veganskt alternativ till baconlindad sparris: rispapperlindad sparris!

vegansk baconlindad sparrisHär kommer ett enkelt recept på en snabb liten rätt! Kanske något att sätta på menyn till ett veganskt nyårsfirande? Jag serverade visserligen med bea så körde inte all in vegan, men det gör man ju som man vill - de går att äta som de är också. 
 
RISPAPPERLINDAD SPARRIS - VEGANSKT ALTERNATIV TILL BACONLINDAD SPARRIS
 
IMG_9256 copyIngredienserna du behöver är dessa. Jag vill dock verkligen rekommendera att använda färsk sparris, jag använde fryst eftersom detta bara var en *testlagning* på hemmaplan, men de blev rätt sladdriga efter förkokningen så skulle tro att resultatet blir mycket, mycket bättre med färsk. 
 
Du behöver:
Rullarna:
2-3 rispapperark (finns på asiatiska hyllan på "vanliga" matbutiker, men köps billigare på asienlivs och så)
8-10 sparris
 
Marinaden:
1/2 dl rapsolja
1/2 dl japansk soja
2 droppar liquid smoke
1 pressad vitlöksklyfta
Hackad röd chili efter smaklökar
En nypa salt
 
Sorry för livets mest intetsägande bild men här är iallafall en bild på att du ska blanda ihopa marinaden efter måtten ovan (<---- obs! mått! stor grej här i bloggen!!) 
 
Blöt sedan rispappret lite och klipp i lagom stora bitar. Lägg ned rispappersbiten i marinaden några sekunder och virvla runt så det täcks helt. Rulla sedan pappret runt sparrisen.
 
IMG_9271 copyUpprepa med alla sparrisar och lägg i en ugnsfast form (om du vill kan du smo den lite med olja innan, eller alternativt lägga på ett bakplåtspapper). Sätt in i mitten av ugnen. 200° ca en kvart. Håll koll så de inte bränns vid.
 
rispapperrullad sparrisKlart! Lärdom jag tar med mig till nästa gång är dock att inte rulla rispappret så många varv då det innersta lagret tenderar att bli ganska kletigt (läs kondomliknande....) plus att laborera lite med ugnsvärme och tid för det perfekt krispiga resultatet. Jag hade egentligen lägre värme och längre tid än vad jag skrev ovan, men tror det blir bättre att öka värmen. Fan, nu frångick jag ju det här med måtten som jag var så nöjd med... men äsch, testar ni att laga så återkom gärna med ugnstemperatur+tid och resultatet så hittar vi perfektion tillsammans vettja <3 
 
Äta | |

#1 Ljuva Julia

Åh, älskar baconlindad sparris, kanske ska testa den här varianten snart istället :D

Svar: gör det! kör på färsk sparris och kolla ugnstiden bara så det blir gött och knaprigt!
polichinelle

#2 madeleine dufvs

men wow!!! låter asgatttt, så finurligt 👌🏻

Svar: TACK! <3
polichinelle

#3 Oscar

Spännande idé! Kanske blir att testa då Willys har extrapris på färsk sparris den här veckan. Fortfarande dyr grönsak dock.

Svar: åh är det! kanske ska testa det med färsk sparris till imorgon då, tack för tipset!
polichinelle

#4 Annie - lättlagat vegokäk

Så bra grej! Har ännu inte testat rispappersbacon, men det kommer!

Svar: yes! ska testa det "enskilt" också, har sett många förslag på det och lägger man det platt istället för lindat så lär man ju ha ännu större chans på gött knapr (<--- japp det är ett adjektiv :_D)
polichinelle

#5 Sanna

Åh fy så gott! Det ska provas på nyårsbuffén imorgon! Mums!

Svar: vad kul! kör på färsk sparris och håll koll på ugnstiden så rispappret blir knaprigt och gött!
polichinelle

#6 malin

jag älskar att du bjuder in oss att vara med och förfina receptet! :) :) :)

Svar: VÄLKOMMEN! :-D
polichinelle

#7 Ellen Lindberg

Men aaaaah!!! ÄLSKAR egentligen bacon så himla mycket, alltså jag ÄR bacon is good for me-killen på youtube! Och baconlindad sparris är guld. Måste verkligen testa detta, nu när bacon inte ingår i min tallriksmodell!

Svar: hahaha! ja testa! med färsk sparris så blir det najs konsistens också!
polichinelle

#8 Linda

men åh vad gott! vart hittar du liquid smoke, asså vart i butiken brukar det finnas? har letat i flera butiker men inte hittat. :(

Svar: jaså? jag handlar på willys och där står den bland typ kryddor, majonäs, ajvar relish, citronsaft och sånt :-)
polichinelle

Kommentera här
Upp