månadens gröna december: krämig saffranspasta med fänkål, dill och quorn.

IMG_8992 copy
Hörni, det börjar brinna lite smått i knutarna, redan om tre dagar är deadline för inlämning av recept (här) till Månadens Gröna*! Under december månad är Nellie värd och temat är julkryddor. Ett väldigt passande tema såklart, men trots dess bredd är det kanske inte en favvo rent personligen för mig. Julmat och julbord har aldrig varit min kopp te. Jag valde därför att ta en klassisk julkrydda, saffran, och kombinera med sådant som alltid faller mig i smaken: pasta, grönsaker och krämighet. Här följer mitt recept.
 
IMG_9032 copy
 
*Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning.  Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank! Här finns allt du behöver veta!
 
IMG_9001 copy
SAFFRANSPASTA MED QUORN, DILL OCH FÄNKÅL
Här är det du behöver ↑
 
IMG_9012 copy
Börja med att hetta upp olja i en stekpanna och stek quornbitar, en halv 300-gramspåse ungefär. Under tiden: koka upp pastavatten och mortla ihop ett saffranskuvert med en nypa flingsalt.
 
IMG_9014 copy
Finhacka 1-2 vitlöksklyftor samt klyfta små plommontomater. Skär en stor morot och ett litet fänkålsstånd tunt, använd gärna mandolin om du har men kniv går ju såklart alldeles utmärkt. 
 
IMG_9020 copyTillsätt saffran i stekpannan och låt fräsa ett tag. Häll ned morot- och fänkålsskivorna och fräs mjuka, ca 5-10 min. Ös ned lite mer olja vid behov.  Sedan är det dags att kräma till härligheten! I med 3dl crème fraîche, en skvätt vitvinsvinäger och massa persilja och dill. I med tomatklyftorna också. Stäng av plattan här om du vill, eftervärme räcker för att nojsa ihop allt och få tomaterna lite mjuka. Smaka av med salt och peppar såklart, om du vill kan du tillsätta lite gurkmeja för extra gulnad. 
 
IMG_9024 copy
Servera med nykokt pasta.
 
IMG_9031 copySupergott och enkelt + lite juligt utan att vara överheavyt juligt liksom.
 
Andra pastarelaterade inlägg du kanske gillar:
☛ Vegan one pan pasta.
☛ Hur du slipper klibbig pasta.
☛ Juliennepasta med senap.
 
Månadens gröna, Äta | |

#1 madeleine dufva

åh herregud?? fy satan så gott. kanske blir kvällens middag dethär hehehe

Svar: jamen ja, KÖR! hoppas du gillar't!
polichinelle

#2 Nellie Rolf

Krämig saffranspasta är ju aldrig fel. Mums!

Svar: håller med! :-D
polichinelle

#3 Sara

Ser så gott ut!

Svar: tack sara!
polichinelle

#4 Annie - lättlagat vegokäk

DILL + SAFFRAN!!! Hur kan jag ej ha testat denna kombo???? Tack för grym inspiration!

Svar: FUNKAR SVINBRA! :-D
polichinelle

#5 Lina

Åååh så gott det ser ut!! Kommer definitivt pröva!

Svar: hoppas du gillar det! tack för du läser lina!
polichinelle

#6 Ellen Lindberg

Pasta alltså, fy satan så gooooott!

Kommentera här
Upp