergott och enkelt! ja, testa! och återkom gärna med recension ;-D
polichinelle

#2 Rebecka

Soppan ser ju otroligt god ut, det får bli söndagsmiddagen - tack för tips :)

Svar: kör hårt! hoppas du gillar den! <3
polichinelle

#3 Ljuva Julia

Men gud så himla himla gott det verkar <3 <3

Svar: det var det! en bra matvecka (bortsett från fredagen då)
polichinelle

#4 Emma

God matvecka! Jag brukar behålla skalet på sötpotatisen men det är mest av lathet. Det bästa tipset för god sötpotatis i ugn är att inte låta stavarna/klyftorna nudda varandra utan låta dem ligga med typ 0,5-1 cm avstånd. Gör större skillnad än man kan tro!

Svar: ah! smart! jag borde ha lite mer pedantiska drag när jag placerar maten på ugnsformen med andra ord...
polichinelle

#5 Julia

Alltsååå, tycker typ alltid att sötpotatispommes blir mjuka. Det blir ju perfekt krisp dock om man friterar, men kan inte bada i olja varje dag. Dock testade jag att julienna och sen steka i arm olja. Det blev fab. <3

Svar: arm olja? gissar matolja? eller? SÄG SÄG SÄG! spännande!! julienna låter ju för övrigt genialt, det måste jag testa nästa gång.
polichinelle

#6 Linnéa - The Hungry Gosling

Den friterade tofun ser verkligen god ut! Jag har aldrig testat för jag tänkt att paneringen bara skulle lossna utan ägg, men detta måste jag ju laga snart :)

Svar: bara man vänder bara efter några sekunder första gången och är försiktig därefter så tycker det brukar funka!
polichinelle

#7 Jess

Sötpotatis alltså, så gott men blir alltid för mjuka. Brukar låta de andra rotfrukterna stå inne ca 10 min innan jag lägger till dem, så brukar de bli lite bättre iaf. Och haha, var på julbord med jobbet och blev lovad en vegetarisk jultallrik. Fick en omelett med brysselkål. Det var ju kul när alla andra fick två långbord fulla med mat...

Svar: fyfan för tråkig vegmat ute! särskilt eftersom det ofta är typ lika dyrt som de andras mat. galet. tack för sötpotatistipset!
polichinelle

Kommentera här
Upp